Stråtag gemte på skat fra før krigen: Nu kommer den på auktion

I 75 år lå bedstefarens penge skjult på loftet.

For 75 år siden gemte Gunnar Hansens bedstefar en lille, men værdifuld blikdåse mellem lægter og stråtag på slægtsgården - nu er den blevet fundet af barnebarnet. (Foto: © Simon Sandemand, (c) DR)

Tre tækkere var sidste forår godt i gang med at skifte de gamle strå på taget af Gunnar Hansens slægtsgård på Als, da noget mærkværdigt fangede en af tækkernes opmærksomhed.

Mellem lægte og stråtag var en gammel blikdåse kilet fast. Nysgerrig efter at se, hvad den skjulte blikdåse gemte på, åbnede tækkerne den.

I dåsen fandt de 3.600 kroner fordelt på 36 ældgamle hundredkronesedler.

Gamle papirer afslørede hemmeligheden

75-årige Gunnar Hansen havde intet kendskab til den skjulte skat, men var nysgerrig efter at få opklaret, hvor de gamle pengene kom fra.

Igennem en grundig gennemgang af slægtens gamle dokumenter fandt han frem til, at pengene måtte være gemt på loftet af hans bedstefar, da han boede på gården for mere end 75 år siden.

- Det var jo mange penge dengang, og det kunne jo aldrig lade sig gøre for bedstefar at tjene dem ved så lille et landbrug, siger Gunnar Hansen.

Sådan ser en af de 36 pengesedler ud. Den er vurderet til 2.000 kroner hos auktionshuset Bruun Rasmussen. (Foto: © Bruun Rasmussen Kunstauktioner, Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Men papirerne afslørede, at Gunnar Hansens bedstefar i flere omgange fik nogle store pengebeløb i 1941 i forbindelse med ekspropriering af sin jord.

- Der blev lavet nogle nye veje, der gik igennem min bedstefars marker. Der fik han 0,40 øre per kvadratmeter. Men de fleste af pengene var erstatning for hegn, afgrøder og tabt fortjeneste i den tid, de byggede vejene, fortæller Gunnar Hansen.

Få år efter blev bedstefaren syg og døde. Dermed tog han hemmeligheden om pengenes skjulested med sig i graven, fortæller Gunnar Hansen.

75-årige Gunnar Hansen anede ikke noget om, at hans bedstefar havde skjult penge på loftet af den gård, de begge har boet på hele deres liv. (Foto: © Simon Sandemand, (c) DR)

- Det gør da noget ved dig indeni. Man tænker: ”Hvorfor gjorde bedstefar dog det”?

Gunnar Hansen husker, at stråtaget blev skiftet, da han var dreng midt i 50’erne, men dengang skiftede man ikke lægter og lagde i stedet nyt tag ovenpå det gamle. Skatten forblev skjult.

Kan give stor pengesum på auktion

Pengene er så gamle, at de ikke længere er noget værd – i hvert fald ikke hos banken. Men det har den hos antikvitetshandlerne. Derfor skal den i dag under hammeren hos Bruun Rasmussens Auktioner.

Møntekspert Michael Fornitz fortæller, at der jævnligt dukker gamle pengesedler frem. Men de velbevarede penge fra Als er alligevel noget særligt.

- Jeg synes, det er meget specielt. Ikke så meget på grund af sedlerne. Det er mere historien bag og mængden, der er fundet på én gang. Det er helt unikt, siger han.

Derfor er forventningerne også skruet op, når Gunnar Hansens gamle penge skal sælges på auktionen i dag. Sedlerne er vurderet til at kunne indbringe op mod 2.000 kroner per styk.

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen har man aldrig tidligere set så stor og velbevaret en samling pengesedler fra 1940'erne. (Foto: © Bruun Rasmussen Kunstauktioner, Bruun Rasmussen Kunstauktioner)

Pengene var dobbelt så meget værd i gamle dage

Selvom pengene potentielt kan få et samlet hammerslag på 70.000 kroner, afviser Michael Fornitz, at man skal kopiere Gunnar Hansens bedstefar og gemme en masse kontanter til oldebørnene.

- Det har i virkeligheden været en aldeles elendig idé, fordi der er tale om et stort beløb af datidens penge. Hvis vi skal omregne til nutidig købekraft er det omkring 130.000 kroner, siger han.

Gunnar Hansen tør ikke at sætte forventningerne op. Men hvis nogen kan blive glade for de sedler, er han god tilfreds.

- De sedler siger os ikke noget. Historien har vi jo stadigvæk. Men det kunne da være sjovt, hvis der kom lidt mønt ud af det, siger Gunnar Hansen.