Postet af: Anelinks.dk
Dato: 23-08-2024 11:31:00
Opdateret: 30-08-2024 14:10:56
Hits: 95 hits
Læsetid: 471 tegn
Artikel er populær


Print artikel

Kilde: World War 2 Museum og Marina Amaral. Czesława Kwoka afbilledet i 1943.


Mange historiske billeder blev taget under Anden Verdenskrig. Nogle udskiller sig fra andre, bla. billedet af Czesława Kwoka, som var en ung polsk pige, født den 15. august 1928 i byen Wólka Złojecka, som er en lille landsby i det sydøstlige Polen.

I december 1942, i en alder af kun 14 år, blev Czesława og hendes mor Katarzyna Kwoka deporteret til udryddelseslejren Auschwitz. Moderen døde kun 1 måned efter ankomsten til lejren. De blev begge bragt til lejren, som en del af en større gruppe polske borgere fra regionen Zamość, som nazisterne forsøgte at "germanisere" ved at fjerne den lokale befolkning. Hun fik brændt fangenummeret 26947 ind på underarmen kort efter ankomst.

Czesława Kwoka blev tvunget til at gennemgå den umenneskelige behandling, som alle fanger i Auschwitz blev udsat for. Et af de mest kendte øjeblikke fra hendes korte liv, er et sort-hvidt fotografi taget af Wilhelm Brasse, en polsk fange, der blev tvunget til at arbejde som fotograf i lejren. Dette billede viser Czesława lige efter, at hun er blevet banket af en kvindelig SS-vagt for at have talt polsk i stedet for tysk. Fotografiet viser flere slag på hendes ansigt og hendes udtryksfulde øjne afspejler tydelig frygt. Billedet hænger på en stor mindetavle i Museet Auschwitz, med påmindelse om de lidelser de gennemgik og er deslige siden blevet farvelagt, som blot fremhæver grusomheden i billedet yderligere. Det farvelagte billede er udført af Marina Amaral, som er en ung brasilianer der har farvelagt mange andre historiske billeder. Du kan læse mere om hende via linket ude til højre.

Czesława Kwoka døde den 12. marts 1943 i Auschwitz af en indsprøjtning af stoffet fenol. Hendes dødsattest blev udstedt den 23. marts 1943, kun 14 år gammel. Mange af de fanger, der var indlagt på hospitalet i Auschwitz, blev dræbt ved injektion af flere typer stoffer, bla, fenol, som blev sprøjtet direkte ind i hjertet på dem. Metoden var en del af udryddelsepolitiken fra tyskerne. Senere da gasningen med Zyklon B tog fart, stoppede man delvis med at bruge disse "henrettelsesmetoder".

Tæsk og korporlig afstraffelse i lejren var også normalt, og flere blev også direkte tæsket ihjel, hvor man har dokumenteret at børn helt ned til 6 års alderen også blev ofte for denne grusomhed.

Czesława Kwoka død og den umenneskelige behandling, hun blev udsat for, er blevet et symbol på den lidelse, som millioner af børn og voksne gennemgik under Holocaust. Wilhelm Brasses fotografi af hende er blevet et ikonisk billede, der minder verden om de grusomheder, som nazisterne begik, og om betydningen om aldrig at glemme disse ofre for Holocaust.

Hun blev efter sin død brændt og ligger begravet med en mindesten blandt mange andre ved museet i Auschwitz.

© Anelinks.dk
Fotoalbum
Kommentarer til dette emne
Der ingen kommentar til denne post
Skriv en kommentar til dette emne