Søgevisning via tabel
Tabelvisningen af søgninger er en anelse hurtigere og henter kun fra selve linkkataloget. Brug den hvis du er mere til denne type søgning og kun vil have resultater fra kataloget.
Linktitel og tekst Sogeord
Unyttige Historiefacts

Denne side vil bringe dig nogle af de mest unyttige men interessante facts i historien. Siden har til formål at underholde, men også at formidle historien på en finurlig måde, som vækker interesse hos den almene dansker. Vi bringer facts om historien, fra nutiden og tilbage til oldtiden. Det specielle ved vores facts er at de er ukendte for de fleste, og at de er finurlige, interessante, underlige eller på anden måde har et tvist af forunderlig humor.
historie, fact, viden
Arkiv.dk

I arkiv.dk søger du i materiale, der opbevares i mere end 580 danske lokal- og stadsarkiver samt et mindre antal specialsamlinger. En del materiale er digitaliseret, så du umiddelbart kan se det her på arkiv.dk, og der kommer løbende nyt til. Men der er lang vej endnu, inden alt er digitalt, så i mange tilfælde skal du henvende dig direkte til et arkiv for at se materialet.
arkiv, foto, database, billeder, dokumenter
Filmcentralen.dk

Filmcentralen er Det Danske Filminstituts streamingtjeneste. Her kan du gå på opdagelse i mere end 3000 kortfilm og dokumentarfilm - både nye og ældre.
film, tv, serie, arkiv, produktion
Kirkeministeriet

Kirkeministeriet er et ministerium under den danske regering, der har religion generelt og Folkekirken i særdeleshed som sit ressortområde.
kirkeministeret, stat, kirker, præster
FamilySearch

Amerikanske Family Search har millioner af data som kan søges i, samt egne kopier af nogle af de danske kirkebøger. Deres egne kopier er tit af bedre kvalitet end dem fra SA/AO, og andre gange er der tale om nogle andre versioner. Siden drives af den religiøse organisation The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints.
familysearch, index, data, slægt, portal
Find gravsted (EG)

Find gravsted giver mulighed for at søge gravsteder på en lang række danske kirkegårde. Søge mulighederne administreres af de kirkegårde der bidrager med data. På oversigtskortet er det muligt at se hvilke kirkegårde app'en kan benyttes på. Det er muligt at se aktuelle takster for kirkegårdens ydelser, kontaktoplysninger og adresse. Gravsteder kan søges frem ved hjælp af afdødes navne.
døde, gravsteder, søgniing, portal, gravsten
Dansk Center for Byhistorie

En samling databaser og præsentationer af de danske byers historie med en hovedvægt på perioden 1600-1900.
historie, fortællinger, by, historie, danske
Facebook - Historisk litteratur og slægtslitteratur om Østjylland

Slægtsforskernes Bibliotek er en del af den almennyttige forening Danske Slægtsforskere. Det er bibliotekets mål at digitalisere litteratur inden for historie, lokal-, personal- og slægtshistorie til gavn for alle interesserede. Biblioteket stiller i øjeblikket mere end 7.500 online titler til rådighed. Denne gruppe fokuserer på den righoldige litteratur om Østjylland.
digital, bøger, indskanning, facebook, litteratur
Søfartens Bibliotek

Bibliotek for de søfarende i den danske handelsflåde, skoleskibene samt statens og flådens skibe.
søfart, kilder, historie, skibe, forlis
Krabsen

Der er her mulighed for at søge i en database, indeholdende 59881 danske stednavne og deres tilknytning til sogn, kommune og amt. Kommuner og amter er i henhold til inddelingen fra 1970.
stednavne, krabsen
Artikel - Dansk filmhistorie 1896-2009

Den første danske filmforevisning fandt sted den 7. juni 1896, kun et halvt år efter brødrene Lumières første offentlige filmforevisning i Paris i december 1895. Det var impresarioen Vilhelm Pacht, der viste en håndfuld små film, formentlig engelske produktioner, i Københavns Panorama, en træpavillon, der var opført på Rådhuspladsen i København, foran det endnu ikke færdigbyggede rådhus.
artikel, film, historie, dansk
Dansk Jødisk Museum

Dansk Jødisk Museum er et dansk selvejende museum beliggende på Slotsholmen i København, der har til formål at dokumentere de danske jøders ca. 350 år lange historie.
museum, amerika, usa, indvandring
Danske Slægtsforskere

Dette er den officielle side for foreningen "Danske Slægtsforskere", der blev en realitet den 5. maj 2018 ved sammenslutning af DIS-Danmark og Sammenslutningen af Slægtshistoriske Foreninger.
facebook, slægtsforskning, dis, danske, slægtsforskere
Historiensverden.dk

Med knapt 21550 A4-sider er His­to­ri­ens Verden den første komp­let­te danske ver­dens­his­to­ri­e på nettet.
historie, fortællinger, verden, danmark
Rigsarkivet.dk

Vi indsamler, bevarer og leverer originale data og dokumenter, der kaster lys over det danske samfunds udvikling. Rigsarkivet er en offentlig institution under Kulturministeriet og indeholder dokumenter, der kan fortælle om de sidste 800 års Danmarkshistorie. Indtil slutningen af det 20. århundrede bestod samlingen primært af papirdokumenter, men i dag indsamler Statens Arkiver også elektroniske arkiver fra offentlige myndigheder og private personer.
hjælp, vejledning, slægtsforskning, moderside, københavn
Arkivaren.com

