Leksikon

Leksikon er en fællesnævner for et mindre opslagsværk her på Anelinks, der danner et overblik over flere forskellige emner og betegnelser. Her er lidt af hvert, med en lind strøm af ord og betydninger, som kan være både direkte til hjælp, men også supplere din nysgerrighed for at vide mere. Specielt de latineske ord er almindelige forekomster i de ældste kirkebøger og noget du uvilkårligt vil støde ind i, når du slægtsforsker og skal tolke arkivalierne. Indtil videre er det leksikon, trøst hansens sognekort og en ny udgave af sygdomsregister der indgår i dette projekt. Projektet udvides med tiden og der vil sikkert komme flere "mapper" til med tiden.
Vælg en mappe
Leksikon (237)
Sognekort (463)
Sygdomme (77)



Nyeste tilføjet: Ægtefælle
Jævnførelsesregister
Et indeks bagest i kirkebogen. Skulle give hurtig adgang til forskellige begivenheder for samme person. I praksis fungerer det dog sjældent, da mennesker flytter og kirkebøger udskiftes, så samme person sjældent er indført med mere end en begivenhed i den samme kirkebog.
Johannes Evangelist
Den 27. december. Johannes dag er opkaldt efter evangelisten, der måtte udstå mange pinsler i Rom på grund af sin kristne tro. Han siges at have overlevet de andre apostle, og være død som 90-årig på denne 3. juledag, 70 år efter Kristi korsfæstelse. Han døde på øen Patmos, hvortil han var blevet forvist.
Jordebog
En jordebog er en fortegnelse over de ejendomme, der hører til et gods eller en ejer.
Jordebog
Fortegnelse over jordejendom, bla. for fæstebønderne.
Jyske Lov
Loven blev udstedt i 1241 af Valdemar den anden Sejr på et rigsmøde i Vordingborg til anvendelse i det jyske retsområde. Loven blev med tiden brugt i hele Danmark. Den afløstes i 1683 af Danske Lov, men i Sønderjylland anvendtes loven helt frem til 1900.
Leksikon om det danske sprog