Leksikon

Leksikon er en fællesnævner for et mindre opslagsværk her på Anelinks, der danner et overblik over flere forskellige emner og betegnelser. Her er lidt af hvert, med en lind strøm af ord og betydninger, som kan være både direkte til hjælp, men også supplere din nysgerrighed for at vide mere. Specielt de latineske ord er almindelige forekomster i de ældste kirkebøger og noget du uvilkårligt vil støde ind i, når du slægtsforsker og skal tolke arkivalierne. Indtil videre er det leksikon, trøst hansens sognekort og en ny udgave af sygdomsregister der indgår i dette projekt. Projektet udvides med tiden og der vil sikkert komme flere "mapper" til med tiden.
Vælg en mappe
Leksikon (255)
Sognekort (463)
Sygdomme (77)



Nyeste tilføjet: Naturalisation
Dom. 1 p.trin (lat.)
1. søndag efter Trinitatis
Dorothea
Den 6. februar. Dorotheas dag er opkaldt efter den hellige Dorothea, som blev halshugget i år 305 under kejser Diocletians kristen­forfølgelser. På sin dødsdag lod hun et himmelsk sendebud bringe en blomsterkurv til sin dom­mer, som blev omvendt. Dorothea er gartnernes skytshelgen.
Defunctus (lat.)
Betyder afdød.
Descendens
Descendens kommer af latin descendere 'nedstige, nedstamme'. Slægtskabets nærhed angives i grader, hvorved forstås det antal fødsler, der er nødvendige for at begrunde slægtskabet. Datter og mor er beslægtet i første grad og barnebarn og bedstefar i anden grad.
Daglejer
I Danmark har betegnelsen daglejer især været knyttet til løsarbejdere ved landbruget, og daglejere var tidligere en vigtig arbejdskraft på landet.
Den oldenborgske slægt
Den oldenborgske linje var en dynastislægt af adelige fra Oldenburg. Den første danske konge af den oldenborgske slægt var Christian 1., der blev konge i 1448. Alle danske monarker frem til i dag er efterkommere af ham.
Daisy
Daisy er Rigsarkivets søgedatabase. Her kan du søge bredt i Rigsarkivets arkiver og bestille materiale til brug på en læsesal eller se dem digitalt, hvis det er muligt.
Domprotokol
En bog med stævning og domme.
Dom. misericordia
2. søndag efter Påske.
Leksikon om det danske sprog