Postet af: Anelinks.dk
Dato: 30-08-2024 21:43:25
Opdateret: 30-08-2024 22:01:42
Hits: 92 hits
Læsetid: 358 tegn
Artikel er populær


Print artikel

Kilde: Australiens Krigsmuseum. Benito Mussolini og Adolf Hitler i kortege 1942


Benito Amilcare Andrea Mussolini (1883-1945) spillede en central rolle under Anden Verdenskrig som diktator af Italien og grundlægger af det fascistiske regime/parti. Han var Italiens premierminister fra 1922 til 1943 og allierede sig med Adolf Hitler og Nazi-Tyskland, hvilket gjorde Italien til en del af Aksemagterne.

I begyndelsen af krigen forsøgte Mussolini at udvide Italiens territoriale kontrol ved at invadere Grækenland og Nordafrika, men hans militære kampagner mødte ofte fiaskoer og afslørede svaghederne i den italienske hær. Mussolinis beslutninger blev også påvirket af hans ønske om at efterligne og imponere Hitler, hvilket førte til flere strategiske fejltagelser. Mussolini kopierede endda "Der Führer" titlen til egen fordel og omformede det til "II Duce", som kom af det latinske dux - (fører).

I 1943, efter de allieredes invasion af Sicilien og voksende utilfredshed blandt det italienske folk og militæret, blev Mussolini afsat og arresteret af det italienske fascistiske råd. Senere samme år blev han reddet af tyske styrker og installeret som leder af en tysk-beskyttet marionetstat i Norditalien, kaldet den Italienske Sociale Republik. Hans magt var dog stærkt begrænset, og han var afhængig af tysk støtte på flere fronter.

I 1945, da de allierede styrker nærmede sig og modstanden mod hans regime voksede, forsøgte Mussolini at flygte, men han blev fanget af en gruppe italiensk støttede kommunistiske partisaner, anført af Walter Audisio og og henrettet. Mussolinis lig blev dagen efter hængt op i en lygtepæl i Milan med hovedet nedad, ved siden af elskerinden Claretta Petacci og en række andre prominente personer, der havde støttet ham. Mange af tilhørende havde før ligene blev ophængt, fået lov til at tæske løs og trampe på de døde kroppe, så de var ugenkendelige. Der linkes til nogle af dem ude i boksen til venstre, men vær forberedt på voldsomme billeder.

Hans rolle under krigen var præget af militær inkompetence, undertrykkelse og et tæt samarbejde med Nazi-Tyskland, hvilket i sidste ende bidrog til Italiens nederlag og store menneskelige og materielle tab.

© Anelinks.dk
Fotoalbum
British Movietone - Mussolini død S/H
Kommentarer til dette emne
Der ingen kommentar til denne post
Skriv en kommentar til dette emne



Andre interessante links
Billeder af Mussolinis død (13)