Leksikon

Leksikon er en fællesnævner for et mindre opslagsværk her på Anelinks, der danner et overblik over flere forskellige emner og betegnelser. Her er lidt af hvert, med en lind strøm af ord og betydninger, som kan være både direkte til hjælp, men også supplere din nysgerrighed for at vide mere. Specielt de latineske ord er almindelige forekomster i de ældste kirkebøger og noget du uvilkårligt vil støde ind i, når du slægtsforsker og skal tolke arkivalierne. Indtil videre er det leksikon, trøst hansens sognekort og en ny udgave af sygdomsregister der indgår i dette projekt. Projektet udvides med tiden og der vil sikkert komme flere "mapper" til med tiden.
Vælg en mappe
Leksikon (237)
Sognekort (463)
Sygdomme (77)
Information for sygdomme
Sygdomsregister danner delvis ramme om Rigsarkivets indsamlede oversættelse af latinske diagnoser fra de gamle dødsattester. Der kan ske korrektion, bla. på æ ø og å og omskrivning, men der satses på at overfører det som Rigsarkivet har oplyst til kilden.



Gangræna / Koldbrand (Fugtig og Tør)
Koldbrand (officielt navn: gangræn) er vævsdød (nekrose) forårsaget af utilstrækkelig blodforsyning. Det er en potentiel livsfarlig tilstand, som kan forekomme efter skader eller infektion eller hos personer med kroniske sygdomme, som påvirker blodomløbet. Den primære årsag til koldbrand er nedsat blodtilførsel, som forårsager celledød og ses specielt hos dem der har diabetes. Rygning øger også risikoen for koldbrand, ved samme sygdom.
Absces (Abscessus) / Byld
Bylder er ømme betændelsesfyldte ansamlinger, der kan opstå overalt på kroppen. De kaldes også for abscesser og skyldes typisk bakterier, gerne stafylokokker. De er en afgrænset ansamling af infektion, som består af pus. Den hyppigste årsag til bylder er bakterier, særligt de gule stafylokokker. Ofte opstår bylder ved en kombination af flere bakterier."
Adipositas / Fedme / Overvægt
Fedme defineres i klinisk forstand på baggrund af en persons BMI (Body Mass Index), som er et tal der beregnes ud fra forholdet mellem højde og vægt. Hvis ens BMI ligger mellem 25 og 29,9 er man moderat overvægtig, hvis tallet er højere end 30 er man svært overvægtig og hvis BMI er over 35 så taler læger om medicinsk fedme med stor risiko for følgesygdomme til overvægten."
Ambustio / Forbrænding
En forbrænding sker, når huden kommer i kontakt med ild eller varme. Der kan dog også opstå en forbrænding ved elektricitet, stråling eller ved ætsende kemikalier. Forbrændingerne, som i daglig tale oftest blot kaldes brandsår eller brandskade, varierer i sværhedsgrader – mens ens for dem alle er, at man skal reagere hurtigt. Det skal man blandt andet for at kunne begrænse virkningen af varmen på huden, og forhindre at bakterier trænger ind i det forbrændte område og leder til en infektion."
Anasarca / Væskeophobning
Væskeophobning i kroppen kaldes også ødemer - det græske ord for hævelse. Det skyldes en ubalance i systemet, der styrer, hvordan væske fordeler sig i kroppen.
Aneurysma aortae / Udposing af hovedpulsåren
Udposning på hovedpulsåren sker oftest ved skade på pulsårens væg på grund af åreforkalkning (arteriosclerosis). Åreforkalkning sker på grund af en opbygning af kolesterol og andet fedtindhold i årene og ofte kombineret med forhøjet blodtryk (hypertension). Andre årsager kan være: medfødt svækkelse af pulsårens væg.
Angina pectoris / Hjertekrampe
Hjertekrampe (angina pectoris) er brystsmerter, som skyldes, at man har iltmangel i hjertemusklen. Ved hjertekrampe får du smerter i brystet og/eller smerter, der oftest stråler ud i venstre arm, op i halsen, til mellemgulvet eller ud i ryggen. Nogle får ikke smerter, men får i stedet åndenød. Du kan også få forstyrrelser i hjertets rytme og kan besvime. Ved blodprop i hjertet optræder disse symptomer pludseligt og uprovokeret, mens hjertekrampe ved åreforkalkning opstår ved fysisk eller psykisk stress.
