Leksikon

Leksikon er en fællesnævner for et mindre opslagsværk her på Anelinks, der danner et overblik over flere forskellige emner og betegnelser. Her er lidt af hvert, med en lind strøm af ord og betydninger, som kan være både direkte til hjælp, men også supplere din nysgerrighed for at vide mere. Specielt de latineske ord er almindelige forekomster i de ældste kirkebøger og noget du uvilkårligt vil støde ind i, når du slægtsforsker og skal tolke arkivalierne. Indtil videre er det leksikon, trøst hansens sognekort og en ny udgave af sygdomsregister der indgår i dette projekt. Projektet udvides med tiden og der vil sikkert komme flere "mapper" til med tiden.
Vælg en mappe
Leksikon (237)
Sognekort (463)
Sygdomme (77)



Nyeste tilføjet: Ægtefælle
Kan 2 personer have samme DNA
Før 2017 brugte man 'kun' 13 STR locus, hvilket gav en match sandsynlighed på 1/575 trillioner. 1/575 trillioner er en meget lille sandsynlighed, men det refererer til sandsynligheden for, at to uafhængige individer har samme DNA-profil. Altså de danner et DNA-profil-par.
Kyndelmisse
Kyndelmisse (eller Mariæ renselsesdag) er en gammel kristen helligdag den 2. februar. Dagen blev kaldt for Kjørmes Knud. Kyndelmisse er en fordanskning af de latinske ord for lysmesse: Kyndel = candelarum, lys og missa messe. Et andet ord var kermesse og heraf kom kørmesse og kjørmes.
Korsmessedag
Den 3. maj Dagens navn er Korsmesse (el. Korsmisse). Tidligere en kirkefest til minde om, at kejser Konstantin den Stores moder, Helene, i Jerusalem i år 326 fandt 3 kors.
Kirkebog
En kirkebog, officielt kaldet en ministerialbog, er en bog, hvis formål er at registrere de kirkelige handlinger i kirkesognet. Der indskrives fødsler, barnedåb, konfirmation, vielse, dødsfald og begravelse. I visse udgaver også tilgang og afgang fra sognet.
Kirkebøger
Der findes tre typer af kirkebøger: enesteministerialbøgerne, hoved- og kontraministerialbøgerne, hvor enesteministerialbøger er en betegnelse for de ældste kirkebøger (op til 1814).
Kartoffeltysker
Kartoffeltyskere er betegnelsen for en gruppe tyske indvandrere, der kom til Danmark fra Pfalz og Hessen i tiden omkring 1760. Kolonistene fra Alheden er et mere moderne udtryk.
Kan man ringe til Rigsarkivet
Ring til Rigsarkivets omstilling på +45 33 92 33 10, mandag-torsdag kl. 9-15 og fredag kl. 9-13.
Kan jeg finde mit skøde online
På tinglysning.dk har du mulighed for at hente tingbogsattester og udskrift af de tinglyste dokumenter. En tingbogsattest er en kopi af Tingbogen for fast ejendom på en bestemt ejendom. Tingbogsattesten viser, hvem der er tinglyst ejer ejendommen, hvilke servitutter og pantebreve der er tinglyst på ejendommen.
Korsmisse
Korsmisse eller korsmesse - er en kirkefest til minde om kejser Konstantins fromme mor Helene, som år 326 fandt tre kors i Jerusalem. Hun lagde det ene ved en død kvinde, som derefter vågnede.
Kan man blive begravet på hvilken som helst kirkegård ?
De folkekirkelige kirkegårde er med få undtagelser de eneste godkendte begravelsespladser. Derfor har alle ret til at blive begravet eller få en urne nedsat på de folkekirkelige kirkegårde i bopælssognet.
Leksikon om det danske sprog