Postet af: Anelinks.dk
Dato: 16-09-2023 17:59:34
Opdateret: 22-09-2023 02:10:29
Hits: 201 hits
Læsetid: 755 tegn
Artikel er populær


Print artikel

På latin betegnes slægtsforskning som "investigationis genealogiae". Man undersøger sin slægt og skaber et hiraki af sine aner, forbundet i et slægtstræ. Disse "træer" kan være manuel eller digital udført, hvor det sidste i dag, er det der er mest udbredte. Rent teknologisk er vi nået der til, hvor alting samles og struktureres via de digitale platforme og de gamle metoder med fysiske notesbøger og slægtsbøger aftager mere og mere. Procentdelen af slægtsforskere der stadig bruger de gamle metoder er under 10 %.

I dette videncenter vil der forsøges på at give dig en indgangsvinkel til hvordan du bla. selv går i gang med at finde informationerne om dig selv og dine nærmeste aner, samt videre til at lave dit eget helt eget stamtræ. Videncentreret skal opfattes som en guide og kan bruges af både begynderen og den øvede.

Husk: der er ingen nemme smutveje til denne hobby, da det kræver at du selv gør alt arbejdet, helt fra bunden af. Med den viden i din rygsæk er du klar til at gå videre.

Begynd med dig selv

Start allerførst med at notere alle de oplysninger du har om dig selv og dine forældre og skab et midlertidig dokument i f.eks. Word eller andet tekstbehandlingsprogram kaldet slaegtsstart.doc eller lignende. Disse oplysninger bliver grundpillen i dit træ, så du senere kan overfører det til en start i et egentlig slægtsprogram. Notere alt det du ved om fødsel, konfirmation, ægteskab, børn, job, død og begravelser og ud for alle de personer du får med, sætter du et nummer på, så du har styr på den enkle persons data.

Hvis du har historier eller egentlig levnedsbeskrivelser, så kan du også allerede nu beskrive dem, gerne ned i detaljer, så du har et godt fundament til den senere oprettelse i træet.

Der findes skabaloner på nettet der kan importeres ind i Word, der kan opdele hver enkel persone, men du kan også sagtens blot nedskrive det som en enkelt side. Det vigtigste er at du har det samlet, så du let kan overfører det senere.

Besøg familien og lav interview med dem

Tag din diktafon eller mobiltelefon og besøg din familie, i sær dine bedsteforældre, hvis de stadig er i live. De kan give dig en meget stor viden til en start, som du intet anede om.

Selv om din familie/-medlemmer husker godt, kan der forekomme historier og myter, som er alment kendt i slægten, men som slet ikke viser sig at være korrekte. Du vil som slægtsforsker sikkert blive den der sætter disse historier på plads, og finde ud af om der er grobund i dem.

I gang med et program på computeren

Når du har fået samlet de grundlæggende data sammen som beskrevet ovenfor, er det tid til at se på hvor og i hvilket program du gerne vil lægge dit træ. Der findes et hav af muligheder, både programmer der afvikles lokalt (på din computer) eller online på internettet via f.eks. Myheritage.dk. Det anbefales at du først finder et program til din computer og starte ud der, da du senere uden problemer, senere kan overfører det det til et online træ.

Et forslagt til start er Brother's Keeper, som er delvis gratis og som til begynderen er en god start. Programmet kan hentes i en begrænset udgave, der kan udvides til en fuld version for 500 kr. og kan downloades HER. Bemærk: dette program kan kun afvikles på en windows pc. Kig efter andre, hvis du har en mac computer. Du skal også være opmærksom på, at flere af de diverse gratis programmer, kun kan indeholde et vist antal personer. Men prøv dig frem og se hvad der passer dig bedst og hvad du mener du har brug for.

Back up er et vigtig redskab at have med i slægtsforskningen. Du kan uden, miste meget data på rigtig kort tid. Sørg derfor altid, hvis ikke programmet gør det automatisk (primær de onlinebaserede udbydere), at gemme dine data i en såkaldt GED fil. Den består af en kompakt fil, der digitalt gemmer hele dit træ under et. Læs mere om GED i et punkt her i videncenter.

© Anelinks.dk
Fotoalbum
Ingen album
Kommentarer til dette emne
Der ingen kommentar til denne post
Skriv en kommentar til dette emne



Links
Ingen links