Leksikon (269)

Nemt lille leksikon med betegnelser, forklaringer, ord og betydninger.

Introtekst:

Her samler jeg en del forklaringer, emner, ord og betydninger, som kan have en sammenhæng til slægtsforskning. Det kan være alt fra enkle ord, ordsprog, spørgsmål, svar, viden eller gamle udtryk på latin. Leksikonet spænder vidt og opdateres jævnligt med nye tilføjelser. Du får leksikonets indhold fremvist via den alfabetiske tavle herunder. Jeg har også lavet et sygdomskatalog, som udspringer af Rigsarkivets egen pjece om gamle udtryk fra dødsattesterne. Du finder sygdomskataloget via ikonet oppe i højre hjørne.


Senest tilføjet under dette bogstav: Rytterbonde
Emne Betydning el. forklaring
Ravbryllup (11 år) Har man været gift i 11 år betegnes det som ravbryllup.
Rebslager Rebslager er en håndværker, der fremstiller reb og tovværk. Faget var kendt også i forhistorisk tid og formentlig udviklet af bønders og fiskeres husflid, men det er først omtalt forholdsvis sent, idet det eneste danske lav, der kendes fra middelalderen, er Malmøs, der har lavsartikler fra 1412.
Revers Genpart af et pantebrev.
Reversal Arkivbetegnelse.
Revselsesret Den ret, som en husbond har til at afstraffe sit tyende fysisk. Blev afskaffet i 1921.
Ridefoged Proprietærens stedfortræder som leder af godsets administration. Også benævnt forvalter eller inspektør.
Rigsarkivets samlinger Rigsarkivet har ca. 500 hyldekilometer arkivalier på papir og ca. lige så mange data fra de sidste 40-50 år, som ligger i digitale systemer. Vi har arkivalier fra centraladministrationen, lokaladministrationen, virksomheder, foreninger og privatpersoner. Rigsarkivet opdeler arkivalier efter de myndigheder m.m., som har skabt dem. Dem kalder vi under et for arkivskabere. Vi har arkivalier fra over 110.000 arkivskabere. Arkivalierne er samlede i arkivserier under hver arkivskaber.
Rogate 5. søndag efter påske, bønnesøndag
Rytterbonde En fæstebonde på et ryttergods.