Leksikon

Leksikon er en fællesnævner for et mindre opslagsværk her på Anelinks, der danner et overblik over flere forskellige emner og betegnelser. Her er lidt af hvert, med en lind strøm af ord og betydninger, som kan være både direkte til hjælp, men også supplere din nysgerrighed for at vide mere. Specielt de latineske ord er almindelige forekomster i de ældste kirkebøger og noget du uvilkårligt vil støde ind i, når du slægtsforsker og skal tolke arkivalierne. Indtil videre er det leksikon, trøst hansens sognekort og en ny udgave af sygdomsregister der indgår i dette projekt. Projektet udvides med tiden og der vil sikkert komme flere "mapper" til med tiden.
Vælg en mappe
Leksikon (237)
Sognekort (463)
Sygdomme (77)



Nyeste tilføjet: Ægtefælle
Hvor meget DNA deler man med sin kusine
Søskendepar vil også i gennemsnit dele 50 % DNA med hinanden, hvorimod du med dine kusiner og fætre kun deler cirka 12,5 % DNA.
Hvad er forskellen på et gen og DNA
En lang række mindre stykker af dit DNA udgør de såkaldte gener, som hver især rummer opskriften på et protein eller andre molekyler, som den menneskelige krop er bygget op af. Menneskets DNA indeholder ca. 20.000 gener, der ligger med større eller mindre mellemrum på DNA'et, som perler på en snor.
Hvad er slægtssaga
Sagatyper. Historiske sagaer - Kongesagaer: De historiske sagaer handler om de norske konger og deres store slag i vikingetiden. Slægtssagaer/Romansagaer: Slægtssagaerne handler om tiden, fra Island blev taget i besiddelse (koloniseret) af udvandrede nordmænd (vikinger) til kristendommens indførelse.
Hvilken etnicitet er jeg
Hvis du har spekuleret over, hvad din etniske baggrund er, kan du finde ud af det ved at tage en DNA-test. Dine resultater vil indeholde et et etnicitetsskøn: en procentvis opdeling af din etniske oprindelse som angivet af dine DNA-resultater.
Hvad koster det at få oplysninger fra Rigsarkivet
Arkivloven giver dig ret til at få udleveret oplysninger om dig selv i offentlige arkiver gratis. Det betyder groft sagt, at du kan bede om oplysninger og kopier af dokumenter, som indeholder dit navn. Skal du have en udvidet søgning, der ligger ud over din egen person, kan Rigsarkivet opkræve betaling
Hvor stammer danskernes DNA fra
Etniske danskere kan genetisk føres tilbage til steppehyrder fra Den Pontiske Steppe – nutidens Kasakhstan, Rusland og Ukraine, skrev Videnskab.dk for nyligt. Yamnaya hed hyrderne, der holdt kvæg og vandrede på sletten for 5.000 år siden. »Det understreger, at vi er resultatet af mange tusinde års indvandring.
Hvad koster det at være medlem af MyHeritage
Tilmelding til MyHeritage er gratis som basisbruger og giver dig mulighed for at opbygge din egen familieside. Med en basis-familieside kan du tilføje op til 250 personer i det eller de slægtstræer, du bygger.
Hvad betyder fætter i 4 led
Her tæller man antallet af led, som personer har fjernet sig fra stamfaderen, således at søskende er beslægtet i første grad, mens fætter og kusine er beslægtet i anden grad etc. Er de to linier i efterslægten af forskellig længde, tæller man antallet af generationer i den længste af linierne.
Husmænd
Husmænd er en betegnelse for den gruppe landbrugere, som funktionelt og statusmæssigt har befundet sig mellem bønder og daglejere/tjenestekarle. Der var husmænd både med og uden jord. Husmandsbrug med jord har som regel indebåret ejendoms- eller brugsret til driftsenheder på under 20 tdr.
Hvad er primær
Prima, Primus); fagl. ell. ) som hører til ell. udgør det første (oprindeligste) trin i en rækkefølge.
