Leksikon

Leksikon er en fællesnævner for et mindre opslagsværk her på Anelinks, der danner et overblik over flere forskellige emner og betegnelser. Her er lidt af hvert, med en lind strøm af ord og betydninger, som kan være både direkte til hjælp, men også supplere din nysgerrighed for at vide mere. Specielt de latineske ord er almindelige forekomster i de ældste kirkebøger og noget du uvilkårligt vil støde ind i, når du slægtsforsker og skal tolke arkivalierne. Indtil videre er det leksikon, trøst hansens sognekort og en ny udgave af sygdomsregister der indgår i dette projekt. Projektet udvides med tiden og der vil sikkert komme flere "mapper" til med tiden.
Vælg en mappe
Leksikon (237)
Sognekort (463)
Sygdomme (77)



Nyeste tilføjet: Ægtefælle
Emmerdag
Tamperdag. Hver af de 4 kvartårlige fastedage
Edom die
Samme dag, samme dato
Ejusdem die, e.d
Samme dag
Enevælde
Absolutisme, også kaldet enevældens tidsalder, er et historiografisk udtryk, der bruges til at beskrive en form for monarkisk magt.
Ejerlav
Udgør den oprindelige basis for landets opdeling. Synonymt med ordet 'bylav'. Var oprindeligt ikke territorialt defineret, men betegnede en bestemt gruppe af personer, som var fælles om udnyttelse af et stykke jord. Gradvist kom det til at være betegnelse for selve arealet.
Er søskendes DNA ens
Normalt deler du mellem 33-50 % af dit DNA med dine søskende. Det er derfor, at søskende kan ligne hinanden, men ikke være identiske (undtagen selvfølgelig enæggede tvillinger, som deler 100 % af deres DNA).
Er Family Search gratis
Ja, den er såkaldt nonprofit og gratis
Efterslægtsforskydning
Forekommer, når to af probandens efterkommere fra forskellig generation, regnet fra probanden, gifter sig med hinanden
Egennyttig
Sætter sit og slægt til egen fordel
Eksekutor
Person der er sat til at afvikle et dødsbo.
Emigrere
Udvandre til et andet land.
Er arkivar en uddannelse ?
På flere arkiver er ansat arkivassistenter og arkivmedhjælpere til at bistå arkivarerne i deres arbejde. For at blive ansat som arkivar ved Statens Arkiver og ved en del andre arkiver kræves en universitetsuddannelse.
Leksikon om det danske sprog