Betydningsfulde personer under besættelsen
Under Anden Verdenskrig, var der flere personer der spillede betydelige roller i forskellige sammenhænge, herunder modstandsbevægelsen, samarbejdspolitikken og andre aspekter af Danmarks historie i denne periode. Danmarks politiske standpunkt var fra starten af, at vi skulle holde os neutral på de tyske præmisser, for derved at skåne befolkningen og lade landet besætte på de vilkår, der mindst kunne fører til blodudgivelser. Det blev kaldt for samarbejdspolitikken.
Her fremhæves en kort beskrivelse af nogle af dem, dog uden at de alene kategorisk blandt de betydningsfulde, skal ses som de mest prominente. Listen kan derfor blive udvidet og opdateret senere:
Karl Rudolf Werner Best (1903-1989)
”Tysk rigsbefuldmægtiget i Danmark. En højtstående SS-officer, der spillede en central rolle i den tyske administration af Danmark fra 1942 til 1945. Best var ansvarlig for den tyske politik i Danmark, inklusive besættelsesmagtens forhold til den danske regering og befolkning, Han havde bopæl i Rydhave i Charlottenlund. Selv om Werner Best var en af hovedkrigsforbryderne, med bla. ansvaret for flere af de danske henrettelser i Ryvangen, blev hans straf efter retsopgøret ændret fra dødsstraf til ca. seks år fængsel.".
Erik Julius Christian Scavenius (1877-1962)
”Udenrigsminister, diplomat og senere statsminister i en kort periode. Scavenius var kendt for sin henstående samarbejdspolitik med den tyske besættelsesmagt. Han mente, at det var bedst for Danmark at samarbejde med tyskerne for at opretholde en vis grad af selvstændighed og undgå værre blodudgydelser. Han var ikke vellidt i befolkningen”.
Gunnar Flemming Juncker (1904-2002)
”Leder i modstandsbevægelsen. Juncker var en vigtig figur i den danske modstandsbevægelse og var med til at organisere og lede sabotageaktioner mod tyskerne, specielt fra og i Jylland”.
Henrik Louis Hans Kauffmann (1888-1963)
”Dansk ambassadør i USA. Kauffmann nægtede at samarbejde med den tyskbesatte danske regering og underskrev på eget initiativ en aftale med USA, der tillod amerikanerne at oprette militærbaser i Grønland. Dette bidrog til at sikre Grønland under allieret kontrol”.
Liss Wognsen (1924-2019)
"Modstandsaktivist og medlem af Holger Danske. Wognsen var aktiv i modstandsgruppen Holger Danske og deltog i forskellige sabotageaktioner mod tyske mål. Hun var en af de mange kvinder, der spillede en tapre rolle i modstandsarbejdet".
Kaj Harald Leininger Munk (1898-1944)
”Præst og dramatiker. Munk var en åbenlyst kritisk stemme mod den tyske besættelse og samarbejdspolitikken. Han brugte sine prædikener og skuespil til at opfordre til modstand mod nazismen. Han blev likvideret af Gestapo d. 4. Januar 1944 på Hørbylunde Bakke”.
Mogens Ludolf Fog (1904-1990)
"Dansk læge, rektor, politiker for DKP og minister for særlige anliggender i perioden maj til november 1945. Under besættelsen en af de ledende kræfter for modstandsbevægelsen, medstifter i 1943 af Frihedsrådet. Arresteret af Gestapo i oktober 1944 og indsat i Shellhuset, hvor han med held flygtede fra, da englænderne i marts 1945 bombede det danske Gestapo hovedkvarter”.
Bent Faurschou Hviid (1921-1944) og Jørgen Haagen Schmith (1910-1944)
"Bent Faurschou Hviid, kaldet -Flammen- var en dansk modstandsmand under Anden Verdenskrig. Sammen med Jørgen Haagen Schmith, kendt som -Citronen-, udførte de adskillige sabotage- og likvideringsoperationer mod tyske besættelsesstyrker og danske kollaboratører. Flammen og Citronen døde med en uges mellemrum i 1944. Begge omkom efter at være blevet omringet af Gestapo.