Hvad er fætres børn til hinanden
Et barn af en fætter eller kusine kaldes en grandfætter eller grandkusine, og forstavelsen grand benyttes altså som på fx engelsk til at markere en generation op (eller ned). Et barn af en forældres fætter eller kusine kaldes et næstsøskendebarn, men i daglig tale oftere grandfætter eller grandkusine.
Hjemstedsbevis
Bevis for fødehjemsted udstedt af den kommune, hvor den pågældende i påkommende tilfælde havde ret til at modtage fattighjælp.
Hartkorn (Tønde)
Enhed for værdien af landbrugsjord (en kombination af jordens areal og ydeevne). Må ikke forveksles med tønder land, der er en ren arealenhed.
Hierarki
Et hierarki er en rangorden, et system af niveauer med indbyrdes over- og underordningsforhold. Begrebet kan fx bruges om et system til klassifikation af bøger på et bibliotek eller ved visning af et slægtstræ udformning.
Hvad hedder ens morfars bror
Grandonkel/grandtante er således betegnelsen for brødre/søstre til ens bedsteforældre, men kan også bruges om ægtefæller til de nævnte brødre/søstre.
Hvornår blev tyendeloven og skudsmålsbogen afskaffet
De blev afskaffet i 1921.
Hvidetirsdag
Tirsdag efter fastelavn.
Hvad er slægtsforhold
En slægt er de mennesker, der deler forfædre. Det vil sige, at dine søskende, forældre og fætre og kusiner er en del af din slægt. En slægtsforsker er en person, der arbejder med at undersøge familiers slægtshistorier.
Hvad er en svoger
En svoger er broren til den person, man er gift med. Et andet ord for svoger er svigerbror. Svoger bruges også om en mand, der er gift med ens søskende, eller med ens ægtefælles søskende.
Hvilken rolle spillede slægten i vikingetiden
I vikingetiden var familien og slægten altafgørende, og det var skræmmende at stå uden for samfundet, uden slægtens større. Samfundet var bundet sammen af traditioner og normer. Blev normerne brudt, mistede man samfundets beskyttelse, og i værste fald blev man fredløs.
Hvor gammel blev man i vikingetiden
Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene. Sådan er det også i dag.
Hvilken sygdom var der i vikingetiden
Skeletter viser, at slidgigt i ryg, hænder og knæ plagede den almindelige vikingebonde. Mange vikinger gik også rundt med tandproblemer. Mere end en fjerdedel af befolkningen havde nemlig huller i tænderne (karies) eller tandtab. Fund af kranier viser, at langt de fleste vikinger manglede flere tænder.
Hvem arver man mest fra mor eller far
Piger arver et X-kromosom fra hver forælder, men drenge arver i stedet et X-kromosom fra deres mor og et Y-kromosom fra deres far. X-kromosomer er langt større end Y-kromosomer og indeholder omkring 730 gener mere. Alene af denne årsag arver drenge 730 gener mere fra deres mor end fra deres far.
Hvad kaldes læren om slægternes oprindelse og udbredelse
Genealogie eller historie.
Hvad kan jeg se i Rigsarkivet
Rigsarkivet har mange arkivalier, som kan bruges til slægtsforskning, og mange af dem er scannet og tilgængelige online. Dette gælder blandt andet kirkebøger, folketællinger, lægdsruller og lignende.
Hvor finder jeg gamle tegninger af mit hus
Klik ind på enten www.filarkiv.dk eller www.weblager.dk.
Hvor finder jeg gamle dåbsattester
Rigsarkivet kan gratis udstede dåbsattester, som skal bruges i forbindelse med navneændring. Du kan bestille en dåbsattest til navneændring hvis du er barn, barnebarn, oldebarn eller tipoldebarn til den døbte. Hvis dåben fandt sted for mindre end 110 siden, skal du dog som hovedregel kontakte dåbssognet.
Hvad er det bedste slægtsforskningsprogram
Legacy er, sammen med Family Historian, nogle af de mest udbredte programmer, i følge en en amerikansk vurdering af slægtsforskningsprogrammer. Specifikt til MacOS er det MacFamilyTree 10.
Hvor mange byer hedder det samme i Danmark
Nordisk Forskningsinstitut ved Københavns Universitet har registreret over 200.000 danske stednavne, hvoraf Stednavneudvalget samme sted har autoriseret stavemåden for ca. 25.000, som således er de autoriserede stednavne i Danmark.
Hvad er det ældste navn i Danmark
De ældste danske personnavne kender vi næsten udelukkende fra de danske runeindskrifter, hvoraf de ældste er fra omkring 200 e.Kr. Fra indskrifterne kender vi ca. 200 navne i alt, fx Asger, Gunnar, Ragnhild, Rolf og Sigrid, som der også findes varianter af i moderne dansk.
Hvad laver de på et lokalarkiv
Lokalarkiver varetager bevaringen af en del af den lokale kulturarv sammen med andre kulturinstitutioner. Det lokalhistoriske arkiv er en del af lokalsamfundets ”fælles hukommelse” – et sted, hvor vi som borgere kan søge viden om vores lokale kulturhistorie.
Herregård
Ordet herregård bruges på flere måder. I dag betegner det typisk en større gård med markante, historiske bygninger. Historisk betegner en herregård en godsejers eller netop en herres (eller herremands) egen gård, som han selv drev og administrerede sine ejendomme fra i modsætning til de underliggende fæstegårde.
Hvad koster fuldpakken hos Ancestry
Pt. koster den ca. 55 dollars om måneden. Hvilket er 370 danske kroner.
Hømåned
Er et gammel udryk for juni måned. Findes ikke mere.
Hvad koster det at få lavet en slægtsbog
I gennemsnit ca. 4000 kroner.
Hvordan finder jeg oplysninger om min slægt på internettet
Rigsarkivet har digitaliseret de fleste kirkebøger, folketællinger og lægdsruller. Dem finder du gratis via Rigsarkivets egen hjemmeside. Her kan du også bestille arkivalier til brug på Rigsarkivets læsesale i København, Odense, Viborg og Aabenraa. Private aktører som Danish Family Search og Familysearch tilbyder også digitale tilbud og søgninger.
Hvordan finder jeg ud af om min far er min biologiske far
Hvis du vil finde oplysninger om dine biologiske forældre, kan du få en udskrift af kirkebogen. Du kan i nogle tilfælde finde kirkebogen online. I andre tilfælde skal du henvende dig i det sogn, hvor du er født, og bede om at få en udskrift af kirkebogen.
Hvordan finder man ud af om nogen er adopteret
Adoptionsager findes hos Rigsarkivet uanset hvilken myndighed, der har behandlet sagen. Rigsarkivet har sager, der er ældre end 20 år.
Halvsøster
Søster til en person, hvor kun den ene af forældrene er fælles.
Hansekande
Et krus der er af lavet af tin og har en kraftigt buede "krop", med tyk låg.
Hjemmedøbt
Hjemmedøbt i hjemmet, inden fremstilling i kirken.
Hartkornsskat
Hartkorn var en tidligere skat af ejet jord og den mængde den producerede. Udregnet pr. tønde. Første gang i brug 1662 og ophørt i 1903.
Hampegarn
Et groft garn, der bruges til reb og sække.
Halvbror
Bror til en person, hvor kun den ene af forældrene er fælles.
Hvordan er arvereglerne i Sverige
Svenske regler om arv fremgår af den svenske arvelov, Ärvdabalken. I Ärvdabalken, findes reglerne om arv, når der ikke er et testamente. Når en gift person dør, arver den efterlevende ægtefælle før de fælles børn. De fælles børn må vente med deres arv, indtil den anden forælder også afgår ved døden. De fælles børn har ret til efterarv og er derfor efterkommere til den først afdøde forælder.
Hvor mange kirkegårde er der i Danmark
Cirka 2.100 kirkegårde.
Hvor kan man søge efter en person?
På borger.dk kan du søge information om en persons nuværende adresse. Du kan få aktuelle oplysninger om andre personer fra CPR f. eks. navne- og adresseoplysninger.
Leksikon om det danske sprog