Leksikon

Leksikon er en fællesnævner for et mindre opslagsværk her på Anelinks, der danner et overblik over flere forskellige emner og betegnelser. Her er lidt af hvert, med en lind strøm af ord og betydninger, som kan være både direkte til hjælp, men også supplere din nysgerrighed for at vide mere. Specielt de latineske ord er almindelige forekomster i de ældste kirkebøger og noget du uvilkårligt vil støde ind i, når du slægtsforsker og skal tolke arkivalierne. Indtil videre er det leksikon, trøst hansens sognekort og en ny udgave af sygdomsregister der indgår i dette projekt. Projektet udvides med tiden og der vil sikkert komme flere "mapper" til med tiden.
Vælg en mappe
Leksikon (237)
Sognekort (463)
Sygdomme (77)



Nyeste tilføjet: Ægtefælle
Trolovelse
Trolovelse var i ældre tid en aftale mellem en mand og en kvinde om senere at ville være ægtefæller.
Tyende
Tyende betyder ”tjenestefolk”, og frem til 1921 blev tjenestefolk opfattet som en del af deres arbejdsgivers husstand. Det vil sige, at de boede på samme adresse som arbejdsgiveren og havde mere eller mindre samme status som arbejdsgiverens børn – uden at de dog var i familie.
Tyendeloven, 10. maj 1854
En lov der blev vedtager d. 10. maj 1854 for at forbedre forholdene for samfundets absolutte underklasse og typisk ansat som tjenestefolk på landet og i byen.
Tugthus og forbedringsfange
Blev man straffet med forbedringshus skulle den dømte afsone fra 8 måneder til 6 år. Fangerne, kaldet cellefanger, var isoleret i enkeltceller, hvor de blev sat i arbejde. Blev man straffet med tugthus afsonede den dømte fra 2 år til livstid. Her arbejdede de indsatte, kaldet fællesfanger, om dagen i et fælles arbejdsrum under streng overvågning, mens natten blev tilbragt i soveceller. Begge former for strafarbejde blev afskaffet med en ny straffelov i 1930.
Trinitatis
Hellig Trefoldighedssøndag (Trinitatis), 8 søndag efter Påske.
Tinglysning
Tinglysning er domstolenes kundgørelse af vigtige privatretlige kendsgerninger. Tinglysning udgør en type sikringsakt. Tinglysning anvendes oftest på fast ejendom, jf. tinglysningsloven § 1, stk. 1.
Tingsvidne
Vidnesbyrd afgivet i retten.
Tipoldefar
Faderen til en persons oldefar el. oldemor.
Tertia
Betyder Tirsdag
Tomåned
Er et gammel udryk for marts måned. Findes ikke mere.
Leksikon om det danske sprog