Postet af: Anelinks.dk
Dato: 20-08-2024 12:06:46
Opdateret: 05-09-2024 00:10:17
Hits: 85 hits
Læsetid: 546 tegn
Artikel er populær


Print artikel

Kilde: Gdansk info. Stutthof Koncentrationslejren i Polen.


Stutthof koncentrationslejren var en af de første og sidste lejre, der blev oprettet og befriet under Anden Verdenskrig. Beliggende omkring 34 km øst for Gdańsk (det tidligere Danzig) i Polen, blev Stutthof oprettet af nazisterne den 2. september 1939, dagen efter invasionen af Polen. Den blev bygget inde i et skovområde, som var omringet af et større vådt sump område, beliggende under 1 km fra byen Sztutowo, som på tysk betyder Stutthof, der af navnet på lejren. Mod nord omkranses byen af kystlinjen ud mod Østersøen.

Historie og oprettelse

Stutthof blev oprindeligt etableret som en interneringslejr for polske intellektuelle og ledere, men det udviklede sig hurtigt til en koncentrationslejr. I 1942 blev den officielt en koncentrationslejr og blev udvidet til at inkludere flere underlejre. I alt blev der i Stutthof-lejrsystemet holdt omkring 110.000 fanger fra 28 forskellige lande, herunder jøder, polakker, sovjetiske krigsfanger og fanger fra andre nationaliteter.

Forholdene i lejren

Forholdene i Stutthof var ekstremt hårde. Fangerne blev tvunget til at udføre fysisk krævende arbejde under brutale forhold. Lejren var præget af overfyldte barakker, utilstrækkelig ernæring, hårdt arbejde, sygdomme og systematisk mishandling.

Henrettelsemetoder

I Stutthof blev flere henrettelsesmetoder brugt. I starten blev fangerne primært dræbt ved skydning og hængning, men senere blev der bygget et større gaskammer og krematorium i lejren. Gasning blev brugt primært mod de jødiske fanger, særligt i lejrens sidste år. Man fandt også senere ud af, at der i lejren havde foregået egentlige medicinske eksperimenter med mennesker.

Kendte dansker i lejren

Thøger Ingvard Marius Thøgersen (1885-1947) var en dansk politiker og formand for Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) fra 1927 til 1932. Han var op til krigens start deslige redaktør på DKP's avis, som lå på Griffenfeldsgade 50 i København. Han blev i 1941 anholdt af tyskerne i København, som en del af tyskernes forfølgelse mod kommunismen. Han sad første 2 år i Horserød lejren og blev herefter deporteret til Stutthof. Han overlevede og vente hjem efter befrielsen, men han kom sig aldrig over tilfangetagelsen, og døde afkræftet i december 1947.

Befrielse

Lejren blev befriet af de sovjetiske styrker den 9. maj 1945. På dette tidspunkt var omkring 85.000 af lejrens fanger døde. Mange af de overlevende var i en elendig fysisk tilstand, og nogle døde kort efter befrielsen på grund af de lidelser, de havde været udsat for.

Rettergang

Efter 2. verdenskrig blev lejrens kommandanter og vagter stillet for retten i Polen. Ved den første rettergang af fire blev 11 dømt til døden: lejrkommandanten Johann Pauls, leder af vogterne Jenny-Wanda Barkmann, fem mandlige vogtere og 4 kvindelige. De blev alle henrettet ved hængning på en bakke i Gdańsk kendt som Biskupia Gorka (Biskopbakken) d. 4. juli 1946 foran en folkemasse på flere tusinde. Jenny-Wanda Barkmann, som kun var 24 år gammel, besad en uhyrlig ondskab og blev beskrevet som "den smukke bøddel". Det var bla. hende der stod for at udvælge hvilke kvinder og børn den skulle gasses ihjel (se tillægsbillede i fotoalbummet).

Efterkrigstid

Stutthof-lejren er i dag et mindesmærke og museum, hvor besøgende kan lære om lejrens historie og grusomheder.

© Anelinks.dk
Fotoalbum
Kommentarer til dette emne
Der ingen kommentar til denne post
Skriv en kommentar til dette emne



Andre interessante links
Museum Stutthof - (kun på polsk) (25)