Velkommen til vores hjemmeside

Foreningen for Kirkegårdskulturs formål er at virke for, at kirkegårdenes æstetiske, kulturhistoriske og landskabelige værdier bevares og udvikles således at kirkegårdene fremtræder som værdige begravelsespladser (se foreningens vedtægter).

Foreningen blev stiftet i 1920 af en kreds, der var interesserede i kirkegårdsforhold. I 1923 udkom det halvårlige tidsskrift "Vore Kirkegårde" første gang, og siden 1973 er der hvert år udgivet et årsskrift.

Se omtale af foreningen i folder udgivet 2023 - klik her.

Årsmøde i Horsens 21.-22. maj 2024: Invitation

Årsmødet er åbent for tilmelding. 3. april: alle pladser med værelse udsolgt. Endnu enkelte pladser uden overnatning.

Programmet er traditionen tro med foredrag og debatter den første eftermiddag/aften, og dagen derpå går ekskursionen til en række interessante kirkegårde i Horsens og Skanderborg provstier.

Se program og tilmeldingsoplysninger her.

Se indkaldelse og dagsorden til generalforsamling her.

Kirkegårdenes økonomi - se præsentationerne

Tak til medlemmerne for stort fremmøde til seminaret om Kirkegårdenes økonomi 15.8.2023!

Her kan du se/gense programmet, samt 5 præsentationer:

Program.

Billeder af økonomien og dens udvikling v/ Hans-Henrik Nielsen, Måløv menighedsråd, Landsforeningen af Menighedsråd.

Kirkegårdenes økonomi, med udgangspunkt i Horsens Kirkegårde v/ kirkegårdsleder Dennis Næser.

Et kommunalt perspektiv på kirkegårdsøkonomien v/ Pernille Vange, enhedschef, Københavns Kirkegårde.

Gravstedskapitaler og deres udvikling v/ Jørgen Nielsen, formand for Stifternes Kapitalforvaltning.

Fremtidens økonomi for kirkegårdene v/ Klaus Kerrn-Jespersen, Kirkeministeriet.

 

 

Bogudgivelse: Bevaringsværdige Gravstedsstrukturer

I denne bog rettes blikket mod den i faretruende grad oversete, grønne kulturarv, som gravstedernes organisering på kirkegårdene udgør. Mette Fauerskov identificerer en håndfuld karakteristiske gravstedsmønstre fra gammel tid, der i dag typisk kun er delvist bevaret de steder, de stadig findes. På blot 17 kirkegårde i Danmark står helt intakte gravstedsstrukturer fra tiden, før de store kirkegårdsomlægninger tog fart i starten af det 20. århundrede. Forfatterens vidende beskrivelser af disse 17 kirkegårde står som ét langt argument for, hvorfor vi som samfund bør sætte alt ind på at bevare disse kirkegårde som nationale klenodier, før det er for sent.

Her kan du se/downloade Bevaringsværdige Gravstedsstrukturer

Den trykte udgave af Bevaringsværdige Gravstedsstrukturer koster kr. 59,- + forsendelse. Bestil den via foreningens sekretariat.

Hvilke gravsten skal vi gemme?

Artiklen "Hvilke gravsten gemmer vi? Tjekliste før rydning" er en håndsrækning til menighedsråd og kirkegårdsbestyrelser, der skal træffe beslutning om fremtiden for de gravsten, der ikke længere har et gravsted i familiens eje. Artiklen viser gode eksempler på, hvorledes gravsten fra hjemfaldne gravsteder kan bevares.

Stine Helweg, kirkegårdsvejleder i Københavns Kommune, har skrevet artiklen, som er trykt i Kirkegårdskultur 2021-22.

Den ideelle kirkegårdsvedtægt?

Da Foreningen for Kirkegårdskultur i 2017 udgav bogen "Gravskrift eller ...?" kritiserede vi den eksisterende standardvedtægt for kirkegårde for:
• at der var for lidt fokus på kirkegårdens formål, værdier og mål
• at der manglede fokus på de pårørende og andre brugere af kirkegården
• at den var skrevet i et svært forståeligt sprog, ”kancellistil”, og
• at der manglede vejledning om takster.
I 2018 udgav Kirkeministeriet en ny vejledning om kirkegårdsvedtægter. Foreningen for Kirkegårdskultur har tidligere anmeldt denne vedtægt, og selv om der er markante forbedringer i 2018-udgaven af standardvedtægten, finder vi, at kritikpunkterne fortsat gælder. Kirkegårdsvedtægten kan
og bør være et nyttigt redskab for forvaltningen af kirkegården og dens brugere i et bredere perspektiv end det rent juridiske.
Vi satte os derfor som mål at skrive en ”idealvedtægt” for kirkegårde. Den skulle både rumme de nødvendige regler og retningslinjer, som Kirkeministeriets standardvedtægt indeholder, og samtidig skulle den også være svaret på vores egen kritik af standardvedtægten. Det viste sig at være en mere kompleks og tidkrævende opgave end først antaget.
I Kirkegårdskultur 2021-22 præsenterer vi vores arbejde, forhåbentlig til positiv inspiration for kirkegårdsbestyrelserne. Og artiklen kan ses her.

Bogudgivelse - nu både trykt og digital udgave

Foreningen for Kirkegårdskultur udgav i 2017 bogen: GRAVSKRIFT ELLER...? Kirkegårdens betydning og fremtid  (hent bogen i pdf-format ved at klikke på linket).

Bogen kan købes: enten via foreningens sekretariat eller ved forlaget Eksistensen. Prisen er 149,- + forsendelse. Kan også bestilles ved boghandlerne (Nov. 2022: kun ganske få trykte bøger tilbage).

Om bogen: "Kirkegårdene er hegnede grønne rum, hvor døde ligger begravet. Et dybt personligt rum og en enorm kollektiv ressource. Kirkegårdene vidner om døden som et kollektivt vilkår, det er også dér min nabo sørger og føler sig kaldet til at tage hånd om de døde.

Kirkegårdene er således betydningsfulde og værdifulde fællesrum. Det er nemt at glemme som borger i et samfund præget af stadig acceleration og fokus på udvikling og fremtid. Og det er nemt at glemme hos de myndigheder, der har travlt med at drive kirkegårdene.

GRAVSKRIFT ELLER...? er en debatbog om dansk kirkegårdskultur og de problemer, som denne kultur står i i dag. En samling artikler skrevet i fællesskab af medlemmer af Foreningen for Kirkegårdskulturs bestyrelse."