Mit navn er Michael Dupont. Jeg er cand.mag. i Historie og har slægtsforsket i mange år. Jeg er formand for Samfundet for Dansk Genealogi og Personalhistorie, bestyrelsesmedlem i Danske Slægtsforskere og medlem af Kildeskriftselskabets styrelse. Slægtsforskning er ikke en hobby, det er en livsstil!
aner, slægt, slægtsforskning, arkivar, professionel
Sønderjysk Skolemuseum

I Sønderjysk Skolemuseum gøres den særlige sønderjyske skolehistorie levende i en original tidligere landsbyskole her i det nordlige Sønderjylland. Den ældste del af skolebygningen er den nu restaurerede danske landsbyskole fra 1856.
museum, sønderjylland, sønderjysk, skole
Slægtshistorier

Formålet med gruppen Slægtshistorier er, at du her kan fortælle løs om din familie, din slægt og din fortid, meget gerne suppleret med billeder. Gruppen er oprettet af foreningen Danske Slægtsforskere.
Slægtshistorier, facebook
Skippere.dk

Velkommen til hjemmesiden over navigationseksaminerede danske skippere og styrmænd i perioden 1707-1839, hvor eksamen i dette tidsrum, kun kunne aflægges hos Københavns skipperlav. Siden indeholder en prosopografisk database, hvori der kan søges oplysninger om mere end 13.908 eksaminerede skippere og styrmænd, 4.348 skibe og 13.551 destinationer som viser skibenes rejsemål.
skippere, eksamen, styrmænd, skibe, sejlskib, navigation, skipperlav
Minsamling.dk - En farverig tidsrejse i sort/hvid

På disse sider finder du en unik samling af gamle danske fotografier. Billederne er arrangeret efter kategori og kan sorteres efter postnumre. De fleste billeder er taget af private eller dygtige hobbyfotografer. Ofte scannes billederne fra glasplade eller filmnegativer. Læs mere på siden.
arkiv, billeder, foto, negativer, fotografier
Danske Domstole

Danmarks Domstole er den tredje statsmagt og dermed uafhængige af politiske interesser. Vi sikrer alle ret til en fair og lige behandling i det danske retssystem.
domstol, lov, dansk, regler, lovgivning
Danevirke Museum

Dannevirke er et system af historiske danske befæstninger i Sydslesvig i det nordlige Tyskland, beliggende i delstaten Slesvig-Holsten ca. 40 km syd for den dansk-tyske grænse.
danevirke, museum, sønderjylland, dansk, tysk
Hamlet Tours

Hamlet Tours laver historiske rundture i København og omegn. Vores mission er at vise Danmark frem for turister og at få danskernes egne øjne op for vores fantastiske historie og verdensklasseattraktioner.
guidet, ture, rejser, event, historiske, oplevelser
Gamle Danske Landbrugsbilleder - Facebook

Gamle Danske Landbrugsbilleder er billeder og videoer fra det gamle Danske landbrug. Gruppen er privat og kræver at du er medlem for at deltage.
facebook, landbrugsmaskiner, landbrug, billeder, landbrugsbilleder
Det Danske Udvandrerarkiv

Det Danske Udvandrerarkiv fortæller spændende historier om dansk udvandring og indeholder vigtig information og viden om migration og kulturmøder. Her kan du også søge i 217.000 danske og 150.000 udenlandske, primært svenske, udvandrere, fra årene 1869 til 1913. Protokollerne er udarbejdet af Udvandrerarkivet i samarbejde med Aalborg Stadsarkiv, på grundlag af Københavns Politis Udvandrerprotokoller.
udvandrer, arkiv, rejse, immigration, dansk
Danske jøder i Theresienstadt

Et projekt udarbejdet af studerende fra Syddansk Universitet i samarbejde med Netværk for Nazisme- og Holocauststudier. Støttet af den tjekkiske ambassade i København.
nazisme, holocaust, historie, danske, jøder
Over Øresund. En vejledning for slægtsforskere

En gennemgang af svenske typer af arkivalier, som er vigtige at kende for danske slægtsforskere, der forsøger at finde sine rødder på den anden side af Øresund. Indeholder desuden en svensk gennemgang af danske arkivalier med svenske slægtsforskere som målgruppe.
øresund, sverige, svensk, slægtforskning, bog
Danske Dialekter

Dette er en side, hvor enhver kan få lov til at fortælle om sin dialekt.
dansk, dialekt, sprog, ord, facebook
Legacy - dansk henvisning

Her kan danske (dansktalende) brugere af Legacy få information om programmet, downloade Legacy, købe Legacy Deluxe og købe Legacys danske brugervejledning (se under Diverse i Forum), stille spørgsmål til andre brugere og få hjælp til funktionerne i programmet, deltage i debatter i forum m.m.
legacy, program, slægt, slægtprogram
Dansk Sproghistorie

Dansk Sproghistorie 1-6 følger det danske sprogs udvikling fra de ældste runeindskrifter til nutidens digitale tekster og er den første samlede beskrivelse af dansk siden 1968.
dansk, sprog, historie, bøger, bind
Danske adelsslægter

