Leksikon

Leksikon er en fællesnævner for et mindre opslagsværk her på Anelinks, der danner et overblik over flere forskellige emner og betegnelser. Her er lidt af hvert, med en lind strøm af ord og betydninger, som kan være både direkte til hjælp, men også supplere din nysgerrighed for at vide mere. Specielt de latineske ord er almindelige forekomster i de ældste kirkebøger og noget du uvilkårligt vil støde ind i, når du slægtsforsker og skal tolke arkivalierne. Indtil videre er det leksikon, trøst hansens sognekort og en ny udgave af sygdomsregister der indgår i dette projekt. Projektet udvides med tiden og der vil sikkert komme flere "mapper" til med tiden.
Vælg en mappe
Leksikon (236)
Sognekort (463)
Sygdomme (77)



Nyeste tilføjet: Arv
Absolution
Tilgivelse for en synd du har gjort. Syndsforladelse gives af en præst på Guds vegne, som en del af skriftemålet.
Accise
Accise var i middelalderen og senere en afgift og senere tillægsafgift fortrinsvis på levnedsmidler som øl og vin, men omfattede senere også andre varer. Efterhånden blev afgiften mere og mere udbredt i Tyskland, Holland og navnlig i England, hvor de blev vigtige statsindtægter.
Ad acta
At stille noget i bero eller henlægge til senere endelig afslutning.
Ad te levavi
Betegnes som 1. søndag i advent.
Ad usum proprium
At købe eller tilgodese til eget forbrug
Advent
Kirkeårets begyndelse. De fire sidste søndage før 25. december.
Arkivalier
Arkivalier er informationer i f. eks. it-systemer, på papir, cd, film, lyd- og videobånd. Informationerne opsamles i forbindelse med en forvaltnings eller en institutions virksomhed.
Adkomst
Adkomst er retten til at bruge et materielt gode. Når der i realregisteret står, at en person har fået adkomst til en ejendom, så betyder det, at han har købt ejendommen og fået skøde på den.
Adelgunde
Den 30. Januar Adelgundes dag, opkaldt efter en fransk prinsesse, der blev eneboer og senere grundlagde et kloster, hvor hun døde omkring år 680.
Arkivskabere
Arkivalier i Rigsarkivet skal findes under arkivskaberen – altså dem, der har skab (og afleveret) arkivalierne. Arkivskaber kan fx være en myndighed, virksomhed, forening, organisation eller privatperson.
Arkivserier
Alle arkivalier tilhører en arkivserie. Serien kan bestå af en enkelt eller mange pakker. Serier med flere pakker er ordnet efter et ensartet system. F.eks. kan de være ordnet efter årgang og journalnummer.
Arkivpakker
Arkivalier på papir ligger i arkivpakker. Når du bestiller materiale til en læsesal, er det altid en pakke ad gangen. Alle pakker er fortegnet og kan søges i Daisy.
Anetavle
Anetavle er en oversigt over en persons forfædre (aner) tilbage i tiden. I anetavler opfører man kun forældrelinjer.
Afgangsliste
Afsnit i kirkebogen med registrering af personer, der er flyttet fra sognet. Listerne blev indført engang mellem 1815 og 1832 (forskelligt fra sogn til sogn), og ophørte i købstæderne 1854 og i landsognene i 1873.
Adoption
Adoption er at vælge en person som sit barn, ved at der stiftes et ikke-biologisk slægtskab mellem adoptanten, som er den eller de, der adopterer, og adoptivbarnet.
Adelsmand
Adel er en betegnelse på den højeste samfundsklasse i et land, der historisk nød en del privilegier og oprindelig havde visse forpligtelser. Adel har eksisteret i mange århundreder og i mange civilisationer, bl.a. hos ægypterne, inderne, araberne og i det romerske rige.
Ancestry
Ancestry.com LLC er et amerikansk slægtsforskningsfirma med base i Lehi, Utah. Den største for-profit slægtsforskningsvirksomhed i verden, det driver et netværk af genealogiske, historiske optegnelser og relaterede genetiske slægtsforskningswebsteder.
Amt
Benævnelse der afløste lenene i 1662. Efter 1794 blev landet efterhånden opdelt i 17 amter, der med få ændringer, holdt sig sig til kommunalreformen i 1970. Se også: amtskommune.
Amtmand
Fra 1690 Kongemagtens øverste lokale repræsentant og mellemled mellem den lokale og centrale administration. Skulle føre tilsyn med jurisdiktionen, krongodset, udskrivningsvæsenet samt fæste- og skiftevæsenet.
Amtskommune
Oprettet i 1970. Svarede stort set til de gamle amter. Se også: Regioner i kataloget.
Anno
År.
Arkivalieronline
Arkivalieronline er betegnelsen for alle dokumenter ved Rigsarkivet. I Arkivalieronline kan du finde og læse alle Rigsarkivet digitaliserede dokumenter. Ikke-digitaliserede dokumenter kan du bestille til brug på en læsesal i arkivdatabasen Daisy
Abdikation
En regents frivillige afgivelse af regeringsmagten eller titel.
Absence
At være væk fra et sted eller person.
Anesammenfald
Anesammenfald er det forhold, at nogle af en persons forfædre (eller -mødre) indtager flere pladser i anetavlen. Det opstår, når beslægtede (for eksempel fætre og kusiner[1] eller næstsøskendebørn) gifter sig med hinanden.
Almueskoleloven
Almueskoleloven regnes for den første reelle folkeskolelov i Danmark.
Amtmand
Kongeligt udnævnt embedsmand der, som repræsentant for statsmagten, styrede et amt. Embedet blev afskaffet ved kommunalreformen i 1970.
Arv
Når en person dør, vil dennes formue gå i arv. Afdøde kaldes for arvelader og den, som modtager en arvelod, kaldes for en arving. Et arveforskud ydes mens arvelader stadig er i live og modregnes i den endelige arv. Ved dødsfaldet vil afdødes aktiver overgå til et bo, som tages under skifte.
Leksikon om det danske sprog