Postet af: Anelinks.dk
Dato: 02-09-2024 13:50:06
Opdateret: 02-09-2024 15:30:17
Hits: 124 hits
Læsetid: 1075 tegn
Artikel er populær


Print artikel

Kilde: Unplash.com


"Krigens kalender" kan på en nem og overskuelige måde kronologisk vise nogle af krigens forløb i perioden fra 1939 til 1945. Det er selvfølgelig umulig at skildre dem alle, men her vises i udsnit nogle af dem der skabte retninger i krigen og gjorde den til det den var, samt lidt uddybende kommentarer undervejs.

1939

1. september: Tyskland invaderer Polen, hvilket markerer starten på Anden Verdenskrig. Angrebet var et lynangreb, som blev iværksat natten til den 1/9 1939, med både fly, tanks og tropper. Storbritannien og Frankrig erklærer krig mod Tyskland to dage senere, da de måneden før, havde advarede Tyskland om at trænge ind i Polen.

30. november: Vinterkrigen mellem Sovjetunionen og Finland begynder. Vinterkrigen (også kaldet den russisk-finske krig eller den sovjetisk-finske krig) brød ud, da Sovjetunionen under ledelse af Josef Stalin angreb Finland den 30. november 1939, tre måneder efter udbruddet af 2. verdenskrig.

1940

9. april: Tyskland invaderer Danmark og Norge i Operation Weserübung. Danmark kapitulerer samme dag. Operation Weserübung var den tyske kodebetegnelse for invasionen af Danmark og Norge under 2. verdenskrig.

10. maj: Tyskland invaderer Belgien, Holland, Luxembourg og Frankrig.

22. juni: Frankrig modsætter sig i ca. 1 1/2 måned modstanden fra tyskerne, men må kapitulerer til Tyskland denne dato, hvor også skygge regeringen "Vichy-regeringen" bliver oprettet. Efter den franske kapitulation til Tyskland dannede den gamle krigshelt fra 1. verdenskrig marskal Philippe Pétain en ny fransk regering der på overfladen lignede en rigtig regering, men som reelt var styret af Tyskland. Ordet Vichy kom af byen hvor regeringen fik sit hovedsæde.

1941

6. april: Tyskland invaderer Jugoslavien og Grækenland. Det tog kun 10 dage for tyskerne at få kontrol over Jugoslavien, hvor bla. Kong Petar måtte flygte med hele regeringen til London. I Grækenland var der næsten ingen modstand, og landet blev overtaget på samme dag, som man så det i Danmark.

22. juni: Operation Barbarossa, Tysklands invasion af Sovjetunionen, begynder. Dette var det største slag i krigens forløb og strakte sig over en 2900 km lang grænselinje. Med angrebet brød Tyskland den så kaldte ikke-angrebspagt med Sovjetunionen. Beslutningen om invasionen anses også som en af Hitlers store fejlslagne strategisk beslutninger i krigen. I hans iver, besluttede han at igangsætte et lynfelttog, med den formodning at russerne ikke var klar til storkrig i denne fase af krigen, bla. ud fra den allerede igangværende krig mod Finland. Som historien viser, så tog Hitler gruelig fejl.

7. december: Japan angriber Pearl Harbour, hvilket fører til USA's indtræden i krigen. Japanerne angreb den amerikanske flådebase Pearl Harbour på Hawaii, med det formål at lamme USA's stillehavsflåde. Angrebet kostede 2.335 amerikanere livet. USA mistede i alt fire store krigsskibe, samt fik beskadigede 13 andre orlogsfartøjer. Mange af bygningerne på flådebasen, blev også ødelagt.

