Leksikon

Leksikon er en fællesnævner for et mindre opslagsværk her på Anelinks, der danner et overblik over flere forskellige emner og betegnelser. Her er lidt af hvert, med en lind strøm af ord og betydninger, som kan være både direkte til hjælp, men også supplere din nysgerrighed for at vide mere. Specielt de latineske ord er almindelige forekomster i de ældste kirkebøger og noget du uvilkårligt vil støde ind i, når du slægtsforsker og skal tolke arkivalierne. Indtil videre er det leksikon, trøst hansens sognekort og en ny udgave af sygdomsregister der indgår i dette projekt. Projektet udvides med tiden og der vil sikkert komme flere "mapper" til med tiden.
Vælg en mappe
Leksikon (237)
Sognekort (463)
Sygdomme (77)



Nyeste tilføjet: Ægtefælle
Benedict
Den 21. marts Dagens navn er Benedictus. Den hellige Benedikt af Nursia, også kaldet Benedictus, oprettede det første af benediktinermunkenes klostre på Monte Cassino i 529.
Bygkorn
Et bygkorn er en længdeenhed, der svarer til 1/128 alen og dermed knap en halv centimeter.
Bonde
Bonde er en almen og ret upræcis betegnelse for et medlem af den del af landbefolkningen, der beskæftiger sig med landbrug.
Bismervægt
Vægt, der fungerer efter vægtsstangsprincippet.
Birk
En retskreds, der bestod overvejende af spredt liggende bøndergods. Nogle bestod af et eller flere sogne eller dele deraf i form af ejerlav. Landstingene var appelinstanser for herredstingene, birketingene og bytingene.
Bygfæld
Noget der er i dårlig stand eller dårlig vedligeholdt.
Blidemåned
Er et gammel udryk for februar måned. Findes ikke mere.
Byrd
En persons slægtsmæssige afstamning.
Brandstedmand
Gammelt udtryk for en person, hvis ejendom har været brandskadet, og som herefter måtte gå rundt og tigge.
Leksikon om det danske sprog