Den danske adel, der groft inddeles i uradel og brevadel, og i højadel og lavadel, består i dag af 189 slægter (hvoraf 6 er uddøde i mandslinjen), der enten er ubetitlede, friherrelige (= baron), lensfriherrelige (= lensbaron), grevelige eller lensgrevelige.
wiki, adel, slægt
Danske Herregårde

Dansk Center for Herregårdsforskning blev stiftet i 2004 og er et samarbejde mellem Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Aarhus Universitet, Nationalmuseet og Arkitektskolen Aarhus. Centeret har til huse på Gammel Estrup og ledes af en faglig bestyrelse af repræsentanter fra de fire stiftende institutioner. Drift og projekter finansieres af eksterne fonds- og puljemidler. Centeret har til formål at fremme og koordinere forskning i de danske herregårde og kulturmiljøer og øge befolkningens generelle kendskab til herregårdsområdet.
herregårde, gårde, danske, bygninger, historiske
Den Kongelige Mønt

Den Kongelige Mønt, fabrik med eneret på møntproduktion i Danmark, administreret af Danmarks Nationalbank og siden 1978 med hjemsted i Brøndby vest for København. Til Den Kgl. Mønts virksomhed hører også prægning af officielle fortjenstmedaljer og en række private og officielle medaljer.
mønt, historier, kongelige
34.000 gratis billeder af dansk søfart

I denne database stiller Museet for Søfart billeder til rådighed for ikke-kommerciel brug. Der mere end 34000 billeder i kataloget, der omhandler dansk søfart.
søfart, album, billeder, danske, søgeportal
Banditter.dk

Søg efter fanger i danske arrester/fængsler/tugthuse i perioden 1752-1932. Når du finder en bandit, ses et link til fangeprotokollen hos Rigsarkivet - og måske endda et billede af fangen.
kriminel, arrester, fængsler, tugthuse, fange
Rigsarkivet - Flickr

Vi har over 400 kilometer Danmarkshistorie i skriftlig form. Vi har bl.a. alle grundlovene i original, Kalmarunionsdokumentet - og regnskaberne fra Øresundstolden, som UNESCO har karakteriseret som umistelig verdensarv. I vores samlinger kan du også finde tusindvis af kilder, som kan fortælle hverdagsdanskerens historie gennem de sidste mange hundrede år. På Flickr viser vi fotos og nogle af de flotteste dokumenter fra samlingerne.
rigsarkivet, dokumenter, flickr, medie, historie
DNSAP - det danske nazistparti / Bovrup-kartoteket

Bovrup-kartoteket er en afskrift af medlemskartoteket for Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti (DNSAP), der blev udgivet i bogform i tiden efter befrielsen. Kartoteket var oprettet af partiføreren Frits Clausen, der boede i Bovrup – heraf navnet. I løbet af 1945 afskrev modstandsfolk kartoteket i bitterhed over, at tidligere medlemmer af nazistpartiet straffrit og ubemærket kunne genoptage deres plads i samfundslivet. Det førte til modstandsbevægelsens udgivelse i marts 1946.
krig, danske, nazister, bovrup, kartotek
Danske Slægtsforskere Odense

Danske Slægtsforskere Odense er en forening for slægtsforskere med hjemsted i Odense. Foreningen er stiftet 21.04.2009.
odense, slægtsforskning, forening, arkiv
Springwell Danish Cemetery

Springwell Cemetery – Omaha. Kirkegården er etableret af danske immigranter. Alfabetisk liste over begravede er lagt online som pdf fil via af Museum of Danish America, som har stået for indekseringen.
usa, kirkegård, krig, gravsteder, omaha
Henning Bender - Udvandrerhistorie

Afholder foredrag og skriver artikler og bøger om dansk oversøisk udvandring fra alle danske regioner/lokalområder, svensk indvandring til Danmark, samt foto- og industrihistorie
henning, bender, foredrag, udvandring, artikler
Kalkars ordbog

Otto Kalkars ordbog i 5 bind til det ældre danske Sprog (1300-1700)
ordbog, skrift, sprog, ældre, kalkar
The Danish American Archive and Library

Dansk Amerikansk Arkiv og Bibliotek har til opgave at indsamle, katalogisere, bevare og gøre det tilgængelige for offentligheden via dokumenter, fotos og andre medier, der viser danskamerikanernes rige historie og bidrag til det amerikanske liv fra immigration til i dag.
usa, immigration, dansker, historie, arkiv
Danske Slægtsforskeres podcast

Danske Slægtsforskeres podcast er en podcast om slægtsforskning og slægtshistorie. Med alt fra livshistorier til hvordan man slægtsforsker til bøger om slægtsforskning.
lyd, podcast, slægtforskning, forening
Det danske filminstitut

Det danske filminstitut støtter udviklingen af dansk film og gør vores fælles filmarv relevant og levende. DDF er en statslig organisation under Kulturministeriet.
film, video, institut, støtte, organisation
Det danske Huguenotsamfund

Det danske Huguenotsamfund er en kulturhistorisk forening, der blev stiftet den 29. november 1968 med det formål at »bevare den åndelige arv, som er modtaget fra de landflygtige franske huguenotter«.
fransk, frankrig, huguenotter, forening, huguenot
Den Danske Kirke i Vancouver