Anæmi / Blodmangel
Blodmangel (anæmi) er en tilstand, hvor du har for lidt hæmoglobin i blodet. Hæmoglobin er det molekyle, der i de røde blodlegemer binder ilt, når blodet passerer lungerne og frigiver ilt til kroppens celler. Transport af ilt fra lungerne til resten af kroppen er derfor afhængig af hæmoglobin. Ved anæmi er der for lidt hæmoglobin i dit blod, og kroppens celler får derfor ikke ilt nok. Mængden af hæmoglobin i kroppen kan være formindsket på grund af for lidt hæmoglobin i de røde blodlegemer, eller ved at der er for få røde blodlegemer. "
Apoplexia cerebri / Blodprop i hjernen
Ved en blodprop i hjernen opstår der en delvis tillukning/aflukning af en eller flere af de pulsårer, der bringer frisk blod til hjernen. Det medfører manglende ilttilførsel til et afgrænset område, hvor hjernecellerne lider og i værste fald dør pga. iltmangel. "
Arthritis / Gigt
Gigt (lat: arthritis, af græsk arthros "led" og itis "betændelse") er mange sygdomme, som viser sig ved at det gør ondt at bevæge sig, sandsynligvis fordi knogleleddene er slidte."
Arthritis rheumatica / Leddegigt
Leddegigt er en inflammatorisk, autoimmun sygdom. Når du har leddegigt, har du en betændelsesreaktion (inflammation) i leddene.
Ascites / Væskeophobning i buhulen
Ascites er væske i bughulen og kan opstå, hvis der er for stort tryk i leveren. Dette ses ofte ved skrumpelever (levercirrose), hvor leveren bliver hård. Blodet har svært ved at løbe igennem leveren, og derfor presses der væske ud af blodbanen og ud i bughulen.
Asfyksia / Iltmangel
Nedsat iltoptagelse og øget kuldioxid afgivelse i vævene. Kan optræde før – under og efter fødslen.
Asteni / Kraftesløshed, træthed
Tilstand med kraftesløshed, fysisk og psykisk træthed. Personer kan opleve kognitive vanskeligheder på grund af træthed fx besvær med at huske og koncentrere sig. Søvn kan være forstyrret, og der kan opleves ubehag og smerter.
Asthma bronchiale / Astma
Astma er en kronisk sygdom i lungerne, hvor der er en vedvarende tilstand af irritation i luftvejene
Aterosklerose / Åreforkalkning
Åreforsnævring/-kalkning rammer de fleste mennesker i den vestlige verden. Det starter som regel i 20-årsalderen og udvikler sig gradvist. Det skønnes, at omkring 250.000 danskere er syge på en eller anden måde på grund af åreforkalkning. Ved åreforsnævring mister pulsårerne deres smidighed og elasticitet og blodgennemstrømningen bliver mindre og tilførselen af ilt og næringsstoffer til de forskellige væv i hele kroppen nedsættes. Dette kan betyde, at organer og væv fungerer dårligere end normalt, især ved øget aktivitet.
Athetosis / Ufrivillig bevægelser
Atetose er en bevægelse dysfunktion. Det er karakteriseret ved ufrivillige vridende bevægelser. Disse bevægelser kan være kontinuerlig, langsom, og rullende. De kan også gøre at opretholde en symmetrisk og stabil kropsholdning vanskelig.
Atrofi / Tæring / Afmagring
Atrofi (fra græsk atrophia, "afmagring") er et lægeligt udtryk som betegner svind af væv, legeme eller organ. Årsagen til denne tilstand kan være normal fysiologisk udvikling, mangelfuld ernæringstilstand, nedsat brug eller alderdom.
Bacillus anthracis / Miltbrand
Miltbrand – anthrax – er en infektion forårsaget af bakterien Bacillus anthracis. Sygdommen var tidligere hyppigt forekommende, men er i dag sjælden og ses overvejende blandt kvæg, får, geder, kameler, antiloper og andre planteædere. Bakterien kan overføres fra husdyr til mennesker ved direkte kontakt eller via dyriske produkter, hvilket oftest sker i landdistrikter i Sydamerika, Østeuropa, Asien, Afrika, Karibien og Mellemøsten. Miltbrand-bakterien danner inaktive og yderst hårdføre sporer, som kan overleve i jorden i mange årtier. Miltbrand forekommer meget sjældent i Danmark.
