Postet af: Anelinks.dk
Dato: 17-09-2024 11:32:24
Opdateret: 17-09-2024 11:40:27
Hits: 60 hits
Læsetid: 356 tegn
Artikel er populær
Print artikel
Danmarks Frihedsråd på Christiansborg Slot, 7. juni 1945 - Kilde: Det Kongelige Bibliotek.
Danmarks Frihedsråd var en central modstandsorganisation under den tyske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig. Det blev dannet i september 1943, som paraplyorganisation, med det formål at koordinere de forskellige modstandsgrupper og forene den danske befolkning i kampen mod den nazistiske besættelse.
Formål og baggrund
Danmarks Frihedsråd blev stiftet på baggrund af stigende modstand mod den tyske besættelse og voksende utilfredshed med samarbejdspolitikken, som den danske regering førte i de første år af besættelsen. Da regeringen trak sig i august 1943, intensiveredes modstanden, og behovet for en mere samlet indsats blev tydeligere.
Medlemmer og struktur
Rådet bestod af repræsentanter fra forskellige politiske og samfundsmæssige retninger, herunder socialdemokrater, kommunister og borgerlige. Blandt de mest fremtrædende medlemmer var Mogens Fog (1904-1990), Frode Jakobsen (1906-1997), og Børge Houmann (1902-1994). Mogens Fog blev, som det eneste medlem, arresteret af Gestapo i 1944, men undslap mirakuløst ved bombardementet af Shellhuset i 1945. Danmarks Frihedsråd fik hurtigt en stærk symbolsk rolle og blev et vigtigt omdrejningspunkt for den civile og militære modstand.
Aktiviteter
Frihedsrådet arbejdede med at:
- Koordinere sabotageaktioner mod den tyske besættelsesmagt og dens infrastruktur.
- Organisere trykning og distribution af illegale blade, der spredte information om modstandskampen og styrkede den nationale moral.
- Bidrage til udviklingen af en samlet modstandsstrategi og samarbejde med de allierede styrker.
De var også i kontakt med den danske regering i eksil og de allierede og spillede en central rolle i forberedelserne til Danmarks befrielse i maj 1945.
Betydning
Danmarks Frihedsråd spillede en afgørende rolle i at skabe en bredere modstandsfront og blev en vigtig del af den nationale fortælling om Danmarks frihedskamp. Rådet hjalp med at legitimere den væbnede modstand mod besættelsesmagten og arbejdede også på at sikre, at modstandskampen var folkelig forankret og politisk balanceret, så der kunne opnås en bred opbakning efter krigen.
Danmarks Frihedsråd blev delvist opløst d. 2 Juli 1945 og ophørte helt sit virke d. 14 August 1946. På daværende tidspunkt hed det Frihedsbevægelsens Samråd.
© Anelinks.dk