Postet af: John Johansen
Dato: 01-10-2023 19:22:03
Opdateret: 04-09-2024 00:44:15
Hits: 227 hits
Læsetid: 568 tegn
Artikel er populær
Print artikel
Kilde: Rigsarkivet
Er du også skuffet ?
Er du, som jeg, også skuffet over Rigsarkivets store anlagte projekt kaldet Link-Lives ?. Så følg med her i min lille artikel, hvor jeg ser på nogle af de strukturer og opsætninger, som Link-Lives er bygget op omkring.
Hvad er det ?
Link-Lives er et tværfagligt forskningsprojekt, der etablerer historiske livsforløb og familieforbindelser ved at forbinde folketællinger og arkivernes kilder om dåb, vielser og begravelser. Link-Lives præsenterer sig grundlæggende selv som om, man kan finde hele livsforløb gennem mere end 180 år (1787-1968) blot ved tryk på en knap. Det lyder jo vanvittig flot og det kunne også have været et smukt udfald, der bandt alt dette sammen og viste os mange nye sider af slægtsforskning og vores ophav. Jeg må sige at det tændte mig som slægtsforsker, og jeg ventede selv med spænding da de annoncerede siden.
Drukner det i ligegyldig info som allerede er tilgængelig ?
Ja. Desværre drukner det hele i relativ dårlig overblik og kodning, hvor sammenfatningen af de hentede data slet ikke svare det til det som Rigsarkivet lover os, når vi klikker os ind på deres side. Link-Lives henter primært sine data fra Dansk Dataarkiv, i daglig tale kaldet for DDA. Det er et arkiv hvor mange frivillige har siddet og indtastet en masse informationer fra folketællingerne og arkiverne i gennem mange år. Det er ikke første gang i historien at data genbruges, men mange andre har gjort det langt bedre end Link-Lives og man kunne, som den store statslige organisation de er, havde forventet de tog bare lidt lære af dem.
Hvordan får de deres data implementeret ?
Link-Lives henter DDA's data råt ind i deres eget system med de transskriberede folketællinger, hvor de herefter beriger disse rudimentære livsforløb med informationer fra begravelsesprotokoller og kirkebøger. Problemet er bare at man gør ikke nok for at skabe symmetri imellem disse mange informationer ind under et, men ligger det ud i tabeller med voldsom mange holdepunkter, som total fjerner fokus fra de oprindelige informationer. Kort sagt, man skal bevare overblikket hvis man vil være med her.
Hvad har det kostet ?
Dette projekt har kostet mere end 32 millioner (ja du læste rigtig) og er doneret af Carlsbjerg Fonden og Innovationsfonden. Det er henholdsvis en 3 årig og 5 årig donation. I min optik har man indtil nu ikke givet de penge ud til noget som helst, som vi ikke allerede kan finde ad andre veje og relativ nemt. Det er virkelig synd for et projekt, der sagtens fra starten af, kunne havde indeholdt en sammenfatning, som man faktisk kunne glæde sig til at gå ind og søge på. Jeg er ret overbevidst om, at hvis de fortsætter den vej de er på, så ender den som en dødssejler.
Kan vi forvente det bliver brugbart ?
Det er svært at sige, men personligt tror jeg næppe på, det vil ende som et slutprodukt ala f.eks. Familysearch. De har om nogen formået at forvalte meget store datamængde til noget søgebart og opsætningsmæssig meget flot i sit udtryk.
© Anelinks.dk