Bilateralis (Bilateral) / Dobbeltsidig
Bilateral betyder dobbeltsidig inden for anatomi og biomekanik. Det vil sige, at hvis du fx har bilaterale knæ-smerter, så har du ondt i både højre og venstre knæ. Nogle gange samtidig – andre gange kan det veksle afhængig af aktivitet, tid på dagen etc.
Bright´s sygdom / Kronisk nyrebetændelse
Årsager og symptomer på Bright s sygdom er forårsaget af en infektion eller en betændelse i nefronerne i nyrerne.
Bronchopneumonia (Bronkopneumoni) / Lungebetændelse
Lungebetændelse er en infektion i de nedre luftveje, i selve lungevævet. Lungebetændelse kan skyldes en lang række bakterier, vira, svampe og parasitter.
Bubonisk pestis / Pest (Byldepest)
Byldepest er den mest almindelige form for pest. Det tager 2-6 dage, fra man smittes, til man bliver syg. Sygdommen medfører hurtigt indsættende høj feber, utilpashed, hjertebanken, intens hovedpine og kraftige smerter i musklerne. Man kan også blive stærkt udmattet, få smerter i maven og/eller diarré. Der kommer smertefulde, hævede lymfeknuder ("buboes"), som regel i lysken, i armhulerne og på halsen. Senere i forløbet kommer der forandringer i huden, som medfører henfald af dødt væv, som er sort af udseende, deraf navnet "den sorte død". Man udvikler gradvist alvorlig blodforgiftning. Byldepest smitter ikke, før sygdommen har spredt sig til lungerne.
Cancer / Kræft
Kræft opstår, når unormale celler deler sig uden kontrol og vokser ind i de nærliggende organer. Behandlingen er forskellig fra kræftsygdom til kræftsygdom."
Cancer cervicis uteri (cervixcancer) / Livmoderhalskræft
Livmoderhalskræft (cancer cervicis uteri eller cervixcancer) er en ondartet sygdom, som udvikler sig i cellerne i livmoderhalsens overflade.
Cancer ovarii / Kræft i æggestokkene
Kræft i æggestokkene kaldes også ovariecancer eller cancer ovarii. Æggestokkræft kan også være kræft, som er opstået i æggeleder eller bughinde. Sygdommen giver ofte vage symptomer.
Cancer pancreatis / Kræft i bugspytkirtlen
Bugspytkirtelkræft er en ondartet svulst, der opstår i bestemte celler i bugspytkirtlen. Symptomerne på kræft i bugspytkirtlen er i starten ikke særlig karakteristiske. Hyppige symptomer er vægttab, smerter opadtil i maven og diarré. En svulst i bugspytkirtlen kan i nogle tilfælde trykke på galdegangen, der fører fra leveren til tarmen. Herved ophobes galdefarvestoffer (bilirubin), og man udvikler gulsot. """
Cancer pulmonis / Lungekræft
Lungekræft (cancer pulmonis) er en ondartet svulst, der opstår i lungerne. Svulsten fremkommer, når nogle celler i lungerne mister selvkontrol. Cellerne begynder at dele sig og vokse uden hæmning.
Cancer ventriculi (Ventrikelcancer) / Kræft i mavesækken
Ventrikelcancer (latin: cancer ventriculi) er kræft i mavesækken. Kræftformens hyppighed har været kraftigt aftagende over de sidste 60 år, men den er stadig blandt de 20 hyppigste former for kræft i Danmark.
Cancer øsophagi (Øsofagus cancer) / Kræft i spiserøret
Planocellulære kræftknuder er den type spiserørskræft, der er mest almindelig at få i den øvre del af spiserøret. Den udvikler sig fra overfladecellerne i spiserørets slimhinde. Adenokarcinomer opstår i kirtelceller og findes oftest i den nedre del af spiserøret.
Cancercoli (Coloncancer) / Tyktarmskræft
Tyktarmskræft er en kræftform, der opstår af slimhindecellerne i tyktarmen. Sygdommen kaldes også kræft i tyktarmen, coloncancer eller cancercoli. Alle personer i alderen 50-74 år bliver tilbudt screening for tarmkræft hvert andet år.
Carcinomatosis (Metastasis) / Metastaser (spredning)
Hvis en kræftsygdom spreder sig, kaldes det metastaser.
