Postet af: John Johansen
Dato: 30-09-2023 00:34:46
Opdateret: 03-08-2024 20:48:11
Hits: 201 hits
Læsetid: 424 tegn
Artikel er populær
Print artikel
Kilde: John Johansen. Dollerup kirke.
Mine bedsteforældre boede i Dollerup, som er en lille "forstad" til Viborg. Den ligger godt gemt inde bag den store Hald Sø, og er omkranset af den smukkeste natur med et bakket areal. Mine morfar og mormor kom oprindelig fra Sjælland og kom begge hertil for at finde arbejde. Af sjove omveje stødte de ind i hinanden i Silkeborg (de fik begge arbejde på Silkeborg Tekstilfabrik), men flyttede senere sammen til Lysgård, hvor min mor blev født. Min mor skulle mange år senere selv havne i Silkeborg, hvor hun mødte min far.
Min morforældre købte i 1935 et hus på Røverdalen 9 og arbejdede begge på Dollerup Mølle og min hensigt med denne blog er egentlig ikke pt. at fortsætte den fortælling om mine morforældres gøren og laden i Dollerup, men om en bogserie, der netop tager udgangspunkt i byens historie.
Bøgerne, som er skrevet af nu afdøde Birgit Aarestrup, er på i alt 9 bind ind til nu, hvor den sidste bog, "Gård NR 6 i Røverdal - Bind 1, er blevet til efter hendes død i 2020. Der kommer endnu en bog i December 2023, som Bind 2, hvilket bliver den allersidste. Der vil dermed blive føjet 264 sider til de i forvejen 1838, som hun har skrevet om Dollerups historie og mennesker gennem tiderne. Birgit boede selv hele livet i Dollerup og var bla. også barndomsveninde med min mor.
Med udgangspunkt i Dollerup Mølle og de oprindelige seks »stamparceller« har Birgit bevæget sig gennem historien fra midt i 1700-tallet til den skrivende stund. Dollerup Mølle krævede to bind, og som indledning skrev hun en mere bredt dækkende bog om Dollerup – blot kaldet »Mit Dollerup« om det gamle tekstil- og bondesamfund, forretning- og foreningsliv.
Den nye og rigt illustrerede bog i serien handler om Gård nummer seks fra Røverdal – den der blev til de tre gårde Kobak, Ørnstrupgaard og Lerbjerggaard. Læseren kommer blandt andet tæt på Dollerups eneste kendte teglværk og ophavshaverne til de udstykninger der primært skulle blive til »Ny Dollerup.
Hvis du har aner fra den del af landet, og vil have noget solid og godt fortalt samfunds- og egnshistorie, så kan jeg klart anbefale dig at læse hendes bøger. Rent teknisk, så kan bøger sagtens læses adskilt, da de ikke er en forsat fortælling af hinanden, men særskilte bøger om specifikke emner fra det lille lokalsamfund lidt uden for Viborg.
© Anelinks.dk
Kommentarer til dette emne
Birgit Glud skrev d. 04-01-2024 22:52:30 - Jeg er født i Dollerup i 1968. Jeg har en bog som min mor fik af Birgit Aarestrup i 2005. Jeg ved Birgit ikke fik den sidste bog færdig. Men den skulle være færdig gjort og til salg. Men hvor kan denne bog købes?John Johansen skrev d. 23-01-2024 14:28:08 - Hej Birgit. Et lidt forsinket svar til dig, men jeg kan oplyse at du kan købe bogen via https://dollerupbakker.dk. Du skal klikke på "Lokalhistorisk" oppe fra menuen, hvor du kommer til Dollerup Lokalhistorisk Forenings underside. Jeg har selv købt den via den vej og det er klart endnu en perle fra Birgit Aarestrups hånd.