Postet af: Anelinks.dk
Dato: 28-08-2024 07:48:45
Opdateret: 01-09-2024 16:58:05
Hits: 85 hits
Læsetid: 371 tegn
Artikel er populær


Print artikel

Kilde: US Holocaust Memorial Museum. Herta Oberheuser for retten i Nürnberg-lægeretssagen 1947


Herta Oberheuser (15 Maj 1911 – 24 Januar 1978) var en tysk læge og psykiater, der spillede en betydelig og berygtet rolle under Anden Verdenskrig. Hun var involveret i flere typer grusomme medicinske eksperimenter på fanger, især i koncentrationslejren Ravensbrück, hvor hun arbejdede fra 1940 til 1943.

Hun deltog i eksperimenter, der ofte involverede alvorlige skader på forsøgspersonerne, herunder injektion af olie, bakterier, fjernelse af lemmer og test af forskellige stoffer på åbne sår. Hun var også kendt for at lave operationer uden bedøvelse, på både voksne, børn og spædbørn. Hendes metoder var brutal, og hun var kendt for at dræbe dem, der ikke længere kunne bruges i eksperimenterne, uden tøven.

Som meget andet i Holocaust noterede og dokumenterede tyskerne alle deres handlinger i de fleste af koncentrationslejrene, og det er bla. ud fra disse dokumenter, at man førte bevis for de anklager man rettede mod hende efter krigen.

Herta Oberheuser blev stillet for retten under Nürnberg-lægeretssagen i 1947, hvor hun blev dømt for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Nürnberg-lægeretssagen var en sekundær retssag mod de læger og sygeplejersker der havde deltaget aktivt i udførsel af Holocaust. Hun blev idømt 20 års fængsel, men blev løsladt allerede i 1952 fra Landsberg fængslet, efter kun at have afsonet fem år af sin straf. Efter sin løsladelse forsøgte hun at genoptage sin lægepraksis i Tyskland, men hendes licens blev inddraget, da hendes kriminelle fortid blev offentlig kendt.

Hendes grusomme handlinger og den lette straf, hun modtog, er stadig et kontroversielt og meget omtalt emne i historien om Holocaust. Mange af de overlevende ofre for hendes tyrani, var uforstående over for den relativ milde dom og havde håbet på en ubetinget dødsstraf. Ved Nürnberg-lægeretssagen blev 7 dømt til døden, 5 fik livstid og 4 fik mellem 10 to 20 års fængsel. Dem der fik dødstraf, blev hængt d. 2 Juni 1948 i Landsberg fængslet.

Herta Oberheuser døde af kræft på et plejehjem i byen Linz am Rhein, Tyskland i 1978. Hendes urne er nedsat som hemmelig og ukendt, og man kender heller ikke officiel kirkegården hun er begravet på.

© Anelinks.dk
Fotoalbum
Kommentarer til dette emne
Der ingen kommentar til denne post
Skriv en kommentar til dette emne



Andre interessante links
Torture Of The Women Of Ravensbruck (12)