Catarrhus intestinalis acutus / Diarré (Akut)
Diarré er ikke en sygdom, men et symptom. Diarré, der ikke er kronisk, men opstår akut, vil oftest skyldes en infektion. Der er en lang række forskellige bakterier, virus og parasitter, der kan give diarré.
Causa mortis ignota / Ukendt dødsårsag
Når der f.eks. ved obduktion ikke er fundet tegn på dødsaråsagen.
Cessatio cordis (Institio cordis) / Hjertestop
Hjertestop betyder, at hjertet holder op med at pumpe og blodcirkulationen dermed ophører. Dette fører til, at kroppens organer ikke længere får tilført ilt med blodet. Uden ilt kan der optræde uoprettelig organskade indenfor få minutter.
Cholecystitis / Galdeblærebetændelse
Betændelse i galdeblæren kaldes kolecystitis på fagsprog. Ved denne betændelse vil der ofte være bakterier i galden, men der vil også være en betændelse i galdeblæren på grund af lokalirriterende stoffer og et forhøjet tryk i galdeblæren, en såkaldt inflammation.""
Cholelithiasis / Galdesten
Galdevejssygdomme, sygdomme opstået i galdevejene. Den hyppigste årsag til sygdom i galdevejene er galdesten (cholelithiasis).
Cholera asiatica / Kolera (smitsom)
Når smitsom sygdomme spreder sig i befolkningen.
Colitis ulcerosa / Blødende tyktarmsbetændelse
Colitis ulcerosa er en kronisk betændelsestilstand i tyktarmen
Coma / Koma
Koma er dyb bevidstløshed. Ordet refererer kun til bevidsthedstilstanden og ikke til resten af kroppens funktioner. I medicinsk terminologi benyttes Glasgow Coma Scale til at betegne graden af bevidsthedspåvirkning.
Coma diabeticum / Bevidsthedstab (Sukkersyge)
Når du ved ureguleret sukkersyge, taber bevidsheden på grund af f.eks. insulinchok.
Commotio cerebri / Hjernerystelse
En hjernerystelse er en skade på hjernen, der resulterer i midlertidigt tab af normal hjernefunktion.
Congelatio / Forfrysning
Når en person bliver udsat for kraftig lokal kuldepåvirkning, kan der opstå forfrysninger. Ved en forfrysning fryser vævsvæsken til is, og vævet vil dø. Et ubeskyttet ansigt, hænder eller fødder er ofte mest udsatte.
Contusio cerebri / Hjernekontusion
Cerebral kontusion eller hjernekontusion (latin: contusio cerebri), er en form for traumatisk hjerneskade, der giver blå mærker på hjernevævet. Ligesom med blå mærker i andet væv, kan cerebrale kontusioner associerers med flere mikroblødninger eller små blodkar der lækker ind i hjernevævet.
Convulsiones / Kramper
Kramper er en tilstand, hvor musklerne pludselig trækker sig sammen, uden man selv kan kontrollere det. Der findes forskellige typer af kramper, deriblandt feberkrampe, epileptiske krampeanfald og affektkramper hos børn.
Coxitis / Godartet hoftebetændelse
Hoftebetændelse er en godartet betændelse i hoften uden bakterier, som kan komme efter en infektion i de øvre luftveje (fx forkølelse).
Debilitas congenita / Medfødt svækkelse
At en person fødes med et svækket immunforsvar.
Debilitas senilis / Alderdomssvækkels el. demens
Debilitas senilis er en forældet betegnelse for intellektuel svækkelse på grund af aldring, også undertiden brugt i stedet for demens.
Decubitus / Liggesår
Liggesår (eller tryksår) er en lokal skade på huden og/eller underliggende væv, som regel over et knoglefremspring forårsaget af tryk over tid.
Degeneratio myocardii / Svækket hjertemuskel
Ved hjertesvigt er hjertemusklen svækket og derfor ikke i stand til at pumpe blodet effektivt nok rundt i kroppen. Det betyder, at blodtilførslen til de enkelte organer bliver mindre. Der mange forskellige årsager til hjertesvigt.