1942

20. januar: Wannsee-konferencen finder sted i en forstad til Berlin, hvor nazisterne planlægger den "endelige løsning" på jødespørgsmålet. Endlösung, som betegnelsen hedder på tysk, er en eufemisme for folkemordet på Europas jøder. Jøderne skulle ifølge nazismens raceprogram fjernes fra det tyske magtområde, idet de blev betragtet som en udpræget trussel mod "det tyske legemes overlegen sundhed". Senere indlemmede man også bla. homoseksuelle, handikappede og kommunister i programmet.

4. juni - 7. juni: Slaget ved Midway er et afgørende søslag mellem USA og Japan, der markerer et vendepunkt i Stillehavskrigen. Se mere om dette i linket ude til højre.

23. august: Slaget ved Stalingrad begynder, som er en del af Operation Barbarossa og anses som en de mest brutale kampe under hele krigen.

1943

2. februar: Slaget ved Stalingrad slutter med en tysk kapitulation, hvilket markerer et stort nederlag for Hitler. Med erobringen af byen, ville Hitler kunne havde gået hele vejen mod Moskva fra nord, men måtte nu se at russerne i stedet avancerede på alle fronter. Man mener at 2 stygge russiske vintre i 1942 og 1943 gjorde dele af det tabte, da tyskerne slet ikke var forberedt på den.

10. juli: De allierede invaderer Sicilien (Operation Husky).

3. september: Italien overgiver sig til de allierede styrker. Overgivelsen blev kaldt Operation Baytown og blev udført af den britiske hærs 8ende arme.

1944

6. juni: D-Dag – de allierede styrker invaderer Normandiet i det de kaldte for Operation Overlord, hvilket markerer begyndelsen på Europas befrielse fra nazistisk kontrol. Underliggende koder som Operation Neptune blev også brugt, men den er kendt som D-Dag og Overlord. Det var den primære hensigt, at operationen skulle overrumle tyskerne i hele Atlanterhavsvoldens grænselinje, med angreb fra vand til land. Den er stadig den største vand til land invasion i historien og var reelt årsagen til afslutningen på krigen i Europa.

19. september: Operation Market Garden, et forsøg fra de allierede på at invadere Holland, mislykkes.

1945

27. januar: Auschwitz, en af de største nazistiske koncentrationslejre, bliver befriet af sovjetiske styrker. Man anslår at mindst 1.1 millioner mennesker døde i denne lejr og er det største folkemord i historien. Man skyd, gassede, kvalte og tæskede de fleste ihjel. Men mange døde også af sygdom og fra de medicinske overgreb de blev udsat for. Mange kvinder døde også efter de havde været udsat for massevoldtægter. Disse alvorlige henrettelsesmetoder indgik som det samlede bevis for "forbrydelserne mod menneskeheden" i alle lejrene og blev bærende for den senere Nürnbergprocessen. Læs mere om denne proces andet sted i dette tema om krigen.

30. april: Adolf Hitler begår selvmord i sin bunker i Berlin. Han skyder sig selv, hvilket elskerinden Eva Braun også gør efterfølgende. De bliver begge båret ud i baggården, som rummede en mindre park, og overhældt med benzin. Dage senere finder russerne deres jordiske rester, som bla. bliver dokumenterede via deres tandsæt af Hitlers egen tandlæge. Det kan du bla. læse mere om i linket ude til venstre i boksen. Konspirationsteorier har levet siden da, om at Hitler stak af til Sydamerika, men dette er modbevist utallige gange, både faktuelt og videnskabeligt.

7. maj: Tyskland kapitulerer betingelsesløst til de allierede styrker i Reims, hvilket officielt afslutter krigen i Europa (VE Day – Victory in Europe Day den 8. maj).

6. og 9. august: USA kaster atombomber over de japanske byer Hiroshima og Nagasaki. Mere end 100.000 japanere bliver dræbt i de to angreb.

2. september: Japan overgiver sig officielt, hvilket markerer afslutningen på Anden Verdenskrig globalt.

© Anelinks.dk
Fotoalbum
Kommentarer til dette emne
Der ingen kommentar til denne post
Skriv en kommentar til dette emne