Det var Nordeuropas største arkiv af historiske skrifter, som sank i grus, da Stadsarkivet i Köln ved 2-tiden tirsdag eftermiddag styrtede sammen. Kulturskattene er forsikret for tre milliarder kroner.

Mens redningsfolk stadig leder efter to savende i to nærliggende bygninger, der også blev ramt af sammenstyrtningen, forsøger andre desperat at sikre ruinerne mod vand, så det bliver muligt at redde så meget som muligt af de uerstattelige kulturskatte.

I arkiverne lå materiale samlet gennem flere århundreder. Manuskripter fra kommunismens fædre, Karl Marx og Friedrich Engels, dokumenter fra forfatteren Heinrich Böll, papirer helt tilbage fra middelalderen, håndskrifter med kejserlige segl. Og over 800 papirer og fotos fra berømte komponister, arkitekter og skribenter. Hele 30 hyldekilometer af Tysklands historie blev begravet i det, der beskrives som landets største kulturelle tab siden 2. Verdenskrig.



Allerede tirsdag aften blev der hældt tonsvis af beton ned i hullet med ruinerne for at sikre dem mod yderligere af sammenstyrtning, og der blev trukket store presenninger ud over murbrokkerne for at beskytte mod regn.

Myndighederne overvejer at lynfryse ruinerne for at forhindre opstigende grundvand i at ødelægge de uerstattelige papirer, men endnu er ruinerne ikke sikret tilstrækkeligt, til at folk kan arbejde i dem.

Læs mere under annoncen

- Skaderne bliver enorme, siger den chokerede leder af stadsarkivet, Bettina Schmidt-Czaia til nyhedsbureauet dpa.

- Vi forsøger at redde, hvad der reddes kan, men jeg har ikke store forhåbninger. Det bliver nok ikke meget.

Det lykkedes alle besøgende og alt personale at flygte fra bygningen, inden den styrtede sammen i tirsdags. De blev advaret af en rumlen, som også fik folk til at løbe ud af nabobygningen, der indeholdt en spillehal og derfor var fuld af børn og unge mennesker. En lejlighedsblok styrtede også sammen og to mennesker er fortsat savnet.

Under gaden uden for det sammenstyrtede stadsarkiv arbejdes der på en udvidelse af Kölns undergrundsbane, men ifølge ingeniørerne var der ikke blevet boret i de seneste 30 dage op til sammenstyrtningen. De afviser derfor, at deres arbejde forårsagede katastrofen.

I 2004 rykkede tårnet på en nærliggende kirke sig og hældte pludselig med en meter – noget som dengang blev tilskrevet arbejdet med undergrundsbanen.