Leksikon

Leksikon er en fællesnævner for et mindre opslagsværk her på Anelinks, der danner et overblik over flere forskellige emner og betegnelser. Her er lidt af hvert, med en lind strøm af ord og betydninger, som kan være både direkte til hjælp, men også supplere din nysgerrighed for at vide mere. Specielt de latineske ord er almindelige forekomster i de ældste kirkebøger og noget du uvilkårligt vil støde ind i, når du slægtsforsker og skal tolke arkivalierne. Indtil videre er det leksikon, trøst hansens sognekort og en ny udgave af sygdomsregister der indgår i dette projekt. Projektet udvides med tiden og der vil sikkert komme flere "mapper" til med tiden.
Vælg en mappe
Leksikon (237)
Sognekort (463)
Sygdomme (77)



Nyeste tilføjet: Ægtefælle
Præstestanden
Også kaldet Gejstligheden, som er en fællesbetegnelse for præstestanden.
Pastorat
Et pastorat er det område, for hvilket en præst er ansvarlig. Pastoratet kan bestå af et eller flere sogne. Det sogn, hvor præsten bor, betegnes som hovedsognet, mens de øvrige betegnes som annekssogne. I Grønland og på Færøerne og i Norge bruges betegnelsen præstegæld i stedet for pastorat.
Proband
En proband er den centrale person i en stamtavle eller anetavle. Det er altså udgangspunktet for slægtsforskningen og de fleste slægtsforskere starter med sig selv, et barn eller barnebarn som proband. Probanden har anenummer 1.
Patronymer
Et patronym eller patronymikon (af græsk pater (fader) og -onyma (navn)) er et efternavn dannet fra ens fars eller tidligere mandlige slægtninges fornavn.
Proprietær
En proprietær er indehaveren af proprietærgård, der tidligere var en gård på mindst 12 og højst 20 tønder hartkorn. En proprietærgård er mindre end et gods og større end en bondegård.
Pascha
Påske.
Pseudotvillinger
Når søskende bliver født med kort afstand - det vil sige med mindre end 18 måneder imellem sig, så kalder man det pseudotvillinger. Man kan enkelte gange opleve søskende blive født med kun 9-10 måneders mellemrum, men det sker sjældent.
Pentecostes
Pinse
Pensionarius
Forpagter
Persondataloven
Persondataloven er en tidligere dansk lov, der regulerede hvornår og hvordan personoplysninger må behandles. Loven blev ophævet i 2018 i forbindelse med vedtagelsen af Databeskyttelsesloven og ikrafttræden af Databeskyttelsesforordningen.
Leksikon om det danske sprog