Mytteriet i Frederikshavn under første verdenskrig

Slægts- og Lokalhistorisk Forening inviterer til foredrag den 22. april.
Slægts- og Lokalhistorisk Forening inviterer til foredrag den 22. april.
14. april 2017 kl. 08:00

Det er sandt, at Danmark som nation ikke deltog i første verdenskrig. Det er også rigtigt at Frederikshavn lå langt væk fra slagmarkerne i Frankrig, Italien og Rusland. Alligevel fik første verdenskrig stor indflydelse på Danmark og danskerne. Ikke mindst danskerne i Slesvig og Holsten. Allerede før krigen brød ud ramte bølgeskvulpene fra den tyske kejser og den franske præsidents lystyachter Nordjyllands kyster.

Omkring 1.000 vendelboer blev indkaldt til Sikringsstyrken, som var en 55.000 mand stor styrke, som blev indkaldt ved siden af de regulære tropper. Under 10.000 af disse blev stationeret i Jylland, de fleste i Nordjylland og nogle af disse i Frederikshavn.

Deres ophold i byen trak mange spor gennem de fire år styrkerne var stationeret i byen. Efter de første hvedebrødsdage var det slut med frederikshavnernes tålmodighed og byens grundejere gik på barrikaderne. Også soldaterne var utilfredse med forholdene, hvilket førte til et af de absolut sjældne mytterier i dansk forsvars historie. Mange frederikshavnere havde tyske rødder, hvilket stillede dem overfor nogle ubehagelige valg. Andre strandede i byen på grund af krigen og måtte finde nye måder at overleve på.

Krigen fik også stor indflydelse på den lille bys arbejdsliv, og for mange fik krigen store økonomiske konsekvenser. Presset på byen var stort med mange indvandrere fra landet og sulten meldte sin ankomst, og var lige ved at udvikle sig til et socialt oprør. Næsten samtidigt med at der fandt en revolution sted i Rusland.

Havet var det farlige område, hvor miner drev rundt og skabte død og ødelæggelse. Rutebådene på Kattegat blev udsat for sørøveri og en stranding ved Skagen var ved at skabe en diplomatisk krise med Tyskland, som Cloos måtte hjælpe med at løse. Enkelte tjente formuer på krigen også i Frederikshavn, nogle endda så store summer at der gik frasagn om hans levned.

Historiens dag i Maskinhallen

Kom og få fyldt hullerne i historien ud lørdag den 22. april til Historiens dag i Maskinhallen, fortalt af arkivar Erik S. Christensen.

Historiens dag

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Frederikshavn holder historiens dag den 22. april i Maskinhallen fra kl. 10 -16. Entré 40 kr. - 2 for 50 kr.

- Vi i Slægts- og lokalhistorisk Forening i Frederikshavn, ville prøve noget nyt for alle historisk interesserede, og vi prøver derfor at lave en dag for alle, hvor vi kan mødes og høre om vores fælles lokale historie, fortæller formanden for Slægts - og lokalhistorisk Forening, Anette Jørgensen.

- Der vil være flere forskellige foredrag i løbet af dagen, bl.a. om "Mytteriet i Frederikshavn under første verdenskrig, fortæller Anette Jørgensen videre.

Foreningen har arbejdet med Frederikshavns lokalhistorie og slægtsforskning siden 1978 og understøtter Kystmuseet med indsamling af lokalhistorie. De holder kurser i slægtsforskning, laver månedlige foredrag og sommerudflugter. Man mødes hver onsdag aften på Bangsbo Museum og Arkiv hvor man sidder og hjælper hinanden med lokalhistorien og slægtsforskning.

Ting til arkivet

- Der vil blive mulighed for at indlevere ting til arkivet denne dag, udtaler Kenneth Kristensen, næstformand i foreningen.

- Har man nogle gamle dokumenter eller fotos kan man få det vurderet af et ekspertpanel, som vil stå til rådighed denne dag, fortæller Kenneth Kristensen videre. "Internettet kan ikke erstatte arkiv og forskning.

Historiens dag starter i det små, og man håber det er en dag som kan udvikle sig. Det har de besøgende muligheden for at være med til at påvirke. Indtil videre vil man møde Slægts- og lokalhistorisk Forening, som står med en bod, og der vil køre en billede serie taget af den tidligere formand for foreningen Hardy Jespersen.

Museet Sognefogedgården vil også være at finde på dagen, og de vil lave et Pop-Up museum, og hvor der bl.a. vil være billeder taget af Peter Munk, som var den sidste ejer af Sognefogedgården.

Frederikshavn Museumsforening deltager også.

- Dagen er en god måde at få fokus på vores alle sammens fælles lokale historie, udtaler Tine Bro fra Frederikshavns Museumsforening.

- En del af vores lokale historie spreder tilmed sine tråde langt ud i verden. Dette er bl.a. tilfældet med Johannes Knudsen, der som styrmand på et Mærskskib, der sejlede ved Japan, omkom i et heroisk forsøg på at redde forliste japanske sømand. Kom og hør mere om den historie, udtaler Tine Bro videre.

- Man er også velkommen til at lade sig friste i det lille bogudsalg, hvor vi sælger lokalhistoriske bøger fra Bangsbo.

Alt i alt så håber Slægts- og lokalhistorisk Forening at det bliver en spændende dag i lokalhistoriens tegn. Der vil også denne dag være mulighed for at melde sig ind i de forskellige foreninger.

Forsiden