Første del af kassen

Første del af kassen, med dokumenter tilhørende slægten Holm, fra Simblegaarden i Klemensker sogn på Bornholm:

I kassen fandt jeg en slægtsbog, skrevet i ca. 1942 af Karl Thorsen. Og i den bog fandt jeg ud af, hvordan vi gennem slægtskabet med Holm, er kommet i besiddelse af kassen med dokumenter.

For Bitten som jeg fik kassen af, er Tipoldebarn af Hans Holm, Løjtnant, født 1862 død 1928.

Side 10 i min afskrift og side 12 i original.

Der nævnes kun Hans Holms to sønner Jens Holm ( 1886-1972) og Knud Holm (1887-1954), men der var 5 børn i alt, for ud over de to sønner, var der Karen Louise Holm (1891-1892) og Karl Johan Holm (1895-1904) og endelig er der Marie Margrethe Holm (1889-1918) som er Bittens oldemor.

Marie Margrethe Holm blev gift med Karl Holger Larsen (1888-1952). Karl Holger er storebror til min morfar. Så på den måde er der styr på slægtskabet, i forhold til min slægtsforskning. 😊

Hans Holm, Løjtnant (1862-1928), og hans far Nicolaj Hansen Holm, Ritmester (1827-1908) og farfar Hans Jespersen Holm, Ritmester (1799-1866), det er dem, deres metier og familie, alle dokumenterne omhandler.

Jeg har fundet dokumenter fra 1790 til 1891 indtil videre.

På fanen Holm, kan du se slægtsbogen

Slægten Holm på Simblegård

Jeg er i fuld gang med at skanne en stor kasse papirer, jeg har arvet, som omhandler denne slægt.

Simblegård ligger i Klemensker på Bornholm, Holm er der flere af på gården, nogle er Ritmestre, en er Løjtnant, så der er mange forskellige slags papirer, som er gemt gennem tiderne, omhandler perioden fra ca. 1800 til ca. 1900, og alt håndskrevet og gotisk tekst.

Mange termer jeg ikke kendte i forvejen, og jeg har indtil nu skannet over 100 dokumenter, og det er bare en brøkdel af hvad jeg har.

Alle filer og originaler vil blive afleveret på Klemensker lokalarkiv, når jeg en gang er færdig. Dog sender jeg allerede nu, filer til arkivet, så de kan se og forberede deres navngivning, og opsætning til deres hjemmeside.

Glæder mig at de vil have papirerne. Meget af det er genparter og kladder, men så har man da noget, har vist allerede fundet ting de ikke havde i forvejen, så det føles som en guldgrube, det jeg har i kassen.

Under fanebladet ‘Holm’ har jeg lagt lidt indledningsvis, en slægtsbog og nogle private breve, og forberedt til andre emner, men kun få ting lagt op.

Det er via min morfars storebrors datterdatter som hedder Bodil, og morfars storebrors datterdatters barn Bitten, jeg har fået papirerne, ja det er lidt langt ude på en sidegren, men heldigvis ved familien at jeg forsker i vores fælles slægt, så jeg blev spurgt om jeg ville have papirerne og finde ud af hvad vi skulle gøre med dem, det er vel et par år siden jeg fik dem, og har sorteret og er nu endelig i gang med at skanne, men det kommer til at tage lang tid, for nu er det forår og haven kalder, jeg kan kun skanne ca. 20 dokumenter om dagen, for det kræver stor koncentration at læse og tyde de gamle skrifter, og nogle af dem er virkelig utydelige.

I første omgang oversætter jeg ikke de gotiske tekster – det tager for lang tid, koncentrerer mig om at få alt skannet, der er til mindst 4 store bøger, hvis jeg en gang går i gang med det. Men tænker at andre forskere kan komme mig i forkøbet. Og det gør ikke noget, da jeg også gerne vil skrive om min mor og min far, der har jeg nemlig også en masse at sortere og kopiere.

Ikke alt bliver lagt her på min hjemmeside, men kun hvad jeg synes er interessant.

Spændende indblik i familien så langt tilbage 🙂

 

Frederikshavn kirkebøger, viede og døde 1791-1891

Så blev jeg endelig færdig med at afskrive de over 4000 navne, som der engang er blevet indsamlet og indskrevet på skrivemaskine, et rigtigt godt opslagsværk, men man kan ikke søge i det, det ærgrede mig nok til at jeg for 3 uger siden, gik i gang med at indskrive dem i et Excel regneark, så jeg evt. kunne sortere på data, men fandt ud af at det nok var nemmere i en Access fil, så konverterede til Access, og nu kan man sortere noget nemmere, jeg har i Access filen tilføjet nogle kolonner, dato, måned og år. Da det ikke helt er muligt at sortere på den måde datoer er indskrevet i originalen. https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?epid=17148219#188585,31876560  men alene med den pdf jeg har lagt ind på siden med Tips http://kruse-slaegt.dk/tips/ så er man godt hjulpet.