Vores tro er bred og folkelig indenfor lutheranske rammer. Derfor har vi gennem Danske Sømands- og Udlandskirker tilknyttet os Folkekirken i Danmark.
kirke, dansk, udlandskirke, canada, vancouver
Kartoffeltyskere - Wikipedia

Kartoffeltyskere er betegnelsen for en gruppe tyske indvandrere, der kom til Danmark fra Pfalz og Hessen i tiden omkring 1760. Betegnelsen "kartoffeltyskere" er i øvrigt ikke ment som en nedsættende betegnelse, men hentyder til, at de anså kartoflen for at være den bedste planteart til at opdyrke de store hedeområder. Den danske befolkning betragtede kartoflen som ukrudt, og lærte først senere at værdsætte dens fordele.
wikipedia, kartoffeltysker, information, kolonister
Seje slægter, om de tyske kolonister

Gerda Hauge Nielsens bog, "Seje slægter", om de tyske kolonister, som bosatte sig på Alheden omkring år 1760, er en fortsættelse af bogen "Fata Morgana". Man følger i denne bog kolonisternes liv på den danske hede efter de første år - og særligt det unge tyske ægtepar Elisabeth og Leonhard Cramer, der også var hovedpersonerne i den første bog.
bog, kartoffeltysker, fortælling, alheden, tyskland
Nyt datasæt skal lære maskiner at læse håndskrift

Rigsarkivet har i samarbejde med Københavns Universitet skabt et træningsdatasæt, baseret på danske kirkebøger, der skal gøre maskiner i stand til at læse håndskrevne datoer og tal.
rigsarkivet, nyhed, information, håndskrift
Bogense Kirke

Skt. Nikolaj Kirke, er en nordfynsk kirke beliggende i købstaden Bogense og kaldes derfor også Bogense Kirke. Kirken er beliggende i den vestlige ende af byens torv på en skrænt umiddelbart ud til Kattegat, og i modsætning til de fleste danske købstadskirker er den endnu omgivet af sin kirkegård.
bogense, kirke, købstad, kirkegård
Forbrydelsens ansigt

I Forbrydelsens ansigt møder vi en række barske og ofte rørende og rystende menneskeskæbner, som på forbryderbilleder er fastholdt i en brøkdel af et sekund. Fotografierne stammer fra forbryderalbums fra perioden 1850-1920, da det danske politi begyndte at anvende tvangsfotografering af lovovertrædere.
forbrydelse, ansigt, bog, kriminal, historie
Nummerplader

Privat website om danske nummerplader og deres historie.
nummerplader, gamle, danske, optegnelser, historie
Danske pionerer i USA

Danske pionerer i USA. Hæfte med billeder og oplysninger om den dansk/amerikanske convention i Chicago i 1939.
arkiv, billeder, opslag, danskere, usa
Danskkulturarv.dk

På danskkulturarv.dk arbejder vi med at give dig adgang til Danmarks digitale kulturarv, og på siden testes løbende forskellige måder, hvorpå du kan udforske, bruge og dele kulturarven. Her på danskkulturarv.dk kan du finde digitaliserede fund fra den danske kulturarv, som en lang række kulturinstitutioner stiller til rådighed.
kulturarv, film, video, billeder, digital
Glücksburgske slægt

Huset Lyksborg (eller Glücksburg), officielt Slesvig-Holsten-Sønderborg(-Sønderborg)-Glücksborg er et fyrstehus, der i dag bl.a. omfatter den danske kongefamilie.
wikipedia, wiki, leksikon, adel, glücksburgske
Kendtes Gravsted

6260 kendte personligheders gravsteder – primært Danske.
kendte, gravsted, kirkegårde, personligheder
Matrikler - Rigsarkivet

Diverse optegnelser over matrikler fre flere forskellige danske byer og områder.
matrikler, ejendomme, rigsarkivet, danmark, numre
Slægten Bang

Bang er navnet på flere danske slægter, hvis uafhængighed af hverandre må anses for givet på trods af ældre genealogers forsøg på at kæde dem sammen til én.
herman, bang, slægt, forfatter, wikipedia
Danske Taler

Danske Taler indsamler og publicerer vi løbende de taler, der præger den offentlige debat, også når den er ekstra kras.
tekst, samtale, tale, debat, danske
Abildgaard (slægter)

Abildgaard er navnet på en uddød dansk uradelsslægt og på borgerlige danske (dansk-norske) slægter. Abildgaard er et gammelt dansk ord for æblehave og kendes som stednavn flere steder i Jylland.
abildgaard, wiki, slægter
Danske slægtsforskere Slagelse-Sorø

I lokalforeningen Slagelse-Sorø kombinerer vi slægtsforskning med socialt samvær.
facebook, sorø, slagelse, side, social
Lex.dk - Om DNA

DNA er et kædeformet makromolekyle, der udgør arvematerialet i alle levende organismer og i mange virus. I organismer med cellekerne (nukleus) findes DNA hovedsagelig i denne, heraf navnet nukleinsyre.
dna, information, baggrund, molekyle, leksikon
Gravsten og epitafier i danske og skånske kirker

Denne side omhandler gravsten og epitafier med deres heraldik ud fra Danmarks Adelsårbog. Desværre passer det ikke altid med kirkernes sten og epitafier.
kirker, skåne, dansk, gravsten, epitafier
Navalhistory.dk

