Leksikon

Leksikon er en fællesnævner for et mindre opslagsværk her på Anelinks, der danner et overblik over flere forskellige emner og betegnelser. Her er lidt af hvert, med en lind strøm af ord og betydninger, som kan være både direkte til hjælp, men også supplere din nysgerrighed for at vide mere. Specielt de latineske ord er almindelige forekomster i de ældste kirkebøger og noget du uvilkårligt vil støde ind i, når du slægtsforsker og skal tolke arkivalierne. Indtil videre er det leksikon, trøst hansens sognekort og en ny udgave af sygdomsregister der indgår i dette projekt. Projektet udvides med tiden og der vil sikkert komme flere "mapper" til med tiden.
Vælg en mappe
Leksikon (258)
Sognekort (463)
Sygdomme (77)



Nyeste tilføjet: Bartskær
Salarium (lat.)
Et salær eller vederlag for udført arbejde
Slægt
En slægt (fra plattysk: Schlecht) er en gruppe af mennesker, der nedstammer fra samme kendte forfader. Ordet blev oprindeligt brugt som betegnelse for dem, som tilsammen danner en given persons familie i videste betydning.
Sager
Myndighedernes arkivalier er typisk opdelt i sager efter periode. Sagerne er som regel nummererede, og sagsnumrene findes typisk i søgemidler.
Søgemidler
Søgemidler indeholder henvisning til sagen fx sagsnummeret og gør det muligt at finde sagen i arkivserien. Søgemidler kan fx være navneregistre og -kartoteker, journaler, saglister etc. Mange søgemidler er digitaliserede og findes på Arkivalieronline.
Svigerinde
Svigerinde, betegnelse, der hovedsagelig bruges om søsteren til den person, man er gift med. Har man en bror, der er gift, kan man også kalde hans hustru for svigerinde.
Skilsmisse
Skilsmisse er ophævelse af et tidligere indgået ægteskab eller registreret partnerskab. Skilsmisse er den endelige afslutning af en ægteskabelig forening, med annullering af juridiske pligter og ansvar for ægteskabet, og opløser ægteskabet mellem parterne.
Stamtræ
Et stamtræ bliver også kaldt for en slægtstavle/træ. Et stamtræ er en oversigt over en bestemt familie, hvor man ofte starter med en til to personer i toppen af træet, ofte et ægtepar. Her finder man deres efterkommere og kan finde familiemedlemmer i deres genealogi.
Slægtsforskning på latin
Betegnes som genealogia.
Sognefoged
En sognefoged var en af amtmanden udpeget person som var autoriseret til at udøve en begrænset politimyndighed. Fra 1873 til 1924 havde sognefogeden endvidere til opgave at føre tyendeprotokollen. Heri blev alle tjenestefolk registreret, når de flyttede til eller fra sognet. Samtidig påtegnede han den pågældendes skudsmålsbog. Før 1873 blev denne funktion varetaget af sognepræsten, der førte kirkebogens til- og afgangslister. Efter 1924 overgik funktionen til folkeregisteret.
Slægsbog
En skreven bog der indeholder en fortegnelse over en slægts medlemmer med angivelse af slægtskabsforhold og biografiske oplysninger.
Sogn
Sogn er betegnelsen for et geografisk område, der har en fælles kirke.
Stift
Et stift er et geografisk afgrænset område, der består af provstier og herunder sogne. Danmark er inddelt i 10 stifter. Der er én domkirke og én biskop i hvert stift.
Stiftamtmand
Stiftamtmanden udgør sammen med biskoppen stiftsøvrigheden. Stiftsamtmanden udgør den verdslige gren i den folkekirkelige struktur.
Syssel
Betegnelse på såvel verdslig som kirkelig inddeling overordnet herredet. Efter reformationen i 1536 mindskedes sysselinddelingen, men blev dog bevaret som overordnet kirkelig administrationsområde i Jylland.
Slegfred
Slegfred er i ældre retssprog betegnelsen for en kvinde, der levede sammen med en mand i et fast forhold uden at være gift med ham. I nutid, samlever.
Slegfredsbarn
Barn født uden for ægteskab.
Skilling
Skilling var en møntenhed i Sverige, Norge og Danmark. I Danmark blev den afskaffet i 1874.
Sexta feria (lat.)
Dagen fredag.
Skifte
Skifte, opgørelse af en formuemasse bestående af aktiver og passiver samt fordeling af overskuddet til fx kreditorer og arvinger. Skifte foretages af dødsboer, konkursboer, ægtefællers fællesbo ved separation eller skilsmisse (se formuefællesskab) og af samejer, der skal opløses.
St. Andreæ dag
Datoen d, 30. november.
Søskendebørn
Barn af ens bror eller søster, det vil sige en nevø eller niece.
Slægtsnavn
Nedarvet efternavn for medlemmerne af en biologisk slægt.
Sekvestreret
At man lægger beslag på noget.
Slægtsfejde
Fejde mellem to slægter.
Svoger
En svoger er broren til den person, man er gift med. Et andet ord for svoger er svigerbror. Svoger bruges også om en mand, der er gift med ens søskende, eller med ens ægtefælles søskende.
Smart Match - Hvad er det
Smart Matching er en specialiseret kraftfuld slægtsforsknings-teknologi, der matcher personer, som du har defineret i dit slægtstræ, med personer i andre slægtstræer. Funktionen er udviklet af MyHeritage.
Slægtskabsanalyse
En slægtskabsanalyse indebærer, at man vurderer slægtskabet mellem forskellige arter eller forskellige populationer af samme art.
Sophia (lat.)
Sophia er et pigenavn, der stammer fra græsk og betyder visdom. Andre former er: Sofia (mest tysk, italiensk, nordeuropæisk, russisk).
Sportel
Gebyr for embedsforretning.
Sub hypoteca bonorum (lat.)
Med pant i ejendommen.
Sanctum sabbatum (lat.)
Påskelørdag
Sancta dominica er Resurrexi (lat.)
Påskesøndag
Sabbatum Sanctum (lat.)
Lørdag
Separation og skilsmisse sager
Familieretlige sager findes fra 1859 til 1970 på Rigsarkivet.
Statshusmand
Er en ejer af et mindre landbrug, købt for et statslån.
Stamrullebladene
I fængslernes stamrulleblade over fangerne findes en indgående skematisk beskrivelse af hver eneste fanges forhold, forbrydelse og afsoning.
Sukkerbryllup (6 år)
Har man været gift i 6 år betegnes det som sukkerbryllup.
Stråbryllup (9 år)
Har man været gift i 9 år betegnes det som stråbryllup.
Sognebåndsløsning
Ved at løse sognebånd kan man få en anden præst end den hvis sogn man hører under til at overtage pligten til kirkelig betjening. Retten til sognebåndsløsning blev indført i 1855.
Leksikon om det danske sprog