Postet af: Anelinks.dk
Dato: 31-07-2024 14:59:57
Opdateret: 30-08-2024 14:17:23
Hits: 97 hits
Læsetid: 397 tegn
Artikel er populær
Print artikel
Ikast Civile Beredskab - Kilde: Ikast Lokalarkiv
Under Anden Verdenskrig, spillede det civile beredskab i Danmark en afgørende rolle i at beskytte befolkningen og opretholde en vis form for normalitet og sikkerhed. Overordnet var beredskabet kontrolleret gennem "Det Civile Luftværn", som blev oprettet d. 29 April 1938, grundet de truende meldinger om krig fra Tyskland. Kort tid før krigens udbrud i 1939, blev navnet ændret til Det Statslige Luftværn, da administrationen blev flyttet 100% under Statens regi.
Organisationen blev som hovedpunkt dedikeret til at beskytte civile mod luftangreb gennem en række foranstaltninger herunder:
- Alarmtjenester (advarselssystemer og vedligeholdelse af dem, primært sirenerne).
- Beskyttere: (uddanne frivillige og professionelle folk der skulle hjælpe befolkningen under angreb).
- Beskyttelsesforanstaltninger: (bygning og planlægning af beskyttelsesrum og information herom).
- Mørklægningsforanstaltninger: (bla. opretholdelse, vedligeholdelse og vejledning i mørklægning, for der igennem gøre det svære for fjendtlige bombefly at finde deres mål).
- Brandbekæmpelse: (varetage og hjælpe de eksisterende brandfolk, så de sammen kunne håndtere brande forårsaget af bombninger. Dette inkluderede samarbejde med både professionelle brandvæsener og frivillige brandmænd).
Dem der blev optaget, blev uddannede i grundlæggende overlevelses- og sikkerhedsteknikker, som man også blev det militært, bla. fysisk træning, hvordan man gjorde brug af gasmasker og hvordan man beskyttede sig mod kemiske angreb. Man underviste også folk i førstehjælp og basal medicinsk behandling, samt i evakuering og hvordan man forholder sig under et luftangreb.
Senere i krigens forløb, tilkoblede man flere punkter til det arbejde DCB skulle udfører. I centre rundt om i landet blev der oprettet klinikker, hvor man psykologisk støttede befolkningens moral og velbefindende. Det civile beredskab arbejdede på at informere og berolige befolkningen gennem disse klinikker, men også forbyggende gennem radioudsendelser, plakater og informationskampagner. Målet var at nedtone panikken, så man bedre kunne håndtere sig selv og de situationer landet var i.
Det var også det civile beredskab der fik til opgave at hjælpe med at bringe de danske koncentrationslejrfanger hjem umiddelbart inden befrielsen.
I efterkrigstiden blev mange af erfaringerne og strukturerne fra Det Civile Beredskab videreført og videreudviklet. Den kolde krig medførte nye trusler, og beredskabet blev tilpasset til at håndtere både traditionelle militære trusler og nye typer af katastrofer. I dag i Danmark er det Beredskabstyrelsen der varetager disse funktioner.
© Anelinks.dk