Velkommen om bord. Denne private hjemmeside beretter om Søværnet i dag, samt den dansk-norske flådes og fra 1814 den rent danske flådes historie gennem mere end fem århundreder.
flåden, historie, krigsskibe, søværnet, skibe
Sproget.dk

Søg på alt der vedrører det danske sprog. På sproget.dk får du svar på spørgsmål om grammatik, stavning, sprogpolitik m.m. Du kan teste dine sprogkundskaber, lege med sproget, dele sjove smuttere og meget mere.
sprog, udtale, grammatik, stavning, sprogpolitik
Danske Regioner i Danmark (Moderside)

Hovedside for Danske Regioner i Danmark.
region, regioner, hovedsæde, amter, styring
Dansk sprognævn

Dansk Sprognævn er en statslig forskningsinstitution under Kulturministeriet, der fastsætter den danske retskrivning. Sprognævnet udgiver den officielle danske retskrivningsordbog samt Nyt fra Sprognævnet, der behandler emner og temaer omkring arbejdet.
sprog, nævn, statslig, organisation, diktat
Nyt digitalt værktøj samler historiske livsforløb for alle danskere

Hentet via Carlsbergfondet på youtube. Gennem folketællinger, kirkebøger og begravelsesprotokoller kan man opspore alle mennesker, der har levet i Danmark fra 1787-1968. I det nye digitale værktøj Link-Lives har forskere nu samlet 64 millioner personregistreringer og indtil videre 3 millioner livsforløb, der kan bidrage til at skrive en helt ny 1800-tals historie.
youtube, link, lives, fortælling, rigsarkivet
Byen der forsvandt

Byen der forsvandt er den københavnske byhistoriker Allan Mylius Thomsens samtidshistoriske storværk om den by, som han elsker, og som han i årevis har gennemtravet, mens han med hatten i hånden har fortalt tusindvis af danskere om Københavns kvarterer, gader, gyder, steder og pladser.
københavn, christianshavn, byliv, bog, bøger
De forsvundne nazidokumenter

Med det opsigtsvækkende tyveri fra Rigsarkivet forsvandt uerstatteligt materiale om et ubehageligt kapitel i Danmarkshistorien. Myndighederne bedyrede ellers ved sagens afslutning, at alle stjålne dokumenter var fundet og tilbagelagt på deres rette plads. I denne bog dokumenterer politibetjent Martin Q. Magnussen, at forbryderne havde meget mere på samvittigheden, end det kom frem, da sagen blev lukket ved en parodi af en retssag. Ved at grave dybt i danske og udenlandske arkiver og gå undercover på internettet, hvor nazi-samlere flokkes, påviser han et hidtil ukendt omfang af kriminalitet, når det gælder de eftertragtede dokumenter og effekter fra nazi-tiden. Det er også et indblik i en diskret verden af samlere, der foretrækker at operere i det skjulte.
nazi, dokumenter, tyveri, rigsarkivet, bøger
Dis-danmark.dk

Danske Slægtsforskeres portal for eksternt stof. I daglig tale kaldet DIS.
dis, danske, slægtsforskere, arkivalier, folketælling, database
Besættelsesmuseum Fyn

Besættelsesmuseum Fyn åbnede i 2013, og har til huse på gården Rosendal. Museet er indrettet med en permanent udstilling om modstandsbevægelsen, tyskernes tilstedeværelse og dagligdagen som den tegnede sig for danskerne i årene 1940-45. Museet råder desuden over den ene kommandobunker fra 1944, hvor man kan se vores udstilling om Beldringe Flyveplads.
besættelse, fyn, krig, 1940, 1945,
Gå på rov i dit familietræ

Gå på rov i dit familietræ – Bliv familiens historiefortæller er første bind i slægtsforsknings-serien Glemte Danskere. Bogen er skrevet af journalist Dorte Kofoed. Bogen er en introduktion til slægtsforskning med konkrete eksempler fra Dortes egen efterforskning. Bogen er dermed både en inspirations- og en opslagsbog. Den giver vejledning i DNA, arkivsøgning, slægts-rejser, analyse af gamle breve og interviews med familiemedlemmer.
bog, bøger, slægtstræ, familietræ, kofoed
Et sted, to verdener

I denne serie fortæller Liv Thomsen og en række historikere om det ulige Danmark, der herskede langt op i det tyvende århundrede. Det er nærmest i forgårs, historisk set, at der var virkelig mange fattige og meget få rige, og at danskerne levede i et stærkt hierarkisk samfund. Vi viser livet i toppen og på bunden; fra de bonede gulve til den dybeste slum. Og vi besøger seks forskellige steder, hvor folk befandt sig under samme tag, men under vidt forskellige kår. De var et sted, men i to verdener. Vært og tilrettelægger: Liv Thomsen
dr, tv, serie, samfund, historie
Dengang vi var bønder

Serie på i alt 6 afsnit om bondelandet og bøndernes betydning. Livet var hårdt. Og kort. Dengang de fleste danskere var bønder og sled og slæbte ude på markerne eller i de bitte små bondestuer. Op til 90 procent af befolkningen levede af og med jorden, og for en fæstebonde var året delt op i helt faste rutiner og ritualer. Dikteret af naturen og herremanden.
bønder, historie, youtube, danmarkshistorie, serie
Guideservicedanmark.dk