Hvis du er interesseret i Access filen så skriv til mig på tlf. 29638075 eller send en mail til krusekursus@gmail.com, lidt svartid må forventes 🙂

Der er sikkert noget der er afskrevet lidt forkert, så sig til hvis du finder en fejl, jeg har tilføjet lidt kommentarer på noget af det, jeg har tjekket i de originale kirkebøger, mine kommentarer har jeg  tilføjet med kursiv og mine initialer -lkb. Selvfølgelig har jeg ikke tjekket alt, kun det jeg lige undrede mig over.

 

Farmors brev til morbror Arne

Fandt et brev min Farmor sendte til sin lillebror Arne, jeg har tilføjet billeder og forklarende tekster. Håber i kan lide det.

Find det under ‘MIN FARMOR’ og hold musen over og der dukker først undermenuen ‘BREVE-BILLEDER-DOKUMENTER’ op og derefter er der en undermenu der hedder ‘BREVE’ tryk på den sidste eller tryk her:  http://kruse-slaegt.dk/breve/

Jordmoderprotokol skema – til gratis afbenyttelse

Nu hvor det er muligt at se de skannede jordmoderprotokolskemaer, så kan du måske bruge dette skema, som jeg lavede til mig selv for 10 år siden, da jeg skulle sidde på arkivet og skrive af, og hvor alt det fortrykte mere eller mindre skulle skrives hver gang, på denne måde så var jeg sikker på at få det hele med. Du kan hente det ned som Word fil eller som pdf.

Findes under Tips  http://kruse-slaegt.dk/tips/

Leif Kruse Olesen

Ja, jeg ledte egentlig efter noget helt andet, men faldt så over en liste med alle de kurser og uddannelser, min far har taget.
Så nu har jeg skrevet det ind og du kan se det her: Fars uddannelser – CV

Hvad der var mere sjovt var, at jeg fandt det han havde skrevet som hans liv, som jeg helt havde glemt og den spændende historie kan du finde her: Mit liv, et eventyr

Bornholmske aner – slægten Kruse

Ja der er altså ikke noget nyt, på min hjemmeside om Kruse, men er i fuld gang stadigvæk, og er i dyb taknemmelighed for de mange ildsjæle, der har oversat det gotiske og lavet databaser der er nemme at søge i – det er godt nok dejligt.

F.eks. så findes denne hjemmeside med register over Bornholmske kirkebøger før 1814, det gør det meget nemmere at finde ens familie, så tak for det. Dog skal du huske at tjekke i de originale kirkebøger bagefter, da der kan forekomme tastefejl –  www.kirkebog.dk

Og der er en hjemmeside med Bornholmske skifter før 1845, ikke alle findes, men tænk sådan et stor arbejde de har lavet, for ‘min’ skyld 🙂 – www.skifteuddrag-bornholm.dk

Bruger denne hjemmeside med Kirkedage for årene 601 – 2299, dejlig nemt at finde ud af hvilken dato 18. søndag efter Trinitatis 1761 er – http://slaegt.gnurk.dk/kursus/kalender.php?

Hoved kilde er stadig kirkebøger og folketællinger som findes i original på www.sa.dk og gjort søgbare på www.ddd.dda.dk

Og går det helt galt med at finde nogen eller noget som helst, så er det altid godt lige at tjekke om personen findes på www.familysearch.org – Mormonernes database over alverdens folk, der kan du også selv tilføje din slægt, hvis den ikke allerede er der i forvejen, vi er jo mange der forsker i Danmark.

Så hvis du kunne tænke dig at lære lidt om slægtsforskning, nybegynder eller har du noget du vil have oversat, så kom gerne alene, så har du min fulde opmærksomhed i to timer. Du får lov til at vælge hvilke dage der passer dig bedst, tider både formiddag, eftermiddag og aften, det aftaler vi fra gang til gang.

Fortsat god dag til jer alle

Så har jeg været på efterløn i et år

Jeg er i fuld gang med at opdatere den del af slægten, som kommer fra Bornholm, i første omgang familien Kruse fra Snogebæk, jeg indsamler data, og har ikke skrevet nogle tekster til en bog endnu, troede jeg ville få mere tid til at slægtsforske nu jeg har fri, men der er godt nok meget andet at se til 🙂

Så det går lidt langsomt – men støt fremad, de data jeg finder, bliver indskrevet i Brothers Keeper og vil munde ud i en opdatering, her på min hjemmeside, af mine aner, som i kan se under fanebladet: OVERSIGT OVER SLÆGTEN.

Ha’ en god sommer

Corona virus forholdsregler

Jeg er selvfølgelig hjemme, men tager ikke elever herhjemme, men du er velkommen til at skrive til mig, hvis du har noget du mangler at få oversat, eller du er gået i stå og gerne vil ha hjælp til at komme videre. Så skal jeg se om jeg kan læse eller komme med ideer til den videre vej.

Håber alle kommer godt gennem denne trælse periode 🙂