Leksikon

Leksikon er en fællesnævner for et mindre opslagsværk her på Anelinks, der danner et overblik over flere forskellige emner og betegnelser. Her er lidt af hvert, med en lind strøm af ord og betydninger, som kan være både direkte til hjælp, men også supplere din nysgerrighed for at vide mere. Specielt de latineske ord er almindelige forekomster i de ældste kirkebøger og noget du uvilkårligt vil støde ind i, når du slægtsforsker og skal tolke arkivalierne. Indtil videre er det leksikon, trøst hansens sognekort og en ny udgave af sygdomsregister der indgår i dette projekt. Projektet udvides med tiden og der vil sikkert komme flere "mapper" til med tiden.
Vælg en mappe
Leksikon (237)
Sognekort (463)
Sygdomme (77)



Nyeste tilføjet: Ægtefælle
Fattighus
Fattighuse og fattiggårde var forsørgelsesanstalter, som tidligere var et element i socialforsorgen i mange lande. Der skelnes mellem fattighuse og fattiggårde, hvor fattiggårdene som regel var fælles for flere kommuner, og optog arbejdsføre personer.
Fattiglem
Fattiglemmer var i gamle dage fattige som fik støtte af fattigvæsenet. De boede ofte på fattiggårde og fattighuse hvor de levede under umenneskelige forhold med lange arbejdsdage.
Familysearch
FamilySearch er en nonprofitorganisation og et websted, der tilbyder genealogiske optegnelser, uddannelse og software.
Frater
Broder som medlem af en munkeorden og ikke præsteviet.
Folketælling
En folketælling er en officiel optælling og/eller registrering af alle, som bor eller opholder sig på et bestemt område. Det kan være et land, et amt, en by eller et sogn. Optællingen foretages som regel på en bestemt dato og giver dermed et øjebliksbillede af befolkningens sammensætning.
Fæstebrev
Et fæstebrev var den skriftlige kontrakt mellem godsejeren og fæstebonden. Heri overdrog godsejeren brugsretten af en gård eller af et hus til en fæster, mod at denne svarede afgifter i form af landgilde, hoveri og eventuelt andet.
Findes der en app til myheritage
Ja, der findes en app til platformen, som henvender sig til både brugere af Apple iOS og Android.
Fåremåned
Er et gammel udryk for april måned. Findes ikke mere.
Fejde
Fejde er et væbnede opgør mellem stormænd, slægter eller mindre befolkningsgrupper.
Leksikon om det danske sprog