Guideservice·Danmark er STEDET, hvor du finder gode guider, rejseledere, kulturhistoriske foredragsholdere og Visit a Dane værter i hele Danmark. Guideservice·Danmark er det første danske bureau, der dækker alle fire faggrupper.
guide, historier, rejse, ture, fortællinger
Afdøde - Tyskland

Her kan man søge i dødsannoncer, mindeord og nekrologer, der er trykt i forskellige aviser, herunder blandt andet Flensburger Tageblatt, Eckernförder Zeitung og Schleswiger Nachrichten. Siden minder om den danske www.afdoede.dk
tyskland, døde, dødsannoncer, afdøde, bisættelse
Øresundstid

Øresundstid er produceret af danske og svenske historikere og arkæologer. Det er en omfattende beskrivelse af Øresundsregionens historie og kulturarv fra fortiden til nutiden, som kan studeres på forskellige niveauer. Som det fremgår af forsiden fokuserer Øresundstid på flere hovedområder, bla. tema, historie, arkiv og undervisning.
øresund, byliv, historie, kulturarv
K.B. Martinsen - dansk officer og landsforræder

K.B. Martinsen var et lysende talent i den danske hær i 1930’erne, men i skuffelse og chok over den manglende danske modstand mod besættelsesmagten den 9. april 1940 tog den ærkekonservative, nationalistiske kaptajnløjtnant konsekvensen: Han sluttede sig til tyskerne og kæmpede på Østfronten mod bolsjevismen og blev kommandør af Frikorps Danmark, siden leder af Schalburgkorpset. Men Martinsen var en politisk amatør og kom på kant med tyskerne. Han blev sendt i tysk fangenskab, men flygtede i krigens sidste dage og vendte hjem til Danmark – fædrelandet, som han havde forrådt, og som dømte ham til døden.
krig, landsforræder, forræder, officer, bog
Udvandring til andre verdensdele – Kom godt i gang

De fleste udvandringer foregik fra København og er registreret hos Københavns Politi 3. Politiinspektorat. Direkte udvandring foregik med både fra København direkte til en oversøisk havn, fx New York. Ved indirekte udvandring, dækkede kontrakten billet til transport fra København til den havn, hvorfra skibet til den oversøiske destination sejlede og billetten til dette skib. Der var også agenter i Vejle og Ribe, som formidlede indirekte udvandring via Hamborg.
udvandring, verdensdele, rejse, danske, politi
Danske veje vestpå

I tiden mellem 1864 og 1914 udvandrede omkring hver tiende dansker til de oversøiske lande, især USA, og grundlagde små stykker Danmark i det fremmede. Kristian Hvidt (f. 1929) er en dansk historiker, tidligere Folketingets bibliotekar og arkivar. Han har skrevet bøger om dansk historie i 1800- og 1900-tallet med hovedvægt på den politiske og sociale udvikling, blandt andet om oversøisk udvandring og om det danske folkestyres udvikling i bred forstand. Hertil kommer en række biografier over ledende politikere og litterater. I ti år var Kristian Hvidt forstander for Det kongelige danske Selskab for Fædrelandets Historie. I perioden 1962 til 2006 anmeldte han historisk litteratur i Berlingske Tidende.
bog, udvandring, amerika, usa, danskere, vesten
Danske i USA 1850-2000

Næsten 450.000 danskere er siden starten af 1800-tallet udvandret til USA. Langt de fleste drog af sted i de store udvandringsårtier fra slutningen af det 19. århundrede og frem til første verdenskrig. Derefter er antallet faldet væsentligt, men stadig rejser årligt et par tusinde danskere til USA på længere ophold, og heraf slår 500-700 sig ned permanent i det store land. Bogen giver den første samlede oversigt over det danske indslag i USA fra 1800-tallet og helt frem til i dag funderet på et stort datagrundlag.
usa, amerika, indvandring, udrejse, danskere, ophold
Danske toldembedsmænd 1660-1920

Jeg blev uddannet som bibliotekar i 1994 og har arbejdet på et af hovedstadens store biblioteker i over 25 år. Jeg har interesseret mig for slægtsforskning, personalhistorie og lokalhistorie siden min gymnasietid. Du er velkommen til at kommentere mine indlæg på bloggen eller skrive direkte til mig
toldere, toldmænd, 1660, 1920, leksikon
Danskekartoffeltyskere.dk

Velkommen til danskekartoffeltyskere.dk. Databasen ejes af en arbejdsgruppe med tilknytning til kartoffeltyskere. Når du har registreret dig som bruger, kan du frit benytte databasen, så meget du har lyst. Vi modtager meget gerne slægtsdata i gedcom-format, word, excel, pdf m.m.
database, børge, winkler, kartoffeltyskere, alheden
Slægten Heltzen

Hjemmesiden indeholder slægtstavler for Heltzen slægt, født 1733 til 2019. For en del personer er der ud over stamdata, tilknyttet en beretning om personens liv og levned, baseret på familiens optegnelser og data og beskrivelser hentet via internettet, bl.a. fra norske og danske arkiver.
slægt, heltzen, slægttræ, tyskland, norge
Federation of Danish Associations in Canada

