Postet af: Anelinks.dk
Dato: 02-08-2024 10:42:41
Opdateret: 02-08-2024 16:48:35
Hits: 121 hits
Læsetid: 326 tegn
Artikel er populær
Print artikel
Vestre Skole - Rønne. 1903. Fotograf: Soltau Sivertsen
"Anordning for almueskolevæsenet" som det så flot er beskrevet, er en lov fra 1814, der etablerede hele grundlaget for det danske folkeskolesystem. Denne lov og den nyere folkeskolelov, er siden ændret flere gange, men her beskrives nogle af nøglepunkterne i den oprindelig anordning.
Loven blev vedtaget og udgivet d. 29. juli 1814 under Kong Frederik VI's regeringstid. Formålet var at sikre, at alle børn i Danmark fik adgang til en grundlæggende undervisning. På dette tidspunkt var analfabetisme høj i Danmark, specielt i landområderne, hvor man så en stor manglende evne til at læse og forstå det skrevne sprog.
Man fastsatte nogle hovedpunkter i anordningen, som skulle danne rammen om obligatorisk skolegang. Det skulle gælde for børn i alderen 7 til 14 år og skolepligten gjaldt nu for både byer og landområder. Man nedsatte en skoleforvaltning, der overordnet skulle lede et undersystem af skoleadministration på lokalt niveau, herunder skolekommissioner, som skulle overvåge skolernes virke og drift.
Medlemmerne var primært præster, sognefogder og sognerådsmedlemmer. Det var også disse, der f.eks. bestemte straffen, hvis en elev ikke mødte op i skolen eller agerede utilregnelig.
Der blev oprettet almueskoler i alle sogne, som skulle give undervisning i grundlæggende færdigheder som læsning, skrivning, regning og kristendomskundskab. Skolerne skulle være tilgængelige for alle børn, uanset deres sociale og økonomiske baggrund. Deraf folkeskole.
Man ændrede også læreruddannelsen, hvor der nu blev lagt stor vægt på uddannelse og certificering af lærere for at sikre undervisningens kvalitet. Man kan sige at læreruddannelsen blev professionaliseret og standardiseret under samme lov.
Finansiering af de nye skolesystem skulle opkræves gennem lokale skatter, samt statslige tilskud.
Anordningen var en milepæl i udviklingen af det danske uddannelsessystem og bidrog til øget læsefærdighed og dannelse blandt den danske befolkning. Den lagde grunden til det moderne danske folkeskolesystem, som senere blev videreudviklet med yderligere reformer.
© Anelinks.dk