Kendt polarforskers hemmelighed: Ukendt oldebarn dukkede pludselig op til fødselsdag

Lørdag kunne polarforskeren Ludvig Mylius-Erichsen have fejret 150-års fødselsdag. Det blev markeret i Ringkøbing, hvor en stor hemmelighed samtidig blev afsløret.

Thure Hauser i samtale med forfatter Janni Andreass½en.
Thure Hauser i samtale med forfatter Janni Andreass½en.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Polarforskeren Mylius-Erichsen har officielt ikke nogen børn, men på sin 150-års fødselsdag fik han pludselig et oldebarn.

Det kom frem i Ringkøbing i dag, da det blev fejret, at det er præcis 150 år siden, at polarforsker og forfatter Ludvig Mylius-Erichsen blev født.

Blandt de fremmødte, som var mødt op i Ringkøbing for at fejre Mylius-Erichsen, var nemlig også en 63-årige mand fra Roskilde, som havde bestemt sig for at afsløre en hemmelighed, som han ellers af sin far var blevet pålagt at holde tæt med.

- Min oldemor havde et udenomsægteskabeligt forhold til Mylius-Erichsen, som der kom et barn ud af, fortæller Thure Hauser.

Det gør ham til oldebarn af den kendte eventyrer og polarforsker, som endte sine dage på isen i Grønland i 1907 kun 35 år gammel.

Fik barn med gift kone

Lidt før Mylius-Erichsen tog afsted på sin første store ekspedition, var han i Skagen og arbejde på nogle bøger om strandingshistorier.

- Mens han var deroppe, møder han så min oldemor. Hendes ægteskab gik ikke så godt. Hun havde to børn i forvejen. Og så finder de to sammen og er glade for hinanden, og det kom der så min farmor ud af, beretter oldebarnet og fortsætter:

- Min oldemor kom så tilbage til sin mand i København.

Farmoren fik først at vide som 20-årig af sin mor, at hun faktisk havde en anden far.

Tys-tys i familien

Der har været flere grunde til, at slægtskaberne har været holdt hemmelige.

- Det bliver lidt tys-tys, fordi på det tidspunkt, gik man ikke lige ud og sagde: Jubii, jeg er uægte barn af den og den, siger Thure Hauser.

Han har vidst det, siden han var en stor dreng, men fik at vide, at det ikke måtte ikke komme uden for familien.

- Min far arbejdede selv med grønlandske ting. Han studerede grønlandsk musik. Han ville vurderes på sine kvalifikationer, og ikke på om han var barnebarn af en kendt person.

Tosserier og eventyr

Men i dag kom det så frem, at Thure Hauser er det ukendte oldebarnbarn af Ludvig Mylius-Erichsen.

Betyder det noget for dig at være efterkommer af Mylius-Erichsen?

- Selvfølgelig gør det det. Det er da en spændende historie. Det er da sjovt, at han har tosset rundt deroppe med sin eventyrlyst. Det kan jeg godt lide. Jeg har også en masse eventyrlyst, påpeger oldebarnet.

Han synes dagen i dag, var en god lejlighed til at afsløre hemmeligheden.

- Jeg er kommet så langt væk fra det. Jeg har ikke noget i klemme hverken arbejdsmæssigt eller familiemæssigt, fastslår oldebarnet.

Der er dog også en anden grund til, at tiden var kommet til at tage skridtet og springe ud som oldebarn.

Forfatter Janni Andreasens fra Vedersø har skrevet en del om Mylius-Erichsen, og hun havde selv lagt kabalen sammen og fundet ud af, at han måtte være det uægte barnebarn.

- Så jeg har ikke nogen grund til at skjule det længere, slutter Thure Hauser.