Postet af: Anelinks.dk
Dato: 07-08-2024 00:27:50
Opdateret: 30-08-2024 14:14:18
Hits: 85 hits
Læsetid: 342 tegn
Artikel er populær


Print artikel

Kilde: Kbh. Stadsarkiv


Under den tyske besættelse af Danmark opstod der en modstandsbevægelse, der blandt andet udtrykte sin modstand gennem en illegal presse. Denne presse spillede en afgørende rolle i modstandskampen ved at formidle information, styrke moralen og organisere modstanden mod den tyske besættelse.

Baggrund og formål

Den illegale presse var en reaktion på den tyske censur og kontrollen over de officielle danske medier. Formålet var at informere den danske befolkning om krigens virkelighed, modstandsbevægelsens aktiviteter, og de allieredes fremskridt, samt at opfordre til civil ulydighed og modstand mod besættelsesmagten.

Organisering og produktion

Den illegale presse blev produceret og distribueret af modstandsfolk og frivillige, ofte under farlige og vanskelige forhold. Aviserne blev typisk trykt i små oplag på skjulte trykkerier, som konstant måtte flyttes for at undgå opdagelse af gestapo eller danske kollaboratører. Distributionen foregik via hemmelige netværk, hvor aviserne blev delt ud til betroede personer, som så spredte dem videre.

Indhold i bladene

Indholdet i de illegale aviser varierede, men fælles for dem var en stærk opposition mod den tyske besættelse og samarbejdspolitikken. Typisk indeholdt de:

1. Nyheder og reportager: Ufiltrerede nyheder om krigen og den internationale situation, som man ikke kunne læse i de censurerede officielle medier.

2. Modstandsaktiviteter: Rapporter om sabotageaktioner, våbenmodtagelser og andre modstandsaktiviteter. Opfordringer til Handling: Artikler, der opfordrede til sabotage, strejker, og andre former for civil ulydighed.

3. Moral og propaganda: Tekster, der skulle styrke modstandsviljen og moralen blandt befolkningen.

Nogle af de mest kendte illegale blade inkluderede:

- De Frie Danske
- Frit Danmark
- Land og Folk
- Folk og Frihed
- Nordisk Front

Arbejdet med den illegale presse var ekstremt farligt. Mange modstandsfolk blev arresteret, tortureret og sendt til koncentrationslejre eller henrettet. Risikoen for stikkere og gestapos razziaer var konstant, og mange måtte operere under jorden og skjule deres aktiviteter for at overleve.

Efter krigen fortsatte flere af aviserne, bla. Land og Folk, som blev dagblad for Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) i årene 1941-1990.

© Anelinks.dk
Fotoalbum
Kommentarer til dette emne
Der ingen kommentar til denne post
Skriv en kommentar til dette emne



Andre interessante links
Hængt ud - de illegale blade under besættelsen (25)