Postet af: Anelinks.dk
Dato: 16-03-2024 16:45:33
Opdateret: 01-08-2024 23:00:16
Hits: 598 hits
Læsetid: 608 tegn
Artikel er populær


Print artikel

Privat foto. Kilde: John Johansen


Når det kommer til billeder i slægtsforskning, er der flere vigtige overvejelser du bør tage højde for:

Identifikation af personer:

Det er vigtigt at du får identificeret de personer, der er afbilledet på billederne. Dette kan du gøre ved at tale med ældre familiemedlemmer, der måske kan genkende dem, eller ved at sammenligne dem med andre billeder, hvor de øvrige personer er identificeret. Du kan også som et forsøg, ligge dem ud i diverse slægtsgrupper på facebook, hvor du kan være heldig at nogen kender til slægten eller bedst, ved hvem de er.

Datering af billeder:

At du får fastslået den nøjagtige dato eller tidspunktet for hvornår billedet er fra, kan være afgørende for at forstå dets kontekst i familiehistorien. Dette kan du gøre ved at undersøge tøjstil, baggrundsobjekter eller andre ledetråde på billedet, så som monumenter eller kendte bygninger.

Bevarelse af billeder:

Billederne du har, kan være skrøbelige og ødelægges over tid, især selvfølgelig jo ældre de er. Det er vigtigt at du forsøger at bevare dem ved at opbevare dem forsvarligt i f.eks. æsker og undgår at de ligger i direkte sollys. Man kan også købe nogle specielle syrefrie fotolommer til formålet, som f.eks. fra firmaet Bandex. De kan købes i de fleste forretninger der forhandler kontorartikler. Gængse plastiklommer indeholder en vis mængde syrefosfat, som bruges til at binde plastikken sammen. Ligger billedet for længe i disse alm. lommer, uden at komme ud i fri luft, kan der opstå små revner og egentlig afblegning af fotoet over tid (år).

Digitalisering:

At digitalisere billeder er en rigtig god måde at bevare dem på lang sigt og gøre dem mere tilgængelige for andre familiemedlemmer, f.eks. via et digital online billedealbum. I disse tider med den teknologi der er, er det meget lidt opløsning man taber ved at digitalisere. Der er findes et hav af scanner- og fotoredigeringsværktøjer til rådighed, der også kan hjælpe dig med at forbedre kvaliteten af de digitaliserede billeder. Du kan bla. finde en lille håndfuld her på Anelinks.dk i kategorien Billederedigering og programmer.

Dokumentation:

Det er vigtigt at du får, som beskrevet tidligere, dokumenteret oplysningerne om selve billederne, men også gerne om hvor du har dem fra, af hvem og hvornår du fik dem. Var billedet en del af et album eller fik du det som et enkel billede?. Har billedet være i en ramme, kan det tænkes at der er yderligere oplysning bag på billedet eller i selve rammen. Et vel dokumenterede billede, er en del af kildekritikkens regler og jo mere du kan finde og få med, jo bedre er kildens gyldighed.

Billeder kan være en uvurderlig ressource i vores slægtsforskning, der giver liv til fortiden og forbinder os med vores forfædre på en unik måde. Ved at værdsætte og tage sig af disse billeder, kan de bevares i vores families arv og blive delt med kommende generationer.

Når du arbejder og udgiver billeder, egne eller andres, er der nogle lovmæssige regler der træder i kraft. Det gælder både hvis du misbruger andres ophav og vise versa selv bliver misbrugt. Du kan læse lidt om den måde disse regler er skruet sammen på via dette link:

Om ophavsret m.m.

© Anelinks.dk
Fotoalbum
Ingen album
Kommentarer til dette emne
Der ingen kommentar til denne post
Skriv en kommentar til dette emne



Links
Ingen links