Postet af: Anelinks.dk
Dato: 15-08-2024 10:33:10
Opdateret: 15-08-2024 10:57:20
Hits: 116 hits
Læsetid: 411 tegn
Artikel er populær


Print artikel

Kilde: CC. Indgangen til Auschwitz, Polen.


Holocaust, også kendt som Shoah (Hebraisk), var det systematiske folkemord udført af Nazityskland fra 1941 til 1945 under Anden Verdenskrig. Holocaust resulterede i drabet på cirka seks millioner jøder, samt tusinde af andre ofre, herunder romaer (sigøjnere), politiske fanger, homoseksuelle, handicappede og andre grupper, som nazisterne betragtede som uønskede eller underlegne.

Holocaust begyndte med systematisk diskrimination og segregation af jøder i Tyskland og de besatte områder. Jøder blev tvunget til at bære gule Davidsstjerner for identifikation, frataget deres borgerrettigheder og ejendele, og mange blev tvunget til at bo i ghettoer under elendige forhold.

Over tid eskalerede nazisternes politik fra diskrimination til udryddelse. Denne udryddelsespolitik blev organiseret gennem brug af koncentrationslejre og udryddelseslejre. Blandt de mest berygtede lejre var Auschwitz, Treblinka og Sobibor, hvor millioner af mennesker blev myrdet gennem gaskamre, tvangsarbejde, henrettelser og andre brutale metoder.

Auschwitz: Auschwitz var den største og mest kendte af de nazistiske koncentrations- og udryddelseslejre. Beliggende i det besatte Polen, bestod Auschwitz af flere lejre, herunder Auschwitz I (hovedlejren), Auschwitz II-Birkenau (udryddelseslejren) og Auschwitz III-Monowitz (arbejdslejren). I Auschwitz II-Birkenau blev over en million mennesker, hovedsageligt jøder, myrdet i gaskamrene. Lejren er i dag et museum, hvor store dele af lejren stadig står.

Treblinka: Treblinka var en ren udryddelseslejr, også beliggende i det besatte Polen. Lejren opererede fra juli 1942 til oktober 1943 som en del af Operation Reinhard, en plan for at udrydde jøderne i "Generalguvernementet" (det centrale Polen som var under nazistisk kontrol). I denne periode blev omkring 900.000 jøder myrdet i Treblinka, de fleste i gaskamrene inden for få timer efter deres ankomst.

Sobibor: Sobibor var også en udryddelseslejr under Operation Reinhard, og lå i det østlige Polen. Fra maj 1942 til oktober 1943 blev omkring 170.000 jøder dræbt i lejren, primært i gaskamrene. I oktober 1943 ledte fangerne et oprør, hvor bla. Johann Niemann, som var lejrens kommandant, blev dræbt med en økse. De fleste fanger blev efterfølgende fanget igen og skudt. Efter oprøret blev lejren helt lukket og ødelagt af nazisterne for at skjule sporene (lejren blev brændt ned).

Holocaust repræsenterer en af de mørkeste perioder i menneskehedens historie og er en af historiens mest systematiske folkemord nogensinde. Man antager samlet set at 7.8 millioner mennesker på 4 år blev direkte udryddet, hvilket er mere end vores Danmark i indbyggertal. I hele krigens tid, fra 1939 til 1945, blev næsten 60 millioner mennesker slået ihjel.

© Anelinks.dk
Fotoalbum
Ingen album
Kommentarer til dette emne
Der ingen kommentar til denne post
Skriv en kommentar til dette emne