Videncenter - vis

Her vises indholdet af det valgte emne
Annoncer
Personligt (Blog) -> Mit Dollerup - Bogserie af Birgit Aarestrup
John Johansen / 30-09-2023 / 28 hits / Antal tegn: 424 / Artikel er populær /

Mine bedsteforældre boede i Dollerup, som er en lille "forstad" til Viborg. Den ligger godt gemt inde bag den store Hald Sø, og er omkranset af den smukkeste natur med et bakket areal. Mine morfar og mormor kom oprindelig fra Sjælland og kom begge hertil for at finde arbejde. Af sjove omveje stødte de ind i hinanden i Silkeborg (de fik begge arbejde på Silkeborg Tekstilfabrik), men flyttede senere sammen til Lysgård, hvor min mor blev født. Min mor skulle mange år senere selv havne i Silkeborg, hvor hun mødte min far.

Min morforældre købte i 1935 et hus på Røverdalen 9 og arbejdede begge på Dollerup Mølle og min hensigt med denne blog er egentlig ikke pt. at fortsætte den fortælling om mine morforældres gøren og laden i Dollerup, men om en bogserie, der netop tager udgangspunkt i byens historie.

Bøgerne, som er skrevet af nu afdøde Birgit Aarestrup, er på i alt 9 bind ind til nu, hvor den sidste bog, "Gård NR 6 i Røverdal - Bind 1, er blevet til efter hendes død i 2020. Der kommer endnu en bog i December 2023, som Bind 2, hvilket bliver den allersidste. Der vil dermed blive føjet 264 sider til de i forvejen 1838, som hun har skrevet om Dollerups historie og mennesker gennem tiderne. Birgit boede selv hele livet i Dollerup og var bla. også barndomsveninde med min mor.

Med udgangspunkt i Dollerup Mølle og de oprindelige seks »stamparceller« har Birgit bevæget sig gennem historien fra midt i 1700-tallet til den skrivende stund. Dollerup Mølle krævede to bind, og som indledning skrev hun en mere bredt dækkende bog om Dollerup – blot kaldet »Mit Dollerup« om det gamle tekstil- og bondesamfund, forretning- og foreningsliv.

Den nye og rigt illustrerede bog i serien handler om Gård nummer seks fra Røverdal – den der blev til de tre gårde Kobak, Ørnstrupgaard og Lerbjerggaard. Læseren kommer blandt andet tæt på Dollerups eneste kendte teglværk og ophavshaverne til de udstykninger der primært skulle blive til »Ny Dollerup.

Hvis du har aner fra den del af landet, og vil have noget solid og godt fortalt samfunds- og egnshistorie, så kan jeg klart anbefale dig at læse hendes bøger. Rent teknisk, så kan bøger sagtens læses adskilt, da de ikke er en forsat fortælling af hinanden, men særskilte bøger om specifikke emner fra det lille lokalsamfund lidt uden for Viborg.

Emnet er ikke blevet rettet siden det blev postet
Kommentarer til dette emne
Der ingen kommentar til denne post
Skriv en kommentar til dette emne


Udvalgt grafik