Det danske forbund blev etableret i Sunset Villa i Puslinch, Ontario, den 7. juni 1981 med det formål at samle alle eksisterende danske organisationer i Canada for at skabe et permanent samarbejdsnetværk. Forbundet er en klub af klubber, og vi er den nationale paraplyorganisation for danskerne i Canada.
canada, organisation, efterslægt, canadisk, dansk
Foreningen Danske Slotte og Herregaarde

Foreningen er et samarbejde til fremme af unikke oplevelser på danske slotte og herregårde. Alle vore medlemmer har deres eget særlige kendetegn, og foreningen byder derfor velkommen til en kulturel mangfoldighed - et kongerige af oplevelser. Den kulturhistoriske oplevelse er vores fælles baggrund, hvorfor der venter unikke oplevelser, uanset om De blot ønsker at besøge stedet for sin historiske værdi eller ønsker at overnatte i disse fantastiske rammer.
slotte, herregårde, bygninger, historiske, kulturarv
Skovbegravelse - Administration

Skovbegravelse Administration samarbejder med kommunen og skovejer, og udover hjemmesidedriften fører Skovbegravelse Administration den lovpligtige administration i forbindelse med skovbegravelsespladserne under Skovbegravelse.dk. Skovbegravelse Administration blev stiftet i 2018, og er den første private virksomhed, der hjælper skovejere med at etablere skovbegravelsespladser i privatejede skove. Bag virksomheden står Jannik Ahlefeldt-Laurvig, som ønskede at give danskerne valget om at blive stedt til hvile i smukke skovomgivelser fremfor den kirkelige begravelse.
skov, begravelse, natur, skovbegravelse, privat
Bank- og Sparekassemuseet

Et besøg på Bank- og Sparekassemuseet er et kig ind i 1800-tallets bankvæsen. Museet giver dig hele historien om en tid, hvor bankerne fik større og større betydning i den danske og internationale finansverden. Vi har åbent hver Onsdag og Søndag.
bank, bankvæsen, museum, bankhistorie, kultur
Landbrug i Danmark i 1908

En cirka 8 minutter lang film om det danske landbrug ala 1908.
landbrug, danmark, 1908, youtube
Folketællinger - 1834 via FamilySearch

Direkte link til den danske folketælling 1834 på Familysearch. Husk at logge på først, det er gratis.
1834, familysearch, folketælling, danmark, indeksering
Folketællinger - 1840 via FamilySearch

Direkte link til den danske folketælling 1840 på Familysearch. Husk at logge på først, det er gratis.
1840, familysearch, folketælling, danmark, indeksering
Wienerbørn - Barndom i krigens skygge

På de danske banegårde kunne man i tiden efter første og anden verdenskrig møde et gribende syn. Grupper af underernærede, pjaltede børn med skræmte blikke og et skilt om halsen. Det var de såkaldte wienerbørn, der blev sendt alene til Danmark – væk fra efterkrigstidens sult og nød – for at blive fedet op og få nyt tøj på kroppen hos en dansk plejefamilie. Nogle af dem så aldrig deres forældre igen.
krig, børn, wienerbørn, efterkrigstid, bog
Da Marselis-slægten dominerede i Aarhus

Den hollandske Marselis-slægt var i 1700-tallet den helt dominerende jordbesidder i Østjylland. Efter svenskekrigene i 1660'erne pantsatte den forgældede danske konge nemlig store dele af landet til den rige hollandske købmandsslægt. Det ses den dag i dag i herregårds- og kulturlandskabet omkring Aarhus. Historiker Mikael Frausing fortæller historien om hollænderne, hvis navn alle århusianere kender i dag.
marselis, marselisborg, slægt, youtube, video
Hils fra mig derhjemme: danske udvandrerhistorier

Om udvandringen fra Danmark til USA i perioden 1820-1960. Igennem personlige beretninger fortælles om de forskellige årsager udvandrerne havde til at forlade Danmark.
usa, udvandring, udrejse, bøger, amerika
Hammerich - en dansk familie

Vores familie er ikke alene en gammel men også en meget stor dansk familie, der stammer fra Slesvig-Holsten, de tidligere danske hertugdømmer nordligst i det nuværende Tyskland. Denne website indehaves af familiens Aarhus-linje, som kom hertil fra Flensburg. Se mere under Slægten.
hammerich, slægt, firma, fortælling, legat
Helsingørs Historie

Helsingørs Historie. Gruppen dækker geografisk hele Helsingør Kommune, Samt lidt stof fra det centrale Helsingborg hvor vi danskere mest har bevæget os rundt og har minder om. Hvis man starter en ny tråd med et billede, så skal det være mindst 30 år gammel. Nyere billeder må efterfølgende gerne lægges på, hvis de gavner trådens emne.
facebook, gruppe, nordsjælland, debat
Rosenholm Slot & slægten Rosenkrantz

Rosenholm Slot er en herregård på Djursland lidt nord for Hornslet, 25 km nordøst for Aarhus. Hovedbygningen regnes blandt de prægtigste og mest maleriske danske herregårde. Siden grundlæggelsen i 1559 har Rosenholm været i adelsslægten Rosenkrantz' besiddelse, og herregården er Danmarks ældste slægtsgård.
rosenholm, slot, rosenkrantz, adel, hornslet
Bondeslægt Med Aner Blandt Rådmænd, Præster Og Uradel