Delirium tremens / Drankergalskab
Delirium tremens ("drankergalskab") opstår i forbindelse med, at alkoholikere, der er vant til stort indtag af alkohol, holder op med at drikke alkohol"
Dementia paralytica / Sindslidelse forårsaget af syfilis
Dementia paralytica, også kaldet »general paralysis of the insane«, inkluderer et spektrum af neuropsykiatriske manifestationer fra personlighedsændringer og hukommelsestab til regelret demens samt psykiatriske symptomer som mani, depression og psykoser og opstår 5-25 år efter infektion"
Diathesis hæmorrhagica / Blødersygdom
Blødersygdom er en tilstand, hvor blodet ikke størkner som normalt, hvilket medfører en øget tendens til blødninger. Blødersygdomme er forholdsvis sjældne sygdomme og langt hovedparten er arvelige. Den mest almindelige blødersygdom er von Willebrands sygdom. De næsthyppigste blødersygdomme er hæmofili A og B.
Difteria (Diphteria) / Difteri
Difteri skyldes en bakterie, Corynebacterium diphteriae, og sygdommen viser sig som en akut infektion i de øvre luftveje. Difteribakterien danner et giftstof (toksin), som kan påvirke hjertemusklen, nyrerne og nervesystemet, og sygdommen kan være dødelig.
Emfysema pulmonum / Lungeemfysem (store lunger)
Lungeemfysem, emphysema pulmonum, for store lunger, lungesygdom, som skyldes beskadigelse og svind af lungealveolerne (se lunge), hvilket medfører permanent udvidelse af de mindste bronkier og sammensmeltning af lungealveolerne til større hulrum, evt. dannelse af blærer (bullae), og øget lungerumfang. Lungefunktionen nedsættes.
Encephalitis Lethargica / Sovesyge
Sovesyge også kaldet trypanosomiasis eller sleeping sickness, er en dødelig sygdom som skyldes en parasit kaldet en flagellat (Trypanosoma brucei), som forårsager infektion i hjernen samt hjernehinderne.
Escherichia coli / E. coli-infektion
De fleste bakterier af arten Escherichia coli (colibakterier) er naturligt forekommende bakterier i menneskers og dyrs tarme og forårsager dermed ikke sygdom. Visse grupper af E. coli kan dog forårsage forskellige former for infektion. Samlet set er E. coli blandt de mest almindelige årsager til bakterielle infektioner.
Febris puerperalis / Puerperal feber, Barselsfeber
Infektionssygdom i livmoderen efter en fødsel
Febris rheumatica / Gigtfeber
Gigtfeber er en følgevirkning af en infektion i halsen med streptokok-bakterier.
Hematemesis (Hæmatemese) / Opkast af blod
Hæmatemese, form for blodstyrtning, blodtilblandet opkastning, der enten er blodfarvet eller kaffegrumslignende pga. mavesyrens omdannelse af blodet. Hæmatemese kan optræde i forbindelse med sygdomme i spiserør eller mavesæk, fx ved bristet åreknude i spiserøret pga. skrumpelever eller ved mavesår.
Hepatitis / Leverbetændelse (akut og kronisk)
Leverbetændelse (hepatitis) er navnet for betændelsestilstand i leveren. Sygdommen findes både i en akut form (akut leverbetændelse = hepatitis acuta) og i en kronisk form (kronisk leverbetændelse = hepatitis chronica). Man taler om kronisk hepatitis, når sygdommen har varet i mere end 6 måneder.
Hernia / Brok
Et brok er en udposning fra bughulen ud gennem en svaghed i bugvæggen.
Hyperglykæmi / For højt blodsukker
Hyperglykæmi er et for højt blodsukker. Diagnosen stilles ved at måle blodsukkeret.
Hypertrophia prostatae / Prostata, godartet forstørrelse
Prostata (blærehalskirtlen) er en kirtel på størrelse med en kastanje. Kirtlen findes kun hos mænd og er placeret under urinblæren og omkranser den øverste del af urinrøret. Kirtlen danner sædvæske, som ved udløsning blandes med sæden fra testiklerne.
Hypoglykæmi / For lavt blodsukker
Hypoglykæmi- eller lavt blodsukker - er en tilstand, hvor blodets indhold af sukker (glukose) bliver for lavt (oftest mindre end 3,5 mmol/L), og hvor der samtidig er symptomer på lavt blodsukker. Hvis man spiser eller drikker sukker, forsvinder symptomerne som regel indenfor 10-15 minutter.
