Postet af: Anelinks.dk
Dato: 01-08-2024 15:08:27
Opdateret: 30-08-2024 14:16:00
Hits: 96 hits
Læsetid: 530 tegn
Artikel er populær


Print artikel

Danske motorcykelpatruljer i Aabenraa. Fotokilde: Nationalmuseet. Fotograf: Ikke oplyst.


Den 9. april 1940 er en skelsættende dag i Danmarks historie, hvor landet blev invaderet af Nazityskland under det der blev kaldt "Operation Weserübung". "Operation Weserübung" var den tyske kodebetegnelse for invasionen af Danmark (Weserübung-Süd) og Norge (Weserübung-Nord).

Invasionen var udtænkt og kommanderet af Storadmiral Erich Raeder. Erich Johann Albert Raeder (født 24. april 1876 i Wandsbek - død 6. november 1960 i Kiel) var en tysk søofficer og leder for den tyske krigsmaskine frem til januar 1943. Det var hans attache Cecil von Renthe-Fink, der senere meddelte proklamationen om besættelsen til den danske regering og Kongen, da de tyske tropper overskred den danske grænse ved Kruså.

Begivenhederne begyndte reelt Søndag d. 7. april 1940 sent om aften, hvor man fra de danske myndigheder så flere typer bevægelser i den tyske krigsmaskine, som kunne pege mod et forstående angreb mod Danmark. Selve landaktionen den 9. april 1940 startede klokken ca. 04:15 om morgen og udfoldede sig relativ hurtig og besættelsen af landet var gennemført via et overraskelsesangreb, på meget kort tid (timer).

I tiden fra klokken 4.15 til til 5.30 stod mere end 43.000 tyske soldater opmarcheret mod landet, både via land, vand og i luften. Tyskerne gik bla. specifikt efter lufthavnen i Aalborg, da den var strategisk vigtig i besættelsesmagtens videre færd mod Norge.

Den danske regering indså da også hurtigt, at modstand ville føre til store civile tab og besluttede sig at overgive sig samme morgen. Klokken præcis 06:00 meddelte regeringen derfor den danske befolkning, at man havde kapituleret til de tyske styrker. Det var dog ikke alle der modtog beskeden med det samme, da de tyske tropper havde kappet telefonforbindelserne i hele det sønderjyske område. Det førte til at man forsat kæmpede her for landet i timerne frem mod klokken 10 d. 9. april 1940.

Klokken 21 om aften d. 9. april 1940 holdte Stauning en tale for Rigsdagen, hvor han endeligt over for tinget og kongen proklamerede besættelsen og formaede til ro. Det blev en af Staunings sidste store bedrifter i det der blev kaldt samlingsregeringen, da han dør under 2 år senere, og erstattes af Vilhelm Buhl. Buhl nåede kun 7 måneder på posten, da han modtog stor kritik for sine meninger om tyskerne og speciel sine taler, hvor en af dem er gået over i historien som "antisabotagetalen” (læs talen via linket under andre interessante links ude til højre).

I denne tale opfordrede han befolkningen til at melde sabotører til de danske myndigheder, da han mente at disse angreb gik ind og ødelagde samarbejdsaftalen med tyskerne. Talen vakte stor opstandelse ( også i tiden efter krigen ) og endte med Buhls afgang i november 1942 efter hård kritik. Han blev efterfulgt af Erik Scavenius. I det der blev kaldt befrielsesregeringen efter krigen, blev Buhl kortvarig igen Statsminister og holdt i 1 år, frem til hvor ventremanden Knud Kristensen tog over.

Det kostede i alt 16 dræbte og 21 sårede danske soldater livet, i forsvaret af landet. Ingen kunne vide at denne besættelse skulle vare i 5 forbandede år.

Da besættelsen var på sidste højeste "husede" landet mere end 100.000 tyske besættelsestropper, fordelt i hele landet.

© Anelinks.dk
Fotoalbum
Kommentarer til dette emne
Der ingen kommentar til denne post
Skriv en kommentar til dette emne