En slægtshistorie fra Himmerland. Denne slægtshistorie tager udgangspunkt i Niels Christian Christensen, der blev født i 1907 i Simested i Himmerland og døde i Århus i 1966. Hans aner var næsten alle sammen fra Himmerland med ganske få undtagelser fra områder, der støder om mod Himmerland: Ålborg og Østjylland. Desuden havde hans slægt rødder tilbage til rådmandsslægter og gejstlige familier i Viborg og derigennem til meget store dele af den danske uradel, der kan føres tilbage til Toke Trylle omkring år 1000.
bondeslægt, rådmænd, himmerland, chistensen, simested
Forbrydere, mordere og lovens lange arm

Eigil V. Knudsen har været på jagt i arkivet på Politihistorisk Museum og fundet en række danske kriminalsager fra de seneste 100 år. Læs om pengeafpresningen mod kongehuset og forsikringssvindelen, der kostede fire mennesker livet på Lillebælt.
saxo, forbryder, danmark, politi, bøger
Hillerød-Billeder - 2016

Jeg hedder Henrik Bachmann og var - indtil jeg blev pensionist i 2016 - hos Danske Bank i 48 år. Hermed præsenterer jeg Hillerød-Billeder, som er fokuseret på billeder fra byen siden 2016. Billederne er orienteret mod vejen man ser på billedet. De er derefter navngivet med vej og vejnr. Billeder fra en vej er samlet i sin egen folder.
2016, hillerød, blachman, nye, billeder
Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig

Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig e.V. er det danske bibliotek i Sydslesvig. Sydslesvigs hovedbibliotek er beliggende i Nørregade tæt ved Flensborghus i Flensborg. Med sine tre lokalbiblioteker i Slesvig by, Husum og Egernførde samt to bogbusser dækker centralbiblioteket hele det sydlesvigske område.
centralbibliotek, bibliotek, sydslesvig, sønderjylland, bøger
Nyborg Kommune

Lige ved Storebæltsbyen finder du Nyborg Kommune - den skjulte perle midt i det danske rige.
nyborg, kommune, syddanmark, storebælt
Søhistorisk database

Oplysninger om norske skibe og søfolk. Ligner det danske skibsregister. Der er en del data, bla. optegnelser over skibene, om søfolkenes arbejde på havet og personlige oplysninger om deres fødsel og død m.v.
skibe, norge, skibslister, søfolk, sømænd
Minnesider.no

En norsk udgave af den danske adføde.dk. Du kan søge frit på siden og få den oversat til dansk fra menuen.
mindeside, norge, afdøde, norsk, døde
Kraniebrud på Radio4 - Slægtsforskning

Gemmer din familie på en historie, der er værd at grave frem? Flere og flere danskere kaster sig over at forske i sin egen slægt ved køkkenbordet. Men hvor starter man henne - og hvad skal man forvente at finde? I dagens Kraniebrud giver vi dig et lynkursus i, hvordan du selv kommer i gang - og hvordan du kan bruge nogle af historikernes tricks til at komme helt tæt på din egen familie. Medvirkende: Asbjørn Romvig Thomsen, seniorforsker ved Rigsarkivet, Henriette Roued, lektor i digital kulturarv ved Københavns Universitet og historiker Michael Dupont. Vært: Peter Løhde.
radio, 4, lyd, slægtsforskning, podcast
Kejserinde Dagmars russiske familiealbum

Den danske prinsesse Dagmar (1847-1928), datter af Christian den 9., blev i 1866 gift ind i den mægtige russiske kejserfamilie. Hendes elskede og første forlovede døde, og hans lillebror arvede såvel trone som kone. I Den Russiske Revolution mistede Dagmar sin søn, svigerdatter og fem børnebørn samt mange andre familiemedlemmer, der brutalt blev henrettet af Rødgardisterne. Det lykkedes overlevende familiemedlemmer at få den aldrende dame til at flygte med en datter til Danmark – hun forlod herved meget mod sin vilje et Rusland i opløsning; det land, hun var blevet en del af, og som hun havde lært at elske. Sine sidste år tilbragte Dagmar i Danmark som gæst i den danske kongefamilie. I 2006 blev hun genbegravet sammen med sin mand i Sankt Petersborg, som hun altid havde ønsket. Fotografierne er fra perioden 1860 og frem til 1930.
dagmar, kejserinde, russisk, kongelig, billeder
Folketællinger - 1835 via FamilySearch

Direkte link til den danske folketælling 1834 på Familysearch. Husk at logge på først, det er gratis.
1835, family, search, folketællinger, danmark
Historiske Møller i Danmark

På denne hjemmeside finder du digitaliseringen af Bertil Larsens store samling af oplysninger om danske vand- og vindmøller.
historisk, møller, vind, danske, danmark
Dna-tests: En verden af hemmeligheder

Flere og flere går på opdagelse i deres egne stamtræer ved at sende mundskrab med dna til firmaer som MyHeritage. Med prøven kan de afklare, hvor på kloden ens slægt kommer fra. Og måske finder de også slægtninge, man ikke vidste, at man havde.Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er Politikens journalist Michael Thykier, som har talt med en række danskere, der har fået testet deres dna.
politiken, lyd, podcast, dna, slægtsforskning