Icterus / Gulsot
Hvis du har gulsot bliver din hud/øjne gullige. Gulsot skyldes, at du ikke kan udskille det gule galdepigment, bilirubin, og så hober det sig i stedet op i kroppen.
Ileus / Tarmobstruktion, akut
Tarmstop (på latin ileus) er en tilstand, hvor fødens vej gennem tarmsystemet er forhindret. Årsagerne er mange. Oftest er det arvæv fra tidligere operationer, som klemmer tarmen af. En anden årsag er tarmslyng, hvor tarmen er drejet rundt om sig selv. Tarmstop er en alvorlig tilstand, som skal behandles akut, ofte ved operation.
Inanition / Mangel på næring
Inanition, (af lat. inanitio, af inanire tømme, af inanis tom, uden indhold), sult; mangel på næring; afkræftelse.
Insufficientia mitralis (Mitralinsufficiens) / Sygdom i hjerteklap
Mitralinficiens påvises oftest ved ekkokardiografi og skyldes, at mitralklappen ikke er tæt i lukket tilstand i hjertets systole
Kyphoscoliosis / Rund og skæv ryg (Pukkelryg)
Pukkelryg er betegnelsen over abnormt øget krumning (kyfose) i overgangen fra den øverste brystryg og nederste nakke. Pukkelryg opstår oftest på baggrund af mekaniske kræfter der trækker ryggen i forøget kyfose.
Perniciøs anæmi / Blodmangel (B12)
Perniciøs anæmi er lav blodprocent (hæmoglobin, Hb), som skyldes nedsat vitamin B12 optagelse på grund af sygdom i mavesækken."
Pneumonisk pestis / Pest (Lungepest)
Lungepest er en meget alvorlig sygdom. Man får høj feber, åndenød og bliver forvirret og urolig. Skummende, blodtilblandet opspyt ses ofte som et tegn på nært forestående død. Lungepest smitter meget let og hurtigt fra person til person.
Præeklampsi (eklampsi) / Fødselskramper
De mest almindelige symptomer er hovedpine (frontal), synsforstyrrelser, trykken for brystet, kvalme/opkastninger eller mavesmerter samt ødemer med markant vægtstigning og sparsomme diureser.
Præmaturitet / For tidlig fødsel
I gennemsnit varer en graviditet 40 uger beregnet fra sidste menstruations første dag. En fødsel er for tidlig, når den finder sted, før der er gået fulde 37 uger af graviditeten. Man taler om en truende for tidlig fødsel, hvis en kvinde inden 37 fulde uger har veer og/eller en afkortet livmoderhals, eller vandet går.
Syfilis / Syfilis i nervesystemet
Infektionen kan i de tidlige stadier af syfilis invadere centralnervesystemet og kan i sjældne tilfælde give meningitis, syns- eller hørenedsættelse eller andre neurologiske symptomer. De sene symptomer på syfilis kan være fra forskellige dele af kroppen.
Tonsillitis / Halsbetændelse
Halsbetændelse - tonsilitis acuta eller pharyngitis acuta - er en infektion i mandlerne og/eller svælget. Betændelsen kan enten skyldes virus ca. 70 % eller bakterier ca. 30 %. Halsbetændelse smitter ved, at en syg hoster eller nyser i nærheden af dig. En anden måde er, at du rører ved fx et bord, som den syge lige har hostet eller nyst hen over, og du bagefter gnider dig i øjnene, sutter på fingeren eller piller næse. I forbindelse med Covid-19 epidemien har det at holde afstand og vaske/spritte hænder vist sig meget effektivt til at undgå smitte. Halsbetændelse skyldes, at du er blevet smittet med enten bakterier - de såkaldte beta-hæmolytiske streptokokker - oftest gruppe A-streptokokker eller med et virus. "
Tyrotoksikose, hypertyroidisme / Basedows sygdom
For højt stofskifte (tyrotoksikose, hypertyroidisme) kaldes også Basedows sygdom eller Graves sygdom. Det er en tilstand, hvor skjoldbruskkirtlen danner for meget af det ene eller begge stofskiftehormoner thyroxin (T4) og trijodthyronin (T3).
DR serie: Lægevidenskabens Historie
Vidste du det?
Dødsattester blev indført 1829 i København og 1832 i resten af landet. Ved hvert dødsfald blev der lavet en attest med angivelse af bl.a. dødsårsagen. I dag foregår alt digitalt, gennem sundhedsstyrelsen.