Leksikon

Leksikon er en fællesnævner for et mindre opslagsværk her på Anelinks, der danner et overblik over flere forskellige emner og betegnelser. Her er lidt af hvert, med en lind strøm af ord og betydninger, som kan være både direkte til hjælp, men også supplere din nysgerrighed for at vide mere. Specielt de latineske ord er almindelige forekomster i de ældste kirkebøger og noget du uvilkårligt vil støde ind i, når du slægtsforsker og skal tolke arkivalierne. Indtil videre er det leksikon, trøst hansens sognekort og en ny udgave af sygdomsregister der indgår i dette projekt. Projektet udvides med tiden og der vil sikkert komme flere "mapper" til med tiden.
Vælg en mappe
Leksikon (237)
Sognekort (463)
Sygdomme (77)



Nyeste tilføjet: Ægtefælle
Rigsarkivets samlinger
Rigsarkivet har ca. 500 hyldekilometer arkivalier på papir og ca. lige så mange data fra de sidste 40-50 år, som ligger i digitale systemer. Vi har arkivalier fra centraladministrationen, lokaladministrationen, virksomheder, foreninger og privatpersoner. Rigsarkivet opdeler arkivalier efter de myndigheder m.m., som har skabt dem. Dem kalder vi under et for arkivskabere. Vi har arkivalier fra over 110.000 arkivskabere. Arkivalierne er samlede i arkivserier under hver arkivskaber.
Rebslager
Rebslager er en håndværker, der fremstiller reb og tovværk. Faget var kendt også i forhistorisk tid og formentlig udviklet af bønders og fiskeres husflid, men det er først omtalt forholdsvis sent, idet det eneste danske lav, der kendes fra middelalderen, er Malmøs, der har lavsartikler fra 1412.
Rogate
5. søndag efter påske, bønnesøndag
Ridefoged
Proprietærens stedfortræder som leder af godsets administration. Også benævnt forvalter eller inspektør.
Reversal
Arkivbetegnelse.
Revselsesret
Den ret, som en husbond har til at afstraffe sit tyende fysisk. Blev afskaffet i 1921.
Revers
Genpart af et pantebrev.
Leksikon om det danske sprog