Julie Bundgaard mødte kun sin morfar tre gange. Han døde, da hun var syv år gammel, så hun lærte ham aldrig at kende – men hun kendte historierne om ham. Eller – det troede hun, at hun gjorde.

»I min familie har vi altid joket med, at min morfar var en plattenslager og en bondefanger.«

Hun har altid vidst, at morfaren har siddet i fængsel en enkelt gang, men i familien var der bred enighed om, at:

»Herregud, så var det vel hellere ikke værre«.

Og:

»Han røg kun i fængsel, fordi han var uheldig«.

I Rigsarkivet har Julie Bundgaard fundet dette billede af sin morfar, der blev kaldt Røde Ejnar. Privatfoto
I Rigsarkivet har Julie Bundgaard fundet dette billede af sin morfar, der blev kaldt Røde Ejnar. Privatfoto
Vis mere

Som ny vært på Radio4s magasin ‘Krimiland’ besluttede Julie Bundgaard sig for at dykke ned i sin morfars historie – og fik ‘lidt af et chok’, da hun på Rigsarkivet fandt hans generalieblad.

»Der var rigtig mange domme både fra før og efter krigen. Min morfar har tre domme før krigen og senere seks-syv domme alene i København. Blandt andet sad han inde i både ’46, ’47, ’49 og ’50.«

Straffeattesten tæller domme for tyveri, overtrædelser af toldloven og gentagne tilfælde af bedrageri.

Lysten til at gå på jagt i sin egen familiehistorie har længe ulmet hos radiovært og journalist, Julie Bundgaard. Da hun blev vært på ‘Krimiland’, besluttede hun at gå på en blanding af slægtsforskning og historiejagt i Københavns kriminelle miljø før under og efter Anden Verdenskrig.

I jagten på sin morfars historie, har radiovært Julie Bundgaard været i Rigsarkivet for at finde spor. Foto Agnete Schlichtkrull/Radio4
I jagten på sin morfars historie, har radiovært Julie Bundgaard været i Rigsarkivet for at finde spor. Foto Agnete Schlichtkrull/Radio4
Vis mere

»Programmet er perfekt, for mens jeg leder efter nye spor i min egen morfars historie, kan jeg dykke ned i andre kriminelle personager fra hans samtid, for eksempel Svend Aage Hasselstrøm og Johannes Linde.«

Under dæknavnet Edderkoppen styrede Svend Aage Hasselstrøm i krigsårene sortbørsmarkedet i København. Han havde et stort netværk af kumpaner både i det kriminelle miljø og i politiet.

»Det var gangsterlignende tilstande, hvor folk fik nogen på låget og blev slået ihjel for et godt ord,« siger Julie Bundgaard, der mistænker sin morfar for at have været tættere på Edderkoppen og hans lyssky forretninger, end hun hidtil har troet.

Første gang hun fik mistanke om, at der var en forbindelse mellem hendes familie og Svend Aage Hasselstrøm var, da hun for et par år siden så tv-serien ‘Edderkoppen’.

»I filmen bliver en person kaldet Røde præsenteret som specialist i valutasvindel og våbensmugling. Det kunne godt passe på min morfar.«

Radioværtens morfar blev kaldt Røde Ejnar. Et af hans hofnumre var at hæve finske mark til en værdi af fire kroner, bilde købere ind at det var tyske mark og sælge dem for 100 kroner. Et andet trick var at købe billige simili-ure, gå på værtshus, spille fuld og fallit – og narre gæsterne til at købe hans ‘guldur’.

Julie Bundgaards research har afsløret flere tegn på, at Røde Ejnar og Svend Åge Hasselstrøm kendte hinanden:

  • Begge er født 1911.
  • Begge er vokset op på Christianshavn.
  • Begge har svenske rødder.
  • Begge boede i Dronningegården i København.

»Edderkoppen var kendt for at få alle sine kumpaner installeret i Dronningegården. Han boede selv i nr. 23, mens min mormor og morfar boede i nr. 33. Edderkoppen blev anholdt i 1949 og sad inde fra ’50-’53 i Vridsløselille – det sammen gjorde min morfar. De må have kendt hinanden,« siger hun.

Svend Aage Hasselstrøm, bedre kendt som Edderkoppen, styrede sortbørsmarkedet i København i krigsårene.
Svend Aage Hasselstrøm, bedre kendt som Edderkoppen, styrede sortbørsmarkedet i København i krigsårene. Foto: ukendt
Vis mere

Om hendes morfar bare var en sølle plattenslager eller en garvet kriminel gør ingen forskel for hende i dag – og så alligevel:

»Min morfar var opvokset i arbejderklassen på Christianshavn, det var ikke fede tider mellem Første og Anden Verdenskrig – måske var der ikke andre muligheder i begyndelsen – men da han fortsatte efter krigen, fik det karakter af noget andet.«

»Moralsk set vil jeg hellere have, at han var en lille fisk, der handlede, som han gjorde, fordi han ikke havde andet valg. Har han været en bevidst og beregnende kriminel, er det noget andet. Det ved jeg faktisk ikke helt, hvordan jeg har det med.«

Det finder hun først ud af, når programmet ‘Krimiland’ går i luften 6. november, og hun begynder at optrævle historien om sin morfar og Edderkoppen.