Forside

Velkommen til Egense-Rantzausminde Lokalhistories hjemmeside

Med denne hjemmeside er det vores håb, at vi kan få gjort lokalhistorien mere tilgængelig og foreningen og lokalarkivet mere synligt. Hjemmesiden vil være foranderlig i takt med at nye historier og fotos dukker frem og bliver lagt op. Du er selv meget velkommen til at komme med forslag til emner siden skal behandle - og til at bidrage til sidens indhold.


Drukneulykke 1948


Den 31. oktober 1948 besluttede 3 unge mænd sig for at sejle ud på strandjagt. De ville ud på de
små holme i Høje Stene løbet, mellem Drejø, Skarø og Hjortø.

De tre var:
Frits Jørgen Nielsen, 26 år, vognmand i Tankefuld, søn af fisker og frugtavler Sofus Nielsen og hustru Clara. Han var ugift. Hans Christensen, 30 år, gift og far til to børn. Slagtermester i Kogtved, hvor hans far også var slagter. Jørgen Starup, 24 år, gift med Ruth Pave i Skovsbo, og bestyrer på Pavegården.


De sejlede ud fra kysten ved Tankefuld i en 4 meter hækjolle med motor, og hensigten var, at de ville vende tilbage hen under aften. Da de ikke var vendt tilbage om aftenen blev de pårørende urolige og slog alarm til politiet, der straks satte en eftersøgning i gang. Selvom det var oktober og mørkt, sejlede ”Redningsfalken” ud med to mand, og også fra Rant-zausminde sejlede Eivind Henningsen ud med fem mand om bord. Bl. a. bådebygger Viggo Nielsen, der var bror til Frits. Ved midnatstid var Falck-folkene i land på Græsholm, hvor de fandt fodspor, men ellers ikke spor af jollen og de eftersøgte.


Ved 14-tiden var de tre jægere i land på Drejø, hvor de spiste til middag på Drejø Hotel. Her havde Jørgen Starup ringet hjem til hustruen og fortalt, at alt var vel. På Drejø mødte de fisker Greve Rasmussen fra Hjortø, der var til begravelse på øen med et selskab. Svendborg Avis talte med Greve,

og de skriver:


”- Alle tre jægere var godt og varmt klædt på, men udtalte overfor mig, at det ikke var deres agt at blive længe på søen. Klokken var da ca. 16, og de fortalte mig at de nu – efter en afstikker nord om Skarø – ville sejle hjem igen. Båden fejlede tilsyneladende intet, og motoren, der imidlertid ikke var ret kraftig, var i orden. Derimod var det indlysende, at fartøjet var alt for lille til at befordre tre voksne mænd, og jeg vil slet ikke anse det for usandsynligt, at en pludselig og uventet ”forkert” sø kan have fået den hårdt lastede båd til at kæntre”.
 

Eftersøgningen fortsatte dagen efter, og stationsleder Nielsson fra Falck beklager, at ”Redningsfalken” ikke endnu er udstyret med radio, hvilket besværliggør det noget. Desuden deltog et to motorers fly af typen de Havilland fra Falcks Redningskorps. Flyet var kommet fra Kastrup, til Beldringe, hvorfra det lettede til eftersøgningen i det sydfynske. To journalister fra Svendborg Avis var med i eftersøgningen, den ene med lodsbåden, og den anden var med flyet, hvilket var en stor oplevelse for ham. Man fandt nogle dele, benzintanken, en termoflaske og nogle årer i området ved Ballen, men ingen spor af de tre mænd.


18. november blev Frits Jørgen Nielsen fundet ved revet på Skarø. 28. maj 1949 fandt man Jørgen Starup ved Iholm, og 9. juni 1949 blev Hans Christensen fundet i strandkanten ved Skarø.


Af Laila Neumann

Lokalhistorie i Egense, Rantzausminde, Skovsbo, Lehnskov, Skovsbostrand og Tankefuld

Billeder fra seneste sommervandring 2023

DSCF9498
DSCF9501
DSCF9509
DSCF9511
DSCF9513
DSCF9507
DSCF9515
DSCF9516
DSCF9518
DSCF9533
DSCF9529
DSCF9527
DSCF9545
DSCF9543
DSCF9550
DSCF9551
DSCF9552
DSCF9560
DSCF9562
DSCF9563
DSCF9561
DSCF9570
DSCF9573
DSCF9576
DSCF9579
DSCF9578
DSCF9580
DSCF9575
DSCF9590
DSCF9499

Sommerpensionatet Strandbo på Børges Allé

Vi benytter denne skønne sommertid til at se tilbage på sommerlivet i Rantzausminde, som det formede sig i 1950érne og -60érne. Gudrun Rasmussen, der nu bor i Nordsjælland, er datter af fisker Karl Børge og vokset op i Rantzausminde. Gudrun har skrevet denne historie om hvordan Karl Børge og hans kone Birte satte gang i opbygningen af en turismevirksomhed på Børges Allé.

Mira Mare og Rosenly

Har du også - når du kører ad Rantzausmindevej - tænkt over vejnavnet Mira Mare? Idag ligger der en klynge parcelhuse her på stedet med det eksotiske navn, der involverer både Kejser Maximillian den 1., godsejer Sehestedt Juul, Ingeborg Weber og mange flere. En spændende historie, som Laila fra arkivet har gravet sig ned i.

Du kan læse hele historien her.

Ruths bog

Vi har fået fat i en beretning om børnelivet i Egense i i 1940'erne og starten af 1950'erne. Teksten omhandler Ruth, som voksede op i Bakkely Brugsforening i Egense, som datter af uddelerparret gennem næsten en menneskealder Aksel og Sofie Jensen.


Teksten blev oplæst ved Ruths fødselsdag den 6. januar 2008.


Du kan finde beretningen her på vores side om personer i Egense Sogn.


 


Husker du? .... byvandringen i august 2020

Den 26. august 2020 kunne vi, på trods af Coronaen, gennemføre en byvandring med historier om bla gravsten på Egense Kirkegård, om skolerne, præstegårde og om Egense Station. Hvis du ikke var med eller hvis du vil genopleve dagen, kan du kigge med i manuskripterne her.

Benyttelse af tekst og fotos

Du er velkommen til at benytte hjememsidens indhold i form af tekst og fotos når blot du angiver kilden, altså Egense - Rantzausminde Lokalhistorie.


Egense Forsamlingshus, hvor arkivet har